I mandags kunne KLFnet fortælle, at Københavns Kommune havde droppet en stor sexismeundersøgelse, der skulle afdække, hvor udbredt den sexistiske kultur er på kommunens arbejdspladser.

Sexismeundersøgelsen var blevet ”udskudt på ubestemt tid”, forklarede Økonomiforvaltningen til KLFnet, fordi der ikke var fundet de 1. mio. kr., som en enig borgerrepræsentation ellers havde besluttet sig for at bruge på undersøgelsen i kommunens ”lille budgetaftale”, overførselssagen.

Men nu tyder noget på, at der kommer liv i sexismeundersøgelsen igen. En række partier i Københavns Kommune har tilkendegivet overfor KLFnet, at de vil prioritere at finde midlerne til sexismeundersøgelsen ved budgetforhandlingerne til efteråret. Det gælder blandt andet Enhedslisten, fortæller partiets ligestillingsordfører Charlotte Lund:

”MeToo fyldte enormt meget på rådhuset i løbet af efteråret. Foruden de politiske sager, oplevede vi også medarbejdere, der fortalte som seksuelt grænseoverskridende oplevelser. Derfor skal det tages alvorligt - især i København, der landets største kommune og arbejdsplads,” siger hun.

SF: Sexismeundersøgelsen er ikke droppet

KLFnet har i en uge forgæves forsøgt at få et interview med SF’s sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. I stedet har redaktionen modtaget et skriftligt svar:

“Sexismeundersøgelsen er ikke droppet for mit vedkommende. For mig har det været vigtigt, at vi med overførselssagen fik sørget for, at kommunen er i stand til at håndtere de sager, der måtte opstå – det har vi sikret ved at etablere en anonym klageadgang for medarbejdere i kommunen, der oplever krænkende adfærd, samt en ny særlig enhed under Arbejdsmiljø København, hvor sagerne kan håndteres,” skriver hun.

“Det ændrer ikke på, at vi stadig mangler at undersøge omfanget af problemet i Københavns Kommune – også blandt mere løstansatte. Det mener SF selvfølgelig stadig er relevant, og derfor vil vi arbejde for at sikre de penge, der er brug for, for at sætte undersøgelsen i gang, når budgetforhandlingerne går i gang på den anden side af sommerferien.”

I kommentaren henviser Sisse Marie Welling til, at der i den nyeste trivselsmåling er blevet spurgt ind til, om medarbejderne i Københavns Kommune har været udsat for seksuel chikane. Et af problemerne med trivselsundersøgelsen er dog, at omkring 18.000 medarbejdere i kommunen bliver sorteret fra, fordi de eks. er timelønnede eller elever.

Det problem har Enhedslistens ligestillingsordfører Charlotte Lund også hæftet sig ved:

”Jeg troede faktisk, at de var inddraget, indtil jeg blev gjort opmærksom på, de ikke er. Vi forventede ellers, at de løstansattes forhold også ville blive undersøgt som en del af den strategi, vi blev enige om i efteråret,” siger Charlotte Lund og henviser den til række af initiativer, som Københavns Kommune har igangsat for at forebygge mod sexisme siden sidste år.

Initiativerne omfatter blandt andet en anonym klageadgang til 1,8 mio. kr., en undersøgelse, der skal sikre flere kvindelige ledere til 1 mio. kr. og advokatundersøgelsen af Frank Jensen, der er endt med at koste 3,2 mio. kr., oplyser økonomiforvaltningen til KLFnet.dk.

Radikale: Det var et kompromis

Også socialborgmester Mia Nyegaard (R) har sendt KLFnet et skriftligt svar efter redaktionen havde forespurgt om et interview:

”Jeg kan godt forstå, at det ovenpå hele MeToo-debatten og de konsekvenser den fik på Rådhuset, udefra set kan undre, at der ikke var politisk opbakning til også at prioritere den sidste del af sexismesporet i forhandlingerne om overførselssagen, nemlig undersøgelsen. Men i sådanne forhandlinger er der mange ender, der skal mødes. Og det var det kompromis, vi kunne nå,” skriver hun og understreger: ”Radikale Venstre vil meget gerne være med til at finde penge til at gennemføre undersøgelsen.”   

KLFnet har også forsøgt at få et interview med beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre. Hun har heller ikke kunnet at stille op, men har i en mail til KLFnet svaret, at ”Venstre ikke har fastlagt deres budgetprioriteter endnu.”

Niko Grünfeld fra partiet Frie Grønne har tidligere tilkendegivet, at man vil støtte at sexismeundersøgelsen kommer med i næste års budget.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.