Tekst og foto: Peter Garde
Elevrådet havde arrangeret, og elevrådsformand Anna Lilliendahl Haugaard bød velkommen og mestrede også at styre politikerne i perioder, hvor der var tidspres i forhold til programmet.
Politikerne havde først tre minutter til egne indlæg, og dem brugte de fornuftigt nok til emner, der er tæt på skoleelevers verden.
Lilian Kaule Parker, Liberal Alliance, sagde, at staten ikke skal blande sig i alt, og at der skal være mere selvbestemmelse på den enkelte skole, fordi forskellige skolers familier er forskellige og har forskellige behov.
Dorthe Kjerulf, Radikale Venstre, savnede legepladser for store børn og unge så de kunne have noget sjovt at lave i fritiden, og hun gennemgik en række lokale initiativer, som hun ville arbejde for i Vanløse.
SF-kandidat Neil Bloem fortalte, at han er fra Sydafrika og har gået i skole dér i nogle år. Skoler var helt opdelt for sorte og hvide, fattige og rige.
’Sådan skal vi ikke have det i Danmark’, fastslog han og priste den danske folkeskole. Han sagde, at helhedsskolen er kommet for at blive, og han regnede med, at regeringen ville finde pengene til den.
Jacob Hougaard, socialdemokrat, ville arbejde for, at Vanløse er et godt sted at bo. Rockerborge skal væk, der skal investeres i folkeskolerne, og skatten skal ikke ned.
Den konservative kandidat Christian Hesselberg placerede partiet i forhold til forskellige politiske ismer, og lagde vægt på, at Vanløses kvaliteter skal fastholdes. Butiksliv og liv på pladserne skal blomstre, og det er arbejdspladser der er grundlag for velfærd.
Endelig sagde Jean Thierry, Enhedslisten, til salen fuld af skoleelever, at ’I er fremtiden, I skal behandle hinanden godt og ikke mase jer foran hinanden’. Han fortalte desuden om sociale initiativer, som det står Enhedslisten nær at arbejde for – herunder at det bør være gratis at få sin cykel repareret for på den måde at tage konkurrencen op med den altomfattende bilisme.
Gode spørgsmål
Lidt trægt var det at få gang i spørgsmålene, men da der først gik hul, viste eleverne, at der lå forarbejde, overvejelser og interesse bag – til tilfredshed for elevrådets kontaktlærer Erik Insula.
Der bliv spurgt til skolenedlæggelser, dagpengelovgivning, heldagsskole og konsekvensen for frivillige idrætsaktiviteter - og meget mere.
Valgretsalderen blev også diskuteret, for når man kan komme i fængsel som 15-årig, hvorfor er valgretsalderen så 18 år. Det spørgsmål besvarede alle kandidaterne, og langt de fleste elever hang godt på og virkede interesserede.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere