Lærere på københavnske skoler håber, at myndighederne sætter “sundhed over faglighed” og udvider fjernundervisningen til at gælde alle ikke-sårbare elever. Københavns Lærerforening bakker op, men Københavns Kommune afviser brede skolelukninger.

Antallet af corona-smittede i Danmark stiger fortsat, og torsdag kunne man på Folkeskolen.dk læse, at andelen af grundskoleansatte, der har haft en positiv covid-19-test, næsten er 40 procent højere end andelen blandt befolkningen generelt. Lærere i København råber nu vagt i gevær, da de er bange for at skulle spendere julen i isolation.

“Vi ser flere og flere elever og lærere bliver hjemsendt grundet smitte eller smitteopsporing. Vi er bekymrede for hinanden og vores familier. Men vi er også bekymrede for at være en del af den stigende smittespredning,” siger Martin Johnsen, lærer og TR-suppleant på Kildevældskolen på Østerbro.

Han mener ikke, at man undgår smittespredning mellem elever og lærere, selv om man bestræber sig på at følge myndighedernes skærpede retningslinjer, der trådte i kraft mandag. På toppen af hans ønskeseddel står derfor en forebyggende lukning af de åbne skoler, og at man tyr til fjernundervisning op til juleferien. 

“Jeg mener, at det også vil være for samfundets bedste. Vi vil selvfølgelig stå til rådighed i forhold til nødpasning af sårbare børn og lignende. Men vi har levet under konstant pres i mange måneder nu, og jeg synes, at vi fortjener at være sikre på at få en nogenlunde rolig jul sammen med vores nærmeste,” siger Martin Johnsen. 

Anders Müller, lærer og tillidsrepræsentant på Bellahøj Skole, genkender bekymringen blandt sine kollegaer på skolen, og advokerer også for, at man udvider fjernundervisningen til at gælde alle elever.

“Lige nu kan man sige, at faglighed kommer foran sundheden, og den afvejning, mener jeg, man bør vende om, så man sætter sundhed over faglighed,” siger Anders Müller. Han erkender dog, at der er “to sider af sagen,” og at man så vidt muligt skal undgå endnu en streng nedlukning af landet.

Forståelse fra forvaltningen og opbakning fra Københavns Lærerforening

Lars Sørensen, formand i KLF, er blevet kontaktet af corona-bekymrede lærere og kalder utrygheden et “rigtigt stort problem”, som Københavns Kommune bør tage stilling til.

“Jeg mener, at man bør overveje at drosle ned på fagligheden for at fremme sikkerheden for lærere såvel som eleverne og deres forældre. Jeg kan ikke forstå, at man ikke lukker skolerne de steder, hvor smittetallet er stigende eller højt,” siger Lars Sørensen.

Ressourcedirektør i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning Nicolai Kragh Pedersen skriver i en mail til KLFnet, at bekymringen blandt lærere og andre frontarbejdere er “forståelig i en tid med højt smittetryk.” Men han afviser, at Københavns Kommune vil lave brede, forebyggende nedlukninger skoler, da man vil vurdere eventuelle smittesager hver for sig:

“Om der på skoler i København før jul opstår situationer, hvor alle elever i en kortere periode hjemsendes pga. smitteopsporing, afhænger af situationen og det konkrete tilfælde,” siger Nicolai Kragh Pedersen.

Torsdag skete det for Frejaskolen. Specialskolens elever i Valby-afdelingen er dermed den foreløbigt eneste københavnske skole, som forvaltningen har set sig nødsaget til at hjemsende.

“Der er i dag, fredag, nødpasning af to elever på afdelingen på Rughavevej. De øvrige elever fra afdelingen på Rughavevej forventes tilbage på skolen i løbet af næste uge. En enkel gruppe fra skolens afdeling i Valby Parken er hjemsendt,” siger Nicolai Kragh Pedersen.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

Følg KLF på Facebook

Tilmeld klfnet's nyhedsbrev

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.