Badeture, børnestemmer, bølgeskvulp, hygge og afslapning med nye og gamle kammerater. Det kan næsten kun gå for langsomt med at få sendt de første kolonihold afsted på sommerferie, men kalenderen fortæller stadigvæk, at vinteren kun er halvvejs – desværre. Til gengæld kan man lune sig ved, at det nu endelig er tid til at planlægge den kommende sommers koloniophold.

Den populære kolonifolder er nemlig landet på byens skoler, og der er samtidigt åbnet for online tilmelding på Koloniernes hjemmeside frem til 7. februar. Læs mere her.

Igen i år forventes det, at op mod 90 sommerhold med i alt 4000 københavnerbørn skal afsted på koloni på en af Københavns Lærerforenings 29 feriekolonier. De mange kolonier strækker sig geografisk fra Blokhus i nord til Egilsholm på den sydlige del af Bornholm. Alle bygningerne ligger tæt på naturen og med spandefulde af frisk luft og rigelig plads til alverdens aktiviteter.

Nye venner og stærke fællesskaber

På kolonikontoret i foreningens hus på Frydendalsvej har konsulent Gitte Nemholt næsten fundet solcreme og klipklappere frem i ren begejstring over, at de første hundrede børn allerede har meldt sig til en af sommerens mange kolonier.

Og til alle dem, der endnu har muligheden for at melde sig til, har Gitte Nemholt et helt arsenal af gode grunde til at vælge kolonilivet til, hvis man er elev i den københavnske folkeskole.

”Man får nye venner og oplever nogle nye fællesskaber sammen med de andre børn og nogle sjove voksne, som godt gider at lege og har tiden til det. Jeg tror, det er rigtig vigtigt at få et frikvarter fra computeren og mobilen i en vis udstrækning og så komme ud, hvor man skal kigge op frem for at se ned i en skærm.”

På en koloni oplever børnene, ifølge Gitte Nemholt, at tiden ofte står stille på den gode måde. Hverdagens stress og endeløse gøremål erstattes af bunker af tid til at lave alt det, der bare er sjov og leg. Og sådan skal det også være, mener hun.

”Det er vigtigt at opleve, at der er tid, ro og rum til at lege og have plads til at være nysgerrig og komme ud og spille noget bold, uden at man skal være bange for, at man smitter andre. Det er bare så vigtigt for børnene,” forklarer Gitte Nemholt med henvisning til coronavirussen, der i høj grad har ændret måden at være barn på i de senest år.

Man oplever hinanden på andre måder end i skolen

På en koloni oplever børnene først og fremmest deres kammerater, men også de voksne på andre måder end i hverdagen på skolen. Man spiser sammen, leger det meste af dagen, bader i havet og ligger på samme værelse i køjesenge. Det fællesskab, som en koloni skaber, er helt unikt og noget alle børn bør opleve, mener Gitte Nemholt.

Hun opfordrer derfor også lærerne til at være opmærksomme på, om der er elever på skolen, der mangler et ferietilbud, og som måske lige har brug for et kærligt skub for at få meldt sig til.

”Tag en snak med barnet og hiv fat i forældrene og fortæl dem om kolonitilbuddet. Det vil være en kæmpe hjælp,” lyder budskabet.

For familier med begrænsede økonomiske muligheder, kan Kolonierne i nogle tilfælde hjælpe til med at få dele af udgiften betalt, så det skal ikke være en hindring for at melde sig til alletiders sommer med Københavns Lærerforenings Kolonier, fortæller Gitte Nemholt.

Mangler du et meningsfuldt og sjovt sommerjob?

Sidder man som lærer og tænker at et job på en feriekoloni kunne være en sjov og spændende måde at bruge en uge på i sommerferien, skal man uden tøven tage kontakt til Kolonikontoret. Her kan man få flere informationer om arbejdet på en feriekoloni – hvad enten det er som ansat i køkkenet eller som kolonileder med det pædagogiske ansvar for børnene på kolonien.

Hvert år ansætter Gitte Nemholt op mod 700 lærere, pædagoger og studerende til at holde hjulene i gang på de mange kolonier, der strækker sig over hele skoleferien. Det er en opgave, der holder hende fuldt beskæftiget i månederne frem mod skolernes sommerferie.

Trods travlheden finder Gitte Nemholt dog selv tid til at tage på feriekoloni, som hun har gjort det i de sidste 24 år hver sommer i to uger på kolonien Egilsholm på Bornholm. I år bliver ingen undtagelse, forsikrer hun med et stort smil.

”Man bliver afhængig af kolonilivet. Det er stærkt vanedannende”.

Sommerkolonierne finansieres blandt andet med hjælp fra et fast økonomisk tilskud fra Københavns Kommune.  

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

 

 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.