Efter et velbesøgt fælles-tr-møde i Nørrebrohallen gik omkring 300 - 400 tillidsrepræsentanter i demonstrationsoptog gennem Nørrebro mod Rådhuspladsen, hvor der var indkaldt til demonstration kl. 16.
Foran rådhuset spillede Esben Just Trio fra ladet af en lastbil og fyldte hele pladsen med glade jazztoner. I en time skiftedes forskellige talere til at give politikerne, som glimtede ved deres fravær, klar besked om, hvilke konsekvenser deres beslutninger har for børn, unge og ældre. I mellem talerne underholdt trioen særdeles veloplagt og spredte god stemning i det smukke efterårsvejr, hvor solen holdt deltagerne varme – måske sammen med harmen over politikernes budgetter.
Det kunne have været meget bedre
Med et klart rødt flertal på rådhuset kunne man have forventet et andet budget, som tilgodeså børnene og de ældre. I stedet glæder byens børne- og ungdomsborgmester sig over, at erhvervslivet er blevet tilgodeset med Budget 2016.
”…Budgetaftalen betyder også bedre parkeringsforhold og fremkommelighed i byen”, læste næstformand i KLF Lars Sørensen op, da han citerede fra en pressemeddelelse af Pia Allerslev.
LÆS OGSÅ: Endnu et nedskæringsbudget for den københavnske folkeskole
Lars Sørensen mente heller ikke, at overborgmesteren havde et retvisende billede af Budget 2016, når han skrev, ’Jeg er superglad for, at vi her i København kan stå sammen om at prioritere børnene. Børnene er vores fremtid, og vi skylder dem at give de bedste muligheder’.
Fra blokvognen midt på Rådhuspladsen talte Lars Sørensen til de fremmødte, hvor kun nogle medlemmer af Enhedslisten var de eneste politikere, der var dukket op for at høre budskaberne fra de faglige organisationer.
Den lave skatteprocent, som København har og den store kassebeholdning, som er dobbelt så stor som de øvrige store byer, burde give betydeligt rum til at investere frem for at effektivisere og spare, var budskabet fra Lars.
LÆS OGSÅ: #Budget16KBH: Vi står sammen
”Over en 9-årig periode er antallet af lærere i København faldet, samtidigt med at antallet af elever er steget markant”, sagde Lars. ”Det skæve billede vil Budget 2016 ikke rette op på”, fortsatte han.
Lars opfordrede politikerne, herunder overborgmester Frank Jensen og beskæftigelse- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev, der begge sidder i KL’s bestyrelse, til at sende et klart signal til KL’s bestyrelse om at presse regeringen i forhandlingerne om kommunernes økonomi.
”Man må stå fast på, at vi ikke kan løse de mange store opgaver med minusvækst i kommunerne”.
Afslutningsvis insisterede Lars Sørensen på, at politikerne i høj grad viste politisk ærlighed, når budgetterne præsenteres.
”Vi er godt klar over, at kommunens økonomiske rammebetingelser ikke er fantastiske – men vi er ikke enige i prioriteringerne, og der er altså ikke tale om et budget, der prioriterer børnene”.
Swipe med fingrene henover billederne nedenfor for at skifte foto. Eller klik på pilene.
Hvad kan man få for 35 milliarder?
Jan Hoby lagde heller ikke fingrene i mellem, da han fremførte sine synspunkter. Han henviste blandt andet til folketingets ønske om at købe nye kampfly for 35 milliarder kroner.
”For de penge kunne vi finansiere 2000 pædagoger i København de næste 43 år eller fastholde det nuværende niveau i ældreplejen de næste 35 år”, sagde han.
”Det er altså ikke et spørgsmål, om der er råd. Om der er råd, er alene et politisk spørgsmål”, lød det fra Jan, der samtidigt opfordrede alle de fremmødte til også til næste år at bakke op om budskaberne, som han mente måtte komme tidligere i budgetfasen end i år, hvor budgettet mere eller mindre er vedtaget.
Børnene har hovedroller i hver deres eventyr
Næstformand i Københavns Forældreorganisation KFO, Anahita Malakians, holdt en anderledes tale end de faglige repræsentanter. Som repræsentant for forældrene talte hun det enkelte barns sag.
”Jeg forstår ikke, hvordan et barn bliver til et tal, en udgift, en opgaveløsning. Vores børn er ikke en opgave eller et tal i et excel-ark, der skal løses”, sagde Anahita og kastede sig ud i en fin billedlig beskrivelse af børnenes unikke verden:
”De har hver især hovedrollen i et kæmpe eventyr. Et eventyr hvor udfordringer, tryghed og omsorg er de bærende elementer. Det er et eventyr, hvor den gode fe har tid til at tørre tårerne, når udfordringerne bliver for store og give en hjælpende hånd. De har rollen i et eventyr, hvor de til sidst kan ende som smukke, empatiske og dygtige helte”, forklarede Anahita og vendte sin tolkning mod politikernes børnesyn:
”De københavnske politikere mener åbenbart, at eventyret er en forældet genre. Vores børn er bare små puslespil, der skal gå op i en højere enhed. Problemet er bare, at det kan de ikke. De er hver især formet forskelligt og kan aldrig nogensinde passe ind i en ramme og især ikke deres ramme”, sluttede Anahita Malakians sin tale.
En smule over tid sluttede demonstrationen, som var godt besøgt. Torsdag 1. oktober skal Borgerrepræsentationen stemme om budgettet for 2016. Det forventes at blive vedtaget, da alle partierne med undtagelse af Enhedslisten har indgået forlig om budgettet i begyndelsen af september.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere