”Jeg tog med, fordi jeg havde nogle kolleger, der sagde, at det var et alle tiders kursus”, fortæller Line Wetke, som er lærer på Nørrebro Park Skole. Og forventningen blev i høj grad indfriet. For Line betød kurset, at hun fik flere perspektiver på sit eget arbejdsliv og et bedre kendskab til sin fagforening.
Det samme indtryk tager Heidi Søgaard Frederiksen fra Korsager Skole med sig:
”Det har været godt at få talt med andre nyuddannede lærere fra byens skoler og høre om, hvordan forholdene er på deres arbejdsplads. Mange af de ting, som de går og bakser med, er det samme, jeg oplever. Man får en oplevelse af, at man ikke er alene med alle udfordringerne. Der er andre, der har det som mig!”
Tændstikker og havudsigt
I naturskønne omgivelser på Sinatur hotellet Storebælt er kursusdeltagerne indlogeret med havkig. Fra det store vinduesparti mod øst har man frit udsyn til Storebæltsbroen og det brusende bælt. Og netop udsyn er en del af internatets formål.
”Vi forsøger at lave aktiviteter, der gør, at de får sat tingene i relief,” forklarer Nina Boertmann.
”Når man hører, hvordan andre skoler tackler tingene anderledes end på ens egen skole, så får man et andet perspektiv på tingene. Det gør også, at de kan se, at der er plads til forbedringer på egen skole, men at de på andre områder er rigtig godt stillet. På den måde kan man også blive rigtig glad for sin arbejdsplads”.
En af aktiviteterne på internatet foregår i grupper, hvor deltagerne præsenteres for forskellige udsagn, som de hver især skal forholde sig til. Dog ikke ved at tale sammen, men ved at vise tændstikker i håndfladen. Det klassiske klunsespil er særdeles anvendeligt, hvis man skal have alle til at bidrage med deres holdninger på en gang. Hvert udsagn kræver således en stillingtagen, som defineres med én til fem tændstikker alt efter, hvor enig eller uenig man er i udsagnet.
”Det er en rigtig god måde at komme omkring en masse facetter af lærerjobbet. Der kommer også nogle spændende diskussioner ud af det bagefter,” fortæller Jane.
På andendagen sendes grupperne ud på en ’Walk and Talk’ med en række cases, som de skal drøfte. Hver case tager udgangspunkt i emner som skolehjem-samarbejdet, fagfordeling eller uro i timerne. Langs stranden ved Nyborg får kursisterne bogstavligt talt vind under samtalerne, og tiden går hurtigt. Her er det ifølge Jane og Nina tydeligt, at de nyuddannede har et stort udbytte ud af at møde andre nyuddannede, som har det samme erfaringsgrundlag. Snakken står ikke stille i halvanden time.
”Nina og jeg gik også langs stranden og kom forbi en af grupperne. De så os slet ikke, de var dybt, dybt optaget af deres samtale om skole, fag og lærergerning. Det var helt fantastisk at opleve,” fortæller Jane.

Fra beigefarvet til transparent fagforening
Internatet er samtidigt også en introduktion til fagforeningen, som de nyuddannede ikke har det store kendskab til.
”Jeg tror da, at de har fået et godt indtryk af deres fagforening, så opfattelsen ikke bare er, at vi er sådan et beigefarvet apparat et eller andet sted, hvor man ikke rigtig ved, hvad pengene bliver brugt til,” fortæller Jane.
Nina mener også, at de får et fundament at arbejde videre ud fra. ”De lærer også, at man godt kan stille krav, og så hører de jo, at rundt om på skolerne kan man altså godt finde ud af at gøre det ene og det andet, så kan vi vel også på min skole.”
Netop erfaringsudvekslingen giver et godt grundlag for at tage erfaringer med tilbage til egen skole. Her kan de nyuddannede både tale med kollegaerne, men i høj grad også med skolelederen og TR om tingene.

Mere tid til dialog og cases
Selvom internatet har budt på gode, vigtige samtaler ville både Line og Heidi gerne have haft mere tid til at diskutere cases.
”Det var fedt at få drøftet nogle cases, og samtalerne udviklede sig hurtigt over på vores egen praksis. Det var rigtig godt, for så kunne man komme af med nogle af ens frustrationer. Det ville have været fedt, at der var mere tid til det og de efterfølgende samtaler”, forklarer Heidi.
De er begge glade for at have været med på internatet, som har gjort indtryk på dem.
”Jeg ser det lidt som omsorg fra foreningens side. De sætter os godt ind i, hvad ’de’ kan, og hvad vi har ret til, og giver os mulighed for at diskutere nogle ting”, afslutter Heidi.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere