Når kolonifolderen for sæson 2015 onsdag sendes ud til københavnske folkeskoler, er det samtidigt startskuddet for en kolonisæson, der gerne skulle sætte nye rekorder.

 

Københavns Lærerforening har i over hundrede år tilbudt københavnske skolebørn en mulighed for at komme på ferie, væk fra storbyen og ud i sommerlandet. I dag har KLF 29 kolonier fordelt over hele landet, heriblandt to øer, Lille Okseø og Torø.  Kolonierne er populære – faktisk i så høj grad, at der de seneste år har været en lang venteliste for feriehungrende københavnerbørn.

Med en ekstrabevilling på én million kroner fra Københavns Kommune er der nu økonomi til at nedbringe ventelisterne til et minimum.

Skole- og temakolonier er populære

De attraktive sommerkolonier har vidt forskelligt indhold og strækker sig fra én uge til tre ugers ophold.

Mange skoler har traditionsrige skolehold, hvor elever og lærere fra samme skole i årevis er draget afsted, enten til en fast koloni eller som ferienomader med en ny koloni som udgangspunkt hvert år. For Koloniernes leder Søren Freiesleben er skoleholdene noget helt særligt:

”Det er utrolig betydningsfuldt for en skole at have et fast skolehold. Elever og lærere møder hinanden på en helt anden måde, som trækker positive pædagogiske spor ind i skolehverdagen efter ferien”, siger Søren Freiesleben.

Blandt de mest søgte kolonier er også temakolonierne, hvor særligt dyrekolonierne er et hit blandt pigerne. Her kan børnene hjælpe med at passe kaniner, høns og ride på hest. Har man interesse for teater eller billedkunst, er der også mulighed for at fordybe sig sammen med andre i sin sommerferie.

Sidste år var der 86 kolonihold, som til sammen havde omkring 3.455 københavnerbørn med på sommerferie. I år forventer kolonierne, at tallet bliver det højeste i koloniernes historie. 

Mange kolonikræfter skal ansættes

Selvom mange lærere gerne bruger deres ferie sammen med eleverne, er der alligevel yderligere brug for at ansætte op mod 500 koloniledere og køkkenmedhjælpere. Det store arbejde med at ansætte så mange klares af Koloniernes konsulent Gitte Nemholt.

”Det er en omfattende opgave at skulle ansætte så mange mennesker på én gang. Der skal fx indhentes børneattester på alle, vi ansætter, og det tager tid”, siger Gitte Nemholt.

For Kolonierne er det vigtigt, at de mennesker der ansættes til at arbejde på kolonierne har erfaringer fra arbejde med børn. Enten som frivillige eller i andet pædagogisk arbejde. Det kræver pædagogisk indsigt at få en koloni med 40 børn i alle aldre til at fungere, og ifølge Gitte Nemholt lykkes det bedst, hvis folk har erfaring fra lignende arbejde. De fleste som ansættes er lærerstuderende eller vikarer fra nogle af byens skoler.

Tilmeldingsfristen er 2. marts

Kolonierne forventer, at op mod 5000 københavnske skolebørn vil søge om at komme på sommerkoloni i år. En del børn har ikke andre ferietilbud end sommerkolonierne, mens andre har meget specifikke ønsker. Ifølge Søren Freiesleben kan det være en udfordring at tilgodese de børn, som har specifikke ønsker.

”Vi prioriterer først og fremmest de børn, som ikke har andre ferietilbud. Det er klart, at hvis der er børn, som kun kan deltage på en dyrekoloni i uge 29, så er der rift om pladserne, men vi anstrenger os virkelig for at få de fleste ønsker opfyldt”, siger Søren Freiesleben, der er leder af Kolonierne.

Kolonifolderen skal senest afleveres 2. marts til skolens koloniansvarlige. Alle børn, der har søgt om et koloniophold, får besked om, hvorvidt deres ønsker kan opfyldes i begyndelsen af maj.

Du kan læse mere om kolonierne her

 

 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.