Et lunkent københavner-budget for 2016 har samlet 7 faglige organisationer i København sammen med Københavns Forældreorganisation KFO i en fælles appel til politikerne på rådhuset. I dag mødtes tillidsrepræsentanter på tværs af organisationerne i Nørrebrohallen til mental oprustning forud for eftermiddagens demonstration på Rådhuspladsen.

Arrangørerne var på forhånd skeptiske i vurderingen af, hvor mange tillidsrepræsentanter, der ville dukke op til eftermiddagens samling i den gamle sporvognsremise på Nørrebro. Budgetforliget er allerede en kendsgerning, og der bliver næppe rykket på kommaerne i den aftale, som samtlige partier på rådhuset, undtaget Enhedslisten, er nået frem til. Man kunne derfor frygte, at de fleste tillidsfolk havde tabt ævred og var blevet hjemme, men kl. 13 var hallen fyldt med omkring 350 tillidsfolk fra BUPL, FOA, LFS, DSR, Uddannelsesforbundet og KLF.

Jan Hoby, næstformand i LFS, indledte med en tydelig beskrivelse af de alvorlige konsekvenser, politikernes effektiviseringer og nedskæringer har medført for den offentlige sektor i de seneste år.

”Siden 2009 har vi mistet 40.000 kolleger på landsplan. Det tal vil stige, hvis ikke vi gør noget. Ikke nok med at vi skal forholde os til budgetforliget i København, så varsler finansminister Claus Hjort i dag et frontalangreb på den offentlige sektor med massive nedskæringer”.

Jan pegede på en kedelig tendens, hvor politikerne spiller faggrupper ud mod hinanden.

”Børn skal finansiere ældre”, lød det polemisk fra Jan Hoby, som samtidigt slog fast, at det ikke blev i København, at faggrupper bekæmpede hinanden. ”Vi står sammen”, fastholdt han.

”Budgetforliget 2016 for København er fortællingen om historiske muligheder, der blev forspildt på grund af taktiske hensyn til brede budgetforlig med de borgerlige partier samt hensyn til erhvervslivet, som endnu engang skal tilgodeses før børn, unge og velfærd”, fortsatte Jan.

”Vi har forventninger om, at ambitionerne for den kommunale velfærd er second to none”, lød det fra Jan Hoby.

Forældrene: Sig det tydeligere

Julie Kyndesgaard fra Københavns Forældreorganisation var på talerstolen med en klar opbakning til de faglige repræsentanter. Hun efterlyste samtidigt, at pædagogerne og lærerne blev endnu tydeligere med deres kritik af tingenes tilstand. 

”Vi har brug for, at I åbner munden højt og tydeligt og fortæller om konsekvenserne. Det er jer, der har fagligheden, der har ekspertisen og ser, hvad besparelserne gør ved børnene. Vi vil gerne bede jer råbe højere. Vi vil gerne bede jeres chefer om at råbe højere.” 

Julie forklarede, at der med udsigten til at der over de næste 4 år skal effektiviseres for 1 mia. kroner på børne- og ungeområdet, er behov for, at lærere og pædagoger er engageret i forældresamarbejdet. Hun opfordrede til, at man ude i institutionerne får forældre til at melde sig til bestyrelserne og forældrerådene og dér fortæller om tingenes tilstand.

”Lad os sammen vise vores tydelige modstand”, sagde Julie Kyndesgaard, der modtog rungende klapsalver fra hallen. 

Virkelighedens eksempler

Et par enkelte tillidsrepræsentanter fik lejlighed til at komme med eksempler fra deres hverdag, hvor effektiviseringer og besparelser har taget overhånd. Tillidsrepræsentant Torben Fleckner fra Øresundsskolen brugte lejligheden til at beskrive hverdagen på specialskolen, hvor de absolut svageste elever heller ikke bydes bedre vilkår. Længere skoledage men ikke flere lærere og samtidigt krav om en mere spændende og varieret skoledag hænger ikke sammen, mente Torben.

”Tror I nu det bli’r nemmere med det budget, der er lavet her? Tror I, det bliver nemmere at tackle de københavnske skolers udfordringer?”, spurgte Torben Fleckner med adresse til de københavnske politikere. 

Lars Sørensen, næstformand i KLF, beskrev også de udfordringer, som ikke mindst de københavnske tillidsfolk står med. Langt de fleste tillidsrepræsentanter har svært ved at få den nødvendige tid til de opgaver, der skal løses for at udfylde arbejdet tilfredsstillende. Samtidigt er der en stigende utilfredshed hos lærerne. når fagforeningen, som på skolerne er repræsenteret ved TR, ikke kan skabe ordentlige rammer for arbejdet og sikre et rimeligt arbejdsmiljø.

”Resultaterne af mange års besparelser på skoleområdet ses ved et usundt højt sygefravær, en Trivselsundersøgelse for 2015 der for lærere og børnehaveklasseledere er helt i bund og et kæmpe problem med at bryde den sociale arv og skabe chancelighed for vores svageste borgere”, forklarede Lars.

”København kunne med budgetaftalen for 2016 have valgt en anden vej og valgt et politisk forlig, der reelt tilgodeså de mange velfærdsopgaver i kommunen. I stedet valgte overborgmesteren et budgetforlig med Venstre, Liberal Alliance og Konservative, der sænker gebyrer og afgifter for erhvervslivet, etablerer flere parkeringspladser og afdrager markant på kommunens gæld.  Det er en helt gal prioritering”, påpegede Lars Sørensen.

Efter næsten to timer med politiske taler og faglige input stimlede forsamlingen sammen i en lang række uden for Nørrebrohallen. Med faner, flag og bannere i spidsen slangede demonstrationen sig ned ad Nørrebrogade i retningen mod Rådhuspladsen, hvor eftermiddagens markering startede kl. 16.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.