Moderne energistyring, bæredygtige klimaløsninger og sikkerhedsforanstaltninger, der lever op til myndighedernes krav, har givet den gamle, historiske kolonibygning på Torø en omfattende makeover i millionklassen. Om få uger kan det første af mange kolonihold rykke ind på Thorøgaard til en skøn sommerferie på børnenes ø, Torø, der ligger ud for Assens. Øen har været i Københavns Lærerforenings Koloniers, KLK, eje siden købet i 1930, hvor foreningen erhvervede sig den naturskønne ø for 92.000 kr. svarende til 3,5 millioner i nutidskroner.
Renoveringsprojektet er lykkedes trods flere års forgæves forsøg på at rejse fondsmidler til det omfattende bygningsarbejde, som længe har været påkrævet. Den gamle kolonibygning var hårdt præget af råd i vinduer og døre, der efterhånden besværliggjorde almindelig vedligeholdelse, og som samtidigt udgjorde en uholdbar risiko for ansatte og gæster. Fugt havde ødelagt store dele af fundamentet, og den utætte bygning var en energimæssig dyr omkostning på KLK’s budget.
LÆS OGSÅ: På sommerkoloni
Til trods for flere ambitiøse ansøgninger til pengestærke fonde med et socialt og børneorienteret sigte, lykkedes det ikke KLK at hente økonomiske midler hjem til et gennemgribende renoveringsprojekt på Thorøgaard. KLK har derfor selv finansieret den omkostningstunge, men strengt nødvendige renovering af den populære koloni. Hele projektet ender med at koste omkring otte millioner kroner.
”Vi kunne ikke vente længere med at gøre noget ved Thorøgaard. Det er en af de mest benyttede bygninger blandt vores 29 kolonier i Danmark. Da vi fik det ene afslag efter det andet hos de forskellige fonde, var der ikke andre løsninger tilbage, end at vi selv fandt alle pengene,” fortæller forretningsfører Søren Freiesleben.
En enkelt af fondsansøgningerne vandt dog gehør hos Knud Højgaards Fond, der donerede 500.000 kr. til renoveringsprojektet.
Resten af pengene har KLK blandt andet finansieret ved at spare på renoveringsopgaver på nogle af de andre kolonibygninger igennem de sidste tre år. På den måde har man ifølge Søren Freiesleben kunne skrabe tre millioner kroner sammen. Resten af pengene har KLK lånt i banken.
”Det har været en nødvendig prioritering, men en benhård af slagsen, for når kolonierne ikke bliver renoveret i takt med behovet for reparationer opstår, så hober det hele sig op til nye økonomiske udfordringer i de kommende år,” forklarer han.
Moderne og klimavenlig koloni
Den moderne, opdaterede og energivenlige kolonibygning fremstår i dag som et pragteksempel på en koloni, som i de kommende årtier skal danne rammen om tusindevis af gæster, der afholder lejrskole, koloni eller private arrangementer. Ifølge Søren Freiesleben vil energiforbedringerne allerede fra i dag kunne mærkes i KLK’s budget.
”Vi har fået etableret et klimavenligt jordvarmeanlæg, der kan reguleres i sektioner, så varmen kun bruges de steder, hvor der er gæster. Det samme gælder for al vores el og selve udluftningssystemet. Det vil spare os for mange penge fremover – tænk, hvis vi kunne gøre det alle steder på vores kolonier,” ræsonnerer Søren Freiesleben.
De lyse rum med god plads til gæster rummer i alt 52 sovepladser. Bygningerne har handicapvenlige forhold - også på badeværelserne. Thorøgaard har ligeledes et effektivt ventilationsanlæg, der sikrer frisk luft indenfor.
I den vestvendte del af Thorøgaard er den gamle forstanderbolig også blevet renoveret. Her kan man leje sig ind til en hyggelig ferie-weekend eller uge uden for skolernes sommerferie. Lejligheden har plads til otte gæster og er lys og rummelig med et stort køkken-alrum.
Indvielse med borgmesterbesøg og lokale gæster
Fredag bød KLK lokale beboere fra det nærtliggende Torøhuse og omegn indenfor til reception på Thorøgaard. Interessen for ombygningen var stor. Trods regnvejr og blæst mødte omkring halvtreds gæster op til begivenheden.
Blandt de fremmødte var der mange med nær tilknytning til Torø og særligt Thorøgaard. En af dem er Bolette Eggers, der fra 1970 til 1981 sad i KLF’s bestyrelse. Bolette Eggers var ansat som forstander på Thorøgaard fra 1984 til 1991. Her mødte hun en af de lokale fiskere, Keld Mogensen, som hun forelskede sig i og senere blev gift med. De har begge fulgt med i ombygningen med interesse og tilkendegav, at Thorøgaard nu fremstår med et flot, tidssvarende resultat.
Også Torøhuses tidligere lokale købmand, Hans Henrik Nielsen, havde valgt at kigge forbi receptionen. I 1970’erne stod han for vareleveringen til øens kolonier. Dengang var øen en rigtig ø omgivet af Lillebælt og Thorøsund, så varerne skulle sejles til øen.
”Det er fantastisk at se, hvordan man så smukt kan forvandle en bygning, med bevarelse af de oprindelige ydermure. Det er virkelig blevet flot og indbydende,” lød det fra Hans Henrik Nielsen.
Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen, havde ligeledes prioriteret at lægge vejen forbi børnenes ø for at se nærmere på koloniens forvandling. Borgmesteren fik en rundvisning af Søren Freiesleben på Thorøgaard.
Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere