Efter mange års forarbejde blev landets første Europaskole indviet onsdag i denne uge. De første elever mødte 14. august og fordelte sig i to børnehaveklasser og to 1. klasser hver med et dansk- og et engelsksproget spor. Geografisk befinder skolen sig ind til videre i midlertidige pavilloner ved siden af Skolen i Sydhavnen, i hvis idrætssal indvielsen blev afholdt.
Der var både rød løber og flagallé ved indvielsen, for dagen blev markeret med deltagelse af både skoleborgmester, overborgmester, undervisningsminister og skolens protektor prinsesse Marie.
Skole for udlændinge og danske
European School Copenhagen (ESCPH) indfrier et mangeårigt ønske om at kunne tilbyde udlændinge, der arbejder i Danmark, en international flersproget offentlig skole til deres børn. Det nye skoletilbud skal blandt andet medvirke til at tiltrække og fastholde udenlandsk arbejdskraft i Danmark.
Familier der har arbejde i internationale virksomheder skifter jævnligt opholdssted, og med en EU-skole får eleverne både en vis kontinuitet og det enkelte lands særpræg med i deres skolegang. Europaskolen i København er en direkte parallel til de 23 andre Europaskoler, der findes i en række europæiske lande. På alle skolerne undervises der efter overordnede principper, der er vedtaget af det øverste råd for Europaskolerne, men den daglige undervisning følger danske forhold.
Det internationale og det musiske
Europaskolen oprettes som en afdeling af Sankt Annæ Gymnasium, og det er meningen, at der skal være tæt samarbejde mellem de to skoler, så den enes internationale og den andens musiske præg kan være til gensidig inspiration. Undervisningen skal være på et erklæret højt fagligt niveau og tilbydes EU-ansattes børn, børn af udenlandske og danske forældre, der arbejder i et internationalt miljø, og endelig kan nogle pladser tilbydes elever i Københavns Kommune.
”Vi skal ikke skabe et elitært miljø, men der skal selvfølgelig være et internationalt fokus med en uddannelse af høj faglig kvalitet”, siger Povl Markussen, rektor ved Sankt Annæ Gymnasium. Daglig leder af Europaskolen er Hanne Schmidt, der er tidligere lærer ved en Europaskole i Bruxelles.
Kommunal og international

Skolen er at betragte som en kommunal skole, og undervisningen er gratis. I de kommende år udvides den med et klassetrin med to klasser hvert år, og i 2021 forventes skolen at være fuldt udbygget med 13 klassetrin fra 0. til 3.g. Undervejs tænkes skolen at udvide med et tredje spor med enten tysk eller fransk som hovedsprog.
Beliggenheden ved Sydhavnsskolen har ganske vist spektakulære og maritime kvaliteter, men planen er at flytte til permanente bygninger i Carlsberg Byen i 2018 og blive en del af et af hovedstadens kreative udviklingsområder.
Bortset fra Københavns Kommune har Realdania, Industriens Fond, Novo Nordisk og Nordea Fonden støttet etableringen af Europaskolen med store beløb.
Tolerance og forskellighed
Ved indvielsen af Europaskolen sagde dens bestyrelsesformand, Jens Kramer Mikkelsen, at både København og Sankt Annæ Gymnasium gennem mange år har arbejdet for at få en kommunal international skole, og i dag glædede han sig ved synet af en masse små elever fra alle hjørner på jorden, og lærerne er indtil nu fra Irland, Tyskland, Australien og Danmark.
Som protektor for skolen lykønskede prinsesse Marie København med den nye Europaskole. Hun understregede, hvor vigtigt det er for forældre, at deres børn får den bedste skolegang, og med den stigende internationalisering er der stadigt flere familier, der rejser rundt og bosætter sig i skiftende lande. Derfor er det en hjælp, når deres børn kan skifte og fortsætte i skolesystemer, der ligner hinanden.
”De omrejsende familier er vant til at skille sig ud og føle sig forskellige i skiftende kulturer, og derfor er det en lettelse for dem at have en fælles platform i deres børns skole, hvor tolerance og forskellighed er en grundlæggende forudsætning”, fastslog prinsesse Marie.
Multikulturel ramme
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini ønskede held og lykke til eleverne, lærerne og forældre i den nye skole og sagde, at det har længe været et stort ønske at give bedre forhold for udenlandske familier, der arbejder i Danmark. Hun sagde, at skolen bliver drevet i en multikulturel ramme med særlig vægt på sprog og naturfag, og den vil give eleverne de bedste muligheder for videre uddannelse.
Overborgmester Frank Jensen medgav, at det har været en lang rejse, før skolen blev realiseret. Der har længe været et stort behov for den, sagde han, og han bød de mange internationale forældre og deres børn velkommen.
Også børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev glædede sig over denne vigtige nyskabelse, og hun lovede at bakke den op ligesom så mange andre målbevidst har gjort det. Hun håbede også, at Europaskolen vil udveksle erfaringer ikke kun med Sankt Annæ, men også med de andre skoler i kommunen. Det vil være til gavn for alle parter, sagde hun.
Smuk afrunding på en stor dag
Som afslutning strømmede knapt hundrede piger ind på scenen med blomsterkranse på hovederne – Sankt Annæ Gymnasiums pigekor afsluttede dagen med et smukt, smukt værk med indlagte københavnske strenge akkompagneret af professionelle musikere. Det brusede, Europaskolen fik et brusende afsæt.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere