Når skolerne lukker ned efter det mærkeligste skoleår i mere end et halvt århundrede, starter de traditionsrige sommerkolonier, der siden storlockouten i 1899 har givet københavnske skolebørn frisk luft under vingerne og evige sommerminder med i rygsækken. Men I år ser det ud til at være sværere end svært at skaffe personale til alle koloniholdene, der skal sende mere end 3.000 børn afsted på sommerferie rundt om i Danmark.

”Vi oplever at rigtig mange af de unge voksne, der normalt er med på kolonierne, har fået midlertidige jobs som podere i testcentrene. Her er lønnen god, og når man er studerende, så trækker det naturligt mere end så meget andet. Det betyder, at vi har svært ved at skaffe personale til kolonierne,” siger konsulent hos Kolonierne Gitte Nemholt.

I de sidste par uger har hun skrevet og ringet rundt til alle tidligere ansatte og kontakter i sit netværk for at skaffe egnet personale – men tiden løber fra Gitte Nemholt, som lige nu mangler over 80 medarbejdere til sommerholdene i skoleferien.

”Det er både pædagogisk personale og køkkenpersonale, som jeg desperat mangler lige nu. Det er ret uoverskueligt,” lyder det fra Gitte Nemholt. Hvert år står hun for at ansætte mere end 800 lærere, pædagoger og studerende med erfaring i arbejdet med børn og unge.

Ikke alle kan få job på en koloni

Hun oplever generelt, at det er en stor opgave at få alle hold besat med voksne, som skal skabe de bedste rammer for kolonibørnene, men netop i år er opgaven altså større end tidligere år.

Det er dog ikke bare voksne, der skal bruges til kolonierne. Ifølge Gitte Nemholt er det et krav, at man kan dokumentere, at man har erfaring fra lignende jobs eller fra arbejdet med børn i fritiden. Det samme gælder for det køkkenpersonale, som også efterlyses til kolonierne.

”Man skal have storkøkkenerfaring, være økonoma eller lignende for at træde ind på et køkkenhold på en koloni. Du skal sammen med de andre lave mad til op mod 50 personer flere gang om dagen, så man skal ikke være uerfaren i et køkken,” forklarer Gitte Nemholt.

Den store personalemangel har foreløbigt fået Københavns Lærerforenings Kolonier til at aflyse fire kolonihold i feriens første uge. Det tal vil uden tvivl stige, og mange børn vil få besked om, at deres sommerkoloni er aflyst, hvis ikke der sker små mirakler i de kommende uger, fortæller Gitte Nemholt.

Det er skønt at være på koloni

Jobbet på en feriekoloni er en skøn blanding af arbejde og fornøjelse.

”Vores kolonier ligger de smukkeste steder i Danmark ved strand og skov. Man møder en masse glade børn, der elsker kolonilivet, og som voksen på en koloni er man med til at skabe de fedeste rammer for børnenes ferie. Derudover får man skabt nære relationer til det team af voksne, man er afsted sammen med. Der er masser af plads til hygge og gode samtaler – både med børnene og de voksne imellem. Der er også tid til at man selv kan slappe af og nyde nogle stunder i solen eller læse en bog på terassen. Man bliver afhængig af kolonilivet,” siger Gitte Nemholt, der hver sommer selv tager afsted på feriekoloni på Bornholm, hvor hun har været med som kolonileder siden midten af 1990’erne.

Hvis du er interesseret i et lønnet job på en feriekoloni, kan du læse mere om, hvilke stillinger der lige nu er ubesatte her.

OM KOLONIERNE

Københavns Lærerforenings Kolonier sender hvert år cirka 4000 køben­havnske skolebørn på henholdsvis 1- og 2-ugers sommerkoloni på 29 forskellige kolonier spredt ud over hele Danmark i naturskønne omgivelser. Siden de københavnske lærere i 1899 skabte deres første kolonier, har flere end 300.000 københavnerbørn oplevet barndommens sommer­land på et af de mange forskelligartede steder, som gennem tiderne har været anvendt til feriekoloni.

Der bliver tilbudt både feriekolonier med skolehold, hvor børnene kommer fra samme skole og er afsted med lærere derfra, og temakolonier, hvor børnene blandet fra de københavnske skoler kommer på kolonier med temaer som dyrepasning, idræt, teater, natur og billedkunst.

Personalet på en sommerkoloni består som udgangspunkt af fire personer, der tager sig af det pædagogiske arbejde med koloniens cirka 40 børn, samt fire personer, der står for alt det husholdningsmæssige som planlægning af måltider, indkøb, madlavning og rengøring.

Udover de mange sommerkolonihold for køben­havnske skoleelever anvendes kolonierne i dag til lejrskoler, koloniophold for børnehaver og fritidshjem, klasseweekendture, forenings­arrangementer, familietræf og lignende.

Kilde: Kolonierne.dk

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.