Københavns Lærerforenings budgetarbejde kan nogle gange opleves som arbejde i et hamsterhjul. Vi bliver år efter år udsat for effektiviseringer, som vi selv ikke med meget god vilje kan se som andet end rene besparelser. Derfor bliver vi også i store træk hvert år færre lærere og børnehaveklasseledere til at varetage arbejdet med stadig flere elever.
Kommende budgetår skal der i Børne- og Ungdomsforvaltningen findes besparelser for i alt 150 mio. kr., og en del af besparelserne er så med til at skabe et økonomisk råderum til prioriteringer i kommunen som sådan. På skoleområdet er det besluttet af Børne- og Ungdomsudvalget, at der kan spares på tildelingerne til folkeskolerne på grund af større klasser – det betyder, at der på en gennemsnitsskole kommende skoleår vil være en halv lærer mindre, der spares 13,7 mio. kr. på de fire specialskoler for elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder og der spares ved at tosproget undervisning ved tosprogede lærere afskaffes 9,6 mio. kr. / ca. 20 årsværk. Listen af besparelser der rammer skolen er meget længere, jeg har med ovenstående kun nævnt de tre besparelser, som jeg ser som de vigtigste.
Budgetforhandlingerne er endnu ikke afsluttet, og der er rigtig mange penge i kommunekassen – ved kassegennemgang efter første halvår af 2015 havde København en kassebeholdning på 1.011 mio. kr. og det er 311 mio. mere end det ’tilstræbte kassebeholdningsniveau’. Samtidig har flere fremtrædende københavnske politikere, blandt andet overborgmester Frank Jensen, tydeligt meldt ud, at der er brug for at prioritere folkeskolen økonomisk, og det forventer vi bestemt også bliver til at se udmøntet ved de afsluttende budgetforhandlinger (senest 1. oktober). Kommunens lærere og børnehaveklasseledere er presset af for mange opgaver og for lidt tid, og det kan aflæses i et markant stigende sygefravær og en trivsel, der på stort set samtlige parametre er i bund.
Et positivt hjørne, der giver perspektiver i hamsterhjulet er, at der blandt de faglige organisationer i kommunen er en stigende erkendelse af, at der er brug for sammenhold og fælles udmeldinger. Vi er som medarbejdergruppe enige om, at der er brug for et opgør med de alt for snævre rammer for kommunal velfærd, der med venstreregeringen er blevet endnu strammere. Vi er også enige om, at samtlige kommunale budgetprioriteringer skal være med fokus på kvaliteten i kerneopgaven og medarbejdernes arbejdsmiljø.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere