Står det til socialdemokraterne i København, skal eleverne i 0. og 1. klasse fra næste skoleår møde både en lærer og pædagog i alle fagtimer. Ordningen skal sikre høj faglighed og øget trivsel for skolestarterne, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Hvis Socialdemokratiet i København kan overbevise et flertal på Københavns Rådhus ved de kommende budgetforhandlinger, så skal der afsættes over 300 millioner kroner de kommende fire år til, at alle 0. og 1. klasser kan have to voksne i fagtimerne.

Ifølge overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) er udgangspunktet, at timerne skal varetages af både en lærer og en pædagog.

Sådan lød budskabet på 0. klassernes første skoledag på Vesterbro Ny Skole, hvor Sophie Hæstorp Andersen onsdag formiddag var med som gæst og taler.

Massive investeringer

Foran de forventningsfulde elever og mindst lige så spændte forældre, gav Københavns overborgmester lovning på, at den tillid, som forældrene viser ved at vælge folkeskolen til, er noget, man tager meget alvorligt både på skolen og på rådhuset.

Sophie Hæstorp Andersen fortalte, hvordan der de seneste ti år er investeret milliarder af kroner på at renovere og nybygge skoler i hele København, ”… men gode rammer gør det ikke alene,” understregede hun:

”Vi skal også investere massivt i det, der sker med indholdet i skoledagen.”

Sophie Hæstorp Andersen ønsker, at undervisningen i højere grad skal kunne varieres, så eleverne får mulighed for fx at komme ud af skolen og modtage undervisning i Zoologisk Have, besøge Det Kongelige Teater eller et helt andet sted, som hun forklarede det.

”Jeg tror, at begrænsningerne helst skal være så få som muligt.”

Til KLFnet forklarer overborgmesteren, at en to-voksenordning allerede fungerer på flere skoler i København med gode resultater. Det er de erfaringer, som Socialdemokratiet i København nu ønsker at brede ud til hele byen.

”Vi har allerede skoler i København, hvor man har to-voksenordning. Her bruger man både pædagogernes og lærernes faglighed til at sikre den gode skolestart. Desværre ser vi, at alt for mange børn, der starter i vores folkeskoler, ender med at gå i skole med ondt i maven eller have det rigtig svært. Der vil vi gerne sikre, at man har bedre muligheder for at løse og sikre bedre trivsel, ved netop at være flere voksne omkring det enkelte barn, der måske også ser børnene i forskellige situationer.”

”Det er det, der er vores mål: At skabe bedre trivsel og bedre faglighed i skolerne og sikre, at man får den bedste start på skolelivet.”

Indeholder jeres forslag et krav om, at det skal være en lærer og en pædagog?

”Det skal ikke nødvendigvis være en fifty-fifty-ordning. Vi kalder det en to-voksenordning, fordi vi er åbne for, at det både er lærere og pædagoger.”

Kan skolerne så selv bestemme, om det skal være en lærer og en pædagog eller to lærere?

”Skolerne kan i høj grad også være med til at bestemme. Ligesom de gør, når de tilrettelægger den øvrige undervisning.”

Ikke udsigt til kortere skoledage for de mindste

I Københavns Lærerforening er ønsket, at skolerne får mulighed for at konvertere den understøttende undervisning til timer med to lærere, der fx kan bruge co-teaching som undervisningsform.

Dét vil kræve, at der findes penge til den udvidede åbningstid i fritidsordningerne, når elevernes skoledag forkortes. Et ønske, som KLF og Socialpædagogernes fagforening, LFS, har fremsat over for alle partierne i Børne- og Ungdomsudvalget. Men lærernes ønske er altså ikke med i Socialdemokratiets overvejelse forud for budgetforhandlingerne.

”Vi vil meget gerne i dialog med Københavns Lærerforening, men vi mener også, at den længere skoledag giver de bedste muligheder for varieret undervisning, hvor der er gode muligheder for at tilgodese de elever, der trives og lærer bedst ved at komme ud af klasselokalet og se, føle og lære med sanserne i fx åben skole. Men vi står også i en situation, hvor vi mangler lærere, så der er noget med, at vi rigtig gerne vil komme i gang, og vi ser rigtig positive erfaringer fra skoler, hvor man vægter det pædagogiske på lige fod med det læringsmæssige,” lyder det fra overborgmesteren, der derfor ikke ser for sig, at skoledagene nødvendigvis skal afkortes for de mindste.

EAT skal ikke koste for meget

Fra talerstolen midt i den solbeskinnede skolegård på Vesterbro Ny Skole lovede Sophie Hæstorp Andersen også de fremmødte elever og forældre, at Socialdemokratiet vil gå til budgetforhandlingerne med et ønske om at tilbagerulle forhøjelsen af prisen på EAT-ordningen, som vil koste forældrene fem kroner mere pr måltid.

Forhøjelsen var en del af budgetdrøftelserne i Børne- og Ungdomsudvalget tidligere på året, hvor udvalget skulle finde besparelser for omkring 55 millioner kroner.

En forhøjelse af et EAT-måltid på fem kroner giver en besparelse på omkring fem millioner kroner årligt. Hvis det lykkes socialdemokratiet at rulle besparelsen tilbage, så bliver det ikke på bekostning af flere besparelser eller effektiviseringer, lover overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

”Så vil der i stedet blive tilført flere penge til området,” fastslår hun.

Budgetforhandlingerne begynder i starten af september.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.