Når Københavns Lærerforenings Kolonier hvert år sender tusindvis af københavnske børn på sommerkoloni, kræver det naturligvis en stor gruppe ansatte, som er med til at få det hele til at gå op og give børnene en god oplevelse. De fortjener en stor tak for deres indsats, mener leder af Kolonierne Søren Freiesleben. Derfor afholder foreningen hvert år et kursus for de lærere, som tager med på kolonierne – for at takke, inspirere og informere.
”Vi samler de lærere, som har lyst til at deltage, til et kursus, hvor de både kan få information om sommeren, der er gået, og sommeren, der kommer, samtidig med at de kan få ny inspiration fra oplæggene og hinanden. Det er med til at skabe en god koloniånd, som får folk til at blive ved med at bakke op om kolonierne,” siger han.
Faglighed og hygge
Årets kursus blev afholdt på Frederiksdal Hotel i weekenden, hvor cirka 75 lærere og koloniansvarlige fra de københavnske skoler deltog. Efter en velkomst ved Søren Freiesleben startede kursusprogrammet med oplæg fra repræsentanter fra lærerkredsene i både Gentofte og Gladsaxe. Til inspiration for kursusdeltagerne fortalte de om, hvordan de driver deres kolonier i de to kredse.
Resten af fredagen bød på god middag og underholdning ved en ”gammel kolonidreng”; Søren Pilmark. Søren har som københavnsk skoledreng været på sommerkoloni på Bornholmerkolonien Naboen. Det var derfor også et herligt gensyn for den kendte skuespiller at møde sin barndoms koloniledere, som deltog på kolonikurset. Med en koloni-sang skrevet til lejligheden, tryllerier og sjofle vittigheder underholdt han i en times tid.
”Det er vigtigt, at vi giver lærerne en cadeau for det store stykke arbejde, de lægger i kolonierne. Viser dem, hvor stor betydning de har. Derfor skal det også være lækkert – med god mad og underholdning,” forklarer Søren Freiesleben.
Efter underholdningen hyggede deltagerne sig med billard, bordfodbold og bordtennis, og der var rig mulighed for at udveksle erfaringer om kolonierne.
Kurset er en vigtig informationskanal
Lørdagen brugte Søren Freiesleben og konsulent ved Kolonierne Gitte Nemholt primært på at give informationer til deltagerne om alt fra børneattester, budgetter, ventelister, salg af bygninger og renovering. Det er vigtigt at få forklaret, hvad der foregår, og hvad der skal ske fremadrettet, mener Søren Freiesleben.
”På kurset forklarede vi også, hvad vi fire ansatte på kontoret egentlig laver – for selvom det kun er om sommeren, børnene er på koloni, ligger der et stort arbejde i at udleje og vedligeholde bygningerne, planlægge kolonierne og føre regnskab. Det er rart at fortælle, hvad vi egentlig laver,” siger han.
Derefter fulgte en snak om, hvordan man kan tiltrække flere lærere til kolonierne. Lærerne er især af sted som ’skolehold’, hvor de har børn fra egen skole med på kolonien.
”Skoleholdene giver både lærere og elever mulighed for at være sammen på en anden måde, og det giver dem rigtig meget, når de er tilbage på skolen. Derfor er det vigtigt, at vi får flere lærere til at tage på koloni med børnene, og her giver kurset nogle virkelig vigtige input,” fortæller Søren Freiesleben og fortsætter:
”Samtidig kommer der i løbet af sådan et kursus en masse andre ændringsforslag og gode debatter om kolonierne, så vi får mange input til udvikling af kolonierne, som vi ellers ikke ville have fået. Det giver meget.”
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere