Kurser

Medlemsweekend den 1. – 2. november 2024 på Hotel Frederiksdal for medlemmer af Københavns Lærerforening

Tema: Hov, hvad er der sket med vilkår og værdier i velfærdsstatens arbejdsliv?

Der er for store forventninger til for få ressourcer. Hvad er det, vi og vores arbejdsliv er styret af? 

 

Besparelser i den offentlig sektor medfører markante forandringer for medarbejderne, når der bliver flere opgaver og færre hænder til at løse de daglige opgaver. Det støt stigende arbejdspres påvirker os på forskellig vis, men hvad er det for mekanismer og strukturer, der er i spil. Det forplanter til sig til den enkelte arbejdsplads og medarbejder. Vi ser og mærker signalerne, når de urealistiske forventninger lander hos os og belastningsgraden stiger eksponentielt, mens både velfærden og medarbejdere bliver mere og mere udpint.

 

Samtidig er den digitale udvikling stormet af sted, uden at vi har vurderet, hvilke konsekvenser, det får. Digitaliseringen er kommet for at blive, men påvirker os både privat og i vores arbejdsliv. Vores digitale fodspor kan spores og aflæses. Hvilken betydning har data og algoritmernes magt, og hvilke konsekvenser kan det have for vores beslutninger, værdier og etik?

 

Det har vi fundet tre meget spændende oplægsholdere til at gøre os klogere på.

 

Michael Jarlner og Kim Escherich med oplæg og drøftelse af deres bog ”Fra velfærdsstat til overvågningsstat – algoritmernes magt i den offentlige forvalt-ning”. En bog der rejser debatten om en digitalisering, der allerede har slået nogle alarmerende skæverter.

 

Jarlner og Escherich giver en række perspektiver og eksempler på situationer,

hvor vi skal være specielt påpasselige og åbner for en diskussion af, hvordan

den offentlige sektor bør navigere i en verden med digitalisering og algoritmiske fristelser.

 

 

Fra anmeldelsen i Politiken stod. ”Et vigtigt og meget aktuelt oplæg til en nødvendig demokratisk debat”.

 

Susanne Ekman, antropolog og lektor i Ledelse, organisation og arbejdsliv på RUC. Hun er forfatter til bogen ”Giftig gæld og udpint velfærd”.

 

Ekmans omfattende forskning i den manglende bæredygtighed på offentlige arbejdspladser beskriver, hvordan det er gået til, at vi har en kriseramt velfærds-stat, og hvordan det forplanter sig til medarbejderne. Hun stiller skarpt på, hvilke mekanismer, der spiller ind i styringen af den offentlige sektor, og hvordan der nu er tale om både en udpint velfærd og udpinte medarbejdere. Hun stiller spørgsmål ved om det er rimeligt, at ledere stiller krav til medarbejderne om at hvis bare de ændrer adfærd og udsyn, så skal alt nok løse sig selv. Samtidig stiller hun også ubekvemme spørgsmål til medarbejdere og velfærdsbrugere om, hvorvidt de selv spiller en rolle i overophedningen af velfærdssystemet.

 

Nana Vaaben er docent på Københavns Professionshøjskole og har de seneste mange år fulgt lærerne og deres arbejdsvilkår tæt.

 

Hun har især været optaget af, hvordan læreres tid og arbejde styres, og hvad det betyder for deres oplevelse af at kunne udrette det, der fik dem til at ville være lærere. Om det kan man bl.a. læse i bogen ”Lærere mellem engagement og afmagt”. De seneste år har hun forsket i moralsk stress, og i hvordan lærere (og andre vigtige professionelle), kan komme i klemme, når politiske ambitioner bliver til fartpolitikker, når tid bliver til penge, og når den giftige gæld, som Susanne fortæller om, skal kradses ind og skolelederne pludselig skal ”finde en million” i budgettet. Hvis ikke vi passer på ender det nemlig med at skubbe lærere ud af et job, de gerne ville være blevet i.

Tidspunkter:

Fra fredag 1. november kl.15.00 med kaffe, kage og indkvartering, programstart kl. 16.00 til lørdag 2. november kl. 12.00 med efterfølgende frokost.

 

Sted: Sinatur Hotel Frederiksdal, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kgs. Lyngby

 

Transport: Sørger man selv for.

 

Tilmelding: På KLF’s hjemmeside klfnet.dksenest 4. oktober 2024. Tilmeldingen er bindende, og udeblivelse vil medføre opkrævning af kursets kostpris.

 

Meddelelse om optagelse forventes udsendt i uge 42/43.

 

Med venlig hilsen

 

Københavns Lærerforening