Jeg håber lockoutperioden kan blive lidt af en vækkelse, siger Jeanette Larsen, der er TR i KLF for underviserne på Social- og Sundhedsskolen i København-Hillerød.

Nogle af underviserne på Sopu Skolens social- og sundhedsuddannelser er medlemmer af KLF , og under lockouten blev deres skilte bemærket ved møder og aktioner. Hvem er de?

KK fandt tillidsrepræsentant Jeanette Larsen, der arbejder på Sopu Skolens afdeling i Gammel Mønt. Københavner-skolen fusionerede med Hillerød-skolen for et par år siden, og skolen er nu fordelt på seks adresser fra København til Hillerød. Af cirka180 undervisere er omkring 60 medlemmer af KLF.

Undervisere med forskellig baggrund

Blandt underviserne på Sopu Skolen er der sygeplejersker, professionsbatchelorer i ernæring og sundhed, nogle folkeskolelæreruddannede, men også læreruddannede med en sundhedsfaglig overbygning.

Der er ergoterapeuter, fysioterapeuter, socialrådgivere, psykologer, pædagoger og nogle mere specielle kategorier som fx en antropolog, en social- og sundhedsassistent og en, der har læst statskundskab.

Følelsen af at være overset mindretal

I de snart to år Jeanette Larsen har været tillidsrepræsentant, har hun oplevet, at flere medarbejdere har meldt sig ud af fagforeningen.

– Det havde nok noget at gøre med, at de pludselig skulle organiseres i en lærerforening. Jeg har mødt den opfattelse, at de føler sig ret usynlige, fordi de oplever, at de drukner i et stort hav af folkeskolelærere. Der har nok også været en opfattelse af, at lærerforeningen ikke har kunnet hjælpe med det, der var aktuelt for os.

Hvad er det, I gerne vil have hjælp til, hvor har i brug for lærerforeningen?

– Først og fremmest har folk brug for, at der bliver talt om og talt til én. Man har brug for at blive nævnt i en sammenhæng.

– Fagforeningen skal huske os, når der sker noget på vores område. For nylig kom der en ny bekendtgørelse både for social- og sundhedshjælperne og -assistenterne, der er overbygning for hjælperuddannelsen.

– Den bekendtgørelse giver os nye udfordringer på flere områder, og her er det et ønske, at fagforeningen er med på sidelinjen. Der kommer jo ikke en ny folkeskolereform uden, at lærerforeningen har sat sig ind i det hele, siger Jeanette og skynder sig at tilføje:

– Men det er ikke nogen kritik af KLF, for jeres konsulent har gjort et kæmpe arbejde, er godt inde i stoffet og er altid på pletten, når jeg ringer.

En fagpolitisk vækkelse på vej?

Jeanette Larsen nævner også, at det tog noget tid under konflikten, før der kom fokus på, at SOPU-lærerne også var lockoutet. Også i fagbladene – hvornår er en SOPU-underviser blevet omtalt? 

– Så når man får sit fagblad og sidder og kigger i det, så tænker man, hvor er det lige, jeg ser mig selv i den her sammenhæng? Det gælder også de kurser, der udbydes både fra KLF og DLF, de henvender sig hovedsageligt med folkeskoleproblematikker.

Har du så som TR skrevet et indlæg til dit fagblad eller taget telefonen for at gøre opmærksom på jeres eksistens?

– Nej det har jeg jo ikke gjort, og det er skammeligt, det burde jeg have gjort. Og det kan man jo også sige om dem, der sidder ude på skolerne, som ikke føler sig set, hørt og forstået. De kunne jo også gøre det.

– Måske lever den opfattelse, at når man betaler til en fagforening, så har man gjort sit, overvejer Jeanette.

– Det er jo blevet tydeligt under lockouten. Vi er foreningen, det er medlemmerne, der er foreningen, og hvis der skal ske noget, så skal vi selv gøre noget. Det er heldigvis blevet rigtig tydeligt for folk.

– Jeg syntes, der var stor entusiasme, også fra SOPU-lærerne og et stort engagement for at gøre sig synlige. Det var dejligt, og jeg håber selvfølgelig, at lockoutperioden kan blive lidt af en vækkelse – at medlemmerne nu kan mærke, at det betyder noget at være organiseret. Det hører jeg også fra tillidsfolkene fra de andre organisationer.

– Mit store håb er naturligvis, at folk melder sig ind, og at vi får mere gang i vores faglig-klub-møder. Somme tider kan det være lidt svært her, fordi vi er placeret så spredt. Vi ansætter også rigtig ofte og hele året rundt nye folk, så nogle kender jeg knapt nok, fordi vi er langt fra hinanden, siger Jeanette Larsen.

Læs mere i KK 5. 

pg

 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.