
”Det var i 1889, eller cirka der omkring,
Rådmandsgade blev bygget.
Byens bedste børn fik en skole ny og fin,
og der blev ordentlig hygget.”
På melodien til Jutlandia skrålede eleverne på Rådmandsgades Skole med på elevrådets sang, da det blev fejret, at skolen har eksisteret i 125 år - når man altså for den matematikskarpe fraregner det år efter 2. verdenskrig, hvor skolen var lukket for i stedet at huse flygtninge. I fredags var skolegården tætpakket af elever, forældre og skolens personale, som var mødt op for at markere fødselsdagen og se elevernes talrige projekter.
Skoleleder Lene Rønje bød velkommen med en tale om skolens historie. ”Årrrh strengt!” lød det fra en elev, da hun fortalte, at eleverne i 1889 fra de var ti år gamle ofte arbejdede 6,5 time om dagen på områdets fabrikker, samtidig med at de passede skolen. Og der blev trukket på et par smilebånd blandt forældre og personale, da lærernes løn på 60 øre i timen blev nævnt.
”Det er fantastisk med en skole, som har betydet så meget for lokalområdet i så mange år. Den er en vigtig del af området, og mange af elevernes forældre og bedsteforældre har også gået her. Så det er rigtig skønt at kunne fejre dagen med elever, forældre og personalet,” lød det fra Lene Rønje.
70’er-mode, trappebelejringer og Grease-dans
Eleverne havde i dagene op til fejringen emneuge, hvor temaet var skolens historie. Hvert klassetrin fik sin egen periode, som de arbejdede med i forskellige tværfaglige forløb.
I udskolingen havde de lavet perioden fra 70’erne frem til i dag som en udstilling med både fotos, video og en catwalk, hvor moden gennem tiden blev vist frem. 5. klasserne var gået 60’er-amok og demonstrerede højlydt på gangene mod Vietnamkrigen – når de altså ikke var travlt optagede af at besætte en af trapperne. Og 4. klasserne optrådte i salen i bedste Grease-stil med tilbagestrøget brylcremeshår, 50’er-smarte læderjakker og høje hestehaler.
VIDEO: Se 4. klassernes Grease-dans
”Det har været en rigtig god uge! Især turen til Mindelunden. Jeg synes, jeg har lært rigtig meget om, hvordan det var i 40’erne og 50’erne, og det har været virkelig sjovt,” fortalte elev i 4. klasse Chaima.
Hendes lærer Tommy Larsen bakker op om begejstringen:
”De har fået usædvanligt meget ud af emneugen. Vi har selvfølgelig snakket om historien med anden verdenskrig, efterkrigstiden og meget andet. Og så valgte vi at arbejde med bevægelsesaspektet, hvor vi har taget udgangspunkt i det, eleverne selv var interesserede i fra perioden og sat det sammen til en dans. Det har været en hård, men rigtig god uge,” sagde han.
Kig-kasser med lokummer i gården
I 2. klasse blev der arbejdet med skolens opstart fra 1889 og cirka 40 år frem. Her brugte eleverne pap og andre genbrugsmaterialer til at bygge kig-kasser, som viste, hvordan skolen har set ud gennem perioden. Det hele blev stolt vist frem til forældrene, og hver eneste lille detalje blev forklaret – også lokummerne i gården.

”Læreren har fortalt os rigtig meget og tegnet meget på tavlen, så vi har lært en masse om dengang. Det er spændende at høre om tider, man ikke har oplevet selv. For eksempel stod husene meget tæt og nogle gange sov børnene i skuffer!” fortalte Freja, som er elev i 2. klasse. Hun synes, det har været en virkelig god uge, især fordi hun elsker at bygge ting af pap.
Ann Marie Nyholm er lærer i 2. klasse, og hun var også positiv over emneugen.
”Med en blanding af dansk, historie og billedkunst har vi arbejdet med at synliggøre, hvordan det var at være elev på skolen – og barn i det hele taget – dengang. Der har været bedsteforældre på besøg for at fortælle, og vi har set billeder. Og eleverne har virkelig fået meget ud af det – både et større ordforråd, men også andet som samarbejde og ansvar overfor hinanden. De har været helt høje af kig-kasseprojektet og bare villet vide mere og bygge mere. De kunne næsten ikke stoppe igen,” sagde hun.
Ny madskole serverer mad og læring
Dagen bød også på indvielse af deres nye madskole, hvor eleverne fremover kan være med i en madordning, så de hver dag får en sund, økologisk frokost. Udover kantine-rollen skal madskolen også have en læringseffekt på eleverne,
”Det er så skønt, at vi kan indvie madskolen, for vi ved, hvor godt det er for elevernes læring, at de får et solidt måltid midt på dagen. Samtidig kan eleverne i madskolen få en fornemmelse af, hvordan det er at passe et arbejde, når de på skift skal sørge for frokost til de andre elever,” forklarer skoleleder Lene Rønje.
Skolen havde udskrevet en konkurrence blandt eleverne om navnet på madskolen. Det var Bjørn fra 1. klasse, som løb med sejren med sin ide: I det grønne – formodentlig inspireret af madskolens grønne vægge. Det var derfor også Bjørn, som fik lov til at klippe snoren og indvie den nye bygning, hvorefter forældrene blev indbudt til en smagsprøve på den mad, deres børn vil kunne få serveret til frokost.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere