En stor del af de københavnske lærere får ikke den fulde løn, de er berettigede til. Det skyldes at man på mange skoler ikke udbetaler undervisningstillæg for opgaver i relation til det udvidede undervisningsbegreb. Når lærerne varetager undervisningsmæssige opgaver, herunder fx også elevsamtaler, udflugter eller lektiecafé skal de have et tillæg.

Når Københavns Lærerforening besøger skolerne til løntjek, er tilfældet på langt de fleste skoler, at der er fejl i opgaveoversigterne. Lærerne får ikke løn for det arbejde, de reelt udfører. I KLF har man siden skoleårets start informeret forvaltningen om de fejl, som mangelfulde opgaveoversigter medfører, men tilsyneladende uden at det har ført til ændringer.

”Det var jo stort set det eneste, der var godt i lov 409 og det her kompleks, at man genindførte det udvidede undervisningsbegreb fra arbejdstidsaftalen i 2005 – så er det jo frustrerende, at man ikke kan finde ud af at udbetale lønnen til lærerne”, siger Jan Trojaborg.

KLF har sagt og skrevet det mange gange

Københavns Lærerforening har både via mail og i flere drøftelser med forvaltningen informeret om problemerne med løn generelt, herunder også undervisningstillægget.

”Vi brugte fire måneder på at lave et forståelsespapir, hvoraf det meget tydeligt fremgår, hvad man skal gøre i forhold til opgaveoversigten – og så gør man det ikke. Det er ikke i orden”, siger Jan Trojaborg, der er tydeligt skuffet over forvaltningens håndtering af sagen. Han minder om, at man allerede i foråret gav udtryk for, at det ville give udfordringer for skolerne.

I forvaltningen har man i november sammen med KLF og SKK (skolelederforeningen) afholdt det første af fire temadrøftelser om nogle af de udfordringer, man oplever ude på skolerne. Her har KLF fremført,  hvilke problemer medlemmerne oplever blandt andet med opgaveoversigten og de manglende undervisningstillæg. Else Sommer, administrerende direktør i BUF, mener at forvaltningen har taget sagen alvorligt og har allerede skrevet ud til skolelederne. 

“Vi har selvfølgelig et ansvar for, at lærerne får en korrekt løn, og hvis der er ting, der er forkert registreret, skal det selvfølgelig laves om”, skriver Else Sommer i en mail til klfnet.dk, 

“Derfor har såvel formanden for de københavnske skoleledere som forvaltningen skrevet ud til alle skolelederne og bedt dem gennemse, om opgaveoversigterne indeholder de rigtige registreringer. Det er sket umiddelbart efter, at KLF rejste problematikken for os, fordi vi selvfølgelig tager det alvorligt. Der vil ligeledes blive fulgt op på ledermøder i områderne”.

Udvidede undervisningsbegreb 

Det udvidede undervisningsbegreb dækker over opgaver som almindelig undervisning og aktiviteter, hvor man er sammen med elever og påvirker deres læringsprocesser. Undervisningstillægget på 35 kroner udbetales efter de første 300 timer på ens opgaveoversigt. Tillægget tæller op til 750 timer, hvorefter tillægget stiger til 108 kroner.

I KLF anslår man, at der ved afslutningen af dette skoleår vil være et lønefterslæb på op mod 7 millioner kroner, som lærerne mangler i lønudbetaling, hvis ikke skolerne får styr på undervisningstillægget. Det mener forvaltningen dog ikke at man kan konkludere.

Else Sommer skriver til klfnet.dk, at KLF ved den første temadrøftelse gav udtryk for, at der var flere skoler, der ikke havde tilføjet opgaver i relation til det udvidede undervisningsbegreb på opgaveoversigterne. Ifølge Else Sommer fremviste KLF dog kun ét eksempel på dette.

“Vi kan ikke på baggrund af et enkelt eksempel konkludere, at problemet har så betydeligt et omfang, som I beskriver”, forklarer Else Sommer. 

Den er gal på mange skoler

KLF har I dette skoleår besøgt 17 skoler i forbindelse med løntjek. Her havde 16 skoler stort set fejl i alle opgaveoversigterne, når det kommer til tillæg for det udvidede undervisningsbegreb. Det undrer Jan Trojaborg, at forvaltningen ikke selv er vidende om omfanget af problemet. 

“Jeg synes ikke, at forvaltningen og skolelederne har levet op til aftalen (forståelsespapiret red.) og sikret lærerne den korrekte løn”, afslutter Jan Trojaborg.

Reelt er der så mange fejl i lønnen, at lærerne på nuværende tidspunkt mangler løn for over 3 millioner kroner, vurderer KLF’s sekretariat.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.