Der er nu gået ti år siden lockouten i 2013 og det efterfølgende lovindgreb. Jeg mener, at der er en række vigtige perspektiver og grunde til at standse op og markere denne begivenhed.

 Af:  Peter Jensen, bestyrelsesmedlem

'Synspunkt' er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk. 

De arbejdsforhold, vi har i dag, er i høj grad påvirket af begivenhederne i 2013. De fleste af de ting vi stadig slås med i dag - når det gælder vores arbejdsliv - har rødder i lockouten og det efterfølgende lovindgreb. Der er tale om et før og efter!

Lockouten var et historisk drama for lærerne/underviserne. Historisk uden sidestykke for vores faggruppe. Aldrig havde vi oplevet noget lignende. I dag 10 år efter er lockouten en del vores fælles, faglige historie.

Men også uden sidestykke i fagbevægelsens nyere historie. Her var tale om aftalt spil mellem regering, Moderniseringsstyrelsen og KL, som med Anders Bondos ord førte til ” sønderskudte forhandlinger i 2013”.

Hele forløbet er godt beskrevet og dokumenteret i bogen ”Søren og Mette i benlås”.

Konflikten og kampen handlede dengang om arbejdstid, forhandlingsret og demokrati. Det er også i dag centrale og brandaktuelle spørgsmål - tænk bare på forslaget om indgrebet i arbejdstiden (store bededag og OK23/24).

Når vi, der blev lockoutet, taler om det i dag, var oplevelserne og følelserne mange: Sammenhold, solidaritet og fællesskab, farverig og iderig aktivisme, flashmops, koncerter, happenings og demonstrationer. Men også indignation, vrede og frustration, de lange dage, kulde og træthed!

Lockouten var en 25 dages landsdækkende konflikt i 2013 - udløst af de offentlige arbejdsgivere.

50.000 folkeskolelærere blev sendt bort fra deres arbejdsplads. Ca. 557.000 elever i folkeskolen fik meget lidt eller ingen undervisning i perioden. Yderligere 17.000 overenskomstansatte lærer og ca. 220.000 elever blev berørt af Finansministeriets lockout af de frie skoler, produktionsskoler m.v.

Efterfølgende stod vi uden arbejdstidsaftale. Som den eneste faggruppe i Danmark, blev vores arbejdstid reguleret ved lov (lov 409). Først efter syv år fik vi en ny arbejdstidsaftale med A20.

Det er vigtigt, at vi - medlemmerne, tillidsrepræsentanterne og fagforeningen, selv bringer erfaringerne videre og formidler historien om lockouten i 2013.

På den baggrund har vi i KLF vedtaget en række initiativer i den kommende tid.

Det første arrangement finder sted på Arbejdermuseet 30. marts, hvor KLF i samarbejde med museet vil planlægge et spændende arrangement. Sæt allerede nu kryds i kalenderen og duk op!

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.