I dag præsenterer parterne: Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Skolelederforening og Københavns Lærerforening et nyt Forståelsespapir, som skal danne rammen om næste skoleårs planlægning og gennemførelse. I næste uge vil der blive afholdt møder i områderne, hvor skoleledere og tillidsrepræsentanter orienteres om ’aftalens’ indhold.

Den historiske lockout af mere end 60.000 folkeskolelærere i foråret 2013 endte med et lovindgreb, der i stedet for en fair overenskomstaftale, gav lærerne Lov 409. Loven fastsætter en række værnsregler, der regulerer lærernes arbejdstid, men loven gav også mulighed for, at kommunerne kunne lave lokale aftaler med lærerkredsene. En række kommuner har indgået aftaler med den lokale lærerkreds, men langt de fleste af landets 98 kommuner har ladet Lov 409 danne rammen for lærernes arbejde.

I København fik lærerne heller ikke en rammeaftale, men parterne vedtog i fælleskab et Forståelsespapir, der skulle ’afklare rammerne for arbejdet på de københavnske folkeskoler’, som det hedder i dokumentet.

I dag præsenteres et nyt Forståelsespapir, der i det kommende skoleår skal danne udgangspunkt for lærernes arbejdstid. Forståelsespapiret indeholder flere ændringer i forhold til det nuværende Forståelsespapir samt en række vigtige henvisninger til det netop indgåede overenskomstforlig mellem Lærernes Centralorganisation og Kommunernes Landsforening. Bilag 1.1. består af 15 punkter, der præciserer rammerne for lærernes arbejde – der er således tale om en væsentlig ændring i forhold til det nuværende Forståelsespapir.

LÆS OGSÅ:Forståelsespapiret med tilhørende bilag, opgaveoversigt og vejledning

Klfnet.dk giver i nedenstående indlæg KLF’s formand Jan Trojaborg mulighed for at kommentere det nye Forståelsespapirs hovedelementer. 

ET SKRIDT I DEN RIGTIGE RETNING

Af Jan Trojaborg, formand Københavns Lærerforening

Det nye Forståelsespapir er en forbedring af det nuværende af flere grunde.

For det første fordi det imødekommer ønsket om større fleksibilitet for den enkelte lærer og børnehaveklasseleder i form af en mulig aftale for den enkelte om fikstid og flextid. Læreren er selv ansvarlig for at styre og registrere sin flekstid. 

For det andet fordi det opfylder målet i OK 15-forliget mellem KL og LC om at skabe afklaring, tryghed og tydelighed i forventningerne til såvel ledere som lærere, til at etablere værn for medarbejderne og til at sikre et godt arbejdsmiljø.

Det er pæne ord, der skal få krop ved, at de 15 punkter i Bilag 1.1 fra forliget bliver ført ud i livet. Det handler blandt meget andet om at sikre fastlagt, sammenhængende og effektiv tid til forberedelse. Det handler også om, den fastlagte forberedelsestid som udgangspunkt ikke kan anvendes til andre formål.

Det er også væsentligt, at når medlemmerne i København har stemt nej til overenskomsten – vel blandt andet fordi man har syntes, at indholdet var for upræcist og uforpligtende, og at det var en egentlig aftale, der var behov for – at man så med accept af, at OK 15 er vedtaget på landsplan kan se, at næsten alt indholdet indgår i Forståelsespapiret. Det betyder, at alle parter derfor er forpligtet til at realisere det. Det gælder BUF, det gælder skolelederne, og det gælder selvfølgelig også KLF. Den opgave påtager vi os i KLF, og vi vil gøre alt for at ruste TR´erne til at løse den vanskelige opgave at få ordene fra papiret overført til god praksis på skolerne. 

For det tredje er det en forbedring, at det er præciseret, at opgaveoversigten udarbejdes på baggrund af en dialog mellem ledelse og medarbejder. Vi skal derfor ikke havne i indeværende års situation, hvor kun en tredjedel af lærerne havde en sådan nødvendig dialog om det kommende års arbejde.

Der skal altså tales om tidsforbrug, som blot i forvaltningens forståelse ikke betyder konkrete timemål. Præciseringen af ordet tidsforbrug skal ske på den enkelte skole nok i form af løsninger, som er blevet brugt i år a la opgaver med forskellige farver for at vise større eller mindre omfang i form af en drøftelse af det forventede tidsforbrug til forberedelse og øvrige opgaver. 

For det fjerde er papiret et fremskridt, fordi TR´erne sikres ret til at deltage i fællesmøder med KLF op til 8 gange om året på torsdage fra kl. 13.

LÆS OGSÅ:Fælles pressemeddelelse (BUF, SKK og KLF)

De tillidsvalgte – TR, TR-suppleant og AMR – får fortsat en vejledende ramme på 330 timer til deres arbejde med den vigtige tilføjelse, at der skal foretages en afbalanceret reduktion af undervisning og andre opgaver, så de tillidsvalgte dermed får den fornødne tid til deres opgaver.

Det er også præciseret, at Trioen skal inddrages i den konkrete udmøntning af lærernes arbejdstid, og at Trioen skal spille en aktiv rolle i den opfølgning og evaluering, der er aftalt at skulle foregå mellem parterne – BUF, SKK og KLF – kvartalsmæssigt næste år. 

For det femte er det godt, at der er skabt enighed mellem de tre parter – forvaltning, skoleledere og Københavns Lærerforening – for det styrker mulighederne for at understøtte en god udvikling på skolerne. Det er ikke det samme som, at vi har samme langsigtede endemål. Men vi har forpligtet hinanden til her og nu ud fra den etablerede enighed og under de givne omstændigheder at skabe de bedst mulige rammer for det næste skoleår.

LÆS OGSÅ: Forståelsespapiret med tilhørende bilag, opgaveoversigt og vejledning

Lad det være sagt med det samme. Vi har – lige som de øvrige parter – ikke fået alle punkter opfyldt. De formuleringer og punkter vi er blevet enige om skal nu udfoldes ude på den enkelte skole og er derfor også til lokal forhandling og afklaring.

Vi taler om skridt i den rigtige retning. MEN. Aftalen løser ikke det grundlæggende problem med for mange arbejdsopgaver til for lidt tid. Det vil kræve penge og er derfor ikke et forhandlingsmæssigt problem, men et politisk problem, som vi vil rejse over for BR og kræve flere midler til den nødlidende skole. Det dokumenterer den kommunale Trivselsundersøgelse, hvor lærerne ligger i bund på stort alle målepunkter.

Papiret løser heller ikke vores behov for at sætte konkret tid på forberedelsestiden eller for den sags skyld på omfanget med klare beskrivelser af andre opgaver. 

I papiret hedder det, at LokalMED drøfter lærernes deltagelse i kompetenceudvikling. En af opgaverne i MED er at vedtage rammer og principper.

Men vi mangler en kommunal aftale om betingelserne ved kompetenceudvikling, så forholdene kan være ens for alle på alle skoler. 

Summa summarum, vi er på vej, men vejen er lang og trang. Målet er stadig en egentlig arbejdstidsaftale, en professionsaftale. Den kommer vi til at kæmpe for i årene fremover sammen med alle gode kræfter i DLF. Hver gang en kommune kan præstere en ´aftale´ med forbedringer, øger det kommunens evne til at rekrut-tere lærere. Det presser andre kommuner, der jo befinder sig i en markedssituation, og det øger presset mod KL for at indgå en central aftale eller anbefale kommunerne at gøre det og generelt arbejde for forbedringer.

Vi taler om en lang sej politisk kamp, der også handler om, at regeringen uanset farve forstår – og dermed prioriterer – at skolen med de nuværende midler ikke kan løfte reformen. 

Forståelsespapiret blev godkendt af bestyrelsen tirsdag 14. april, det er indgået i går onsdag 15. april og offentliggjort her til morgen torsdag 16. april.

Det bliver som sidste år gennemgået på møder i de fem områder med deltagelse af ledere og TR´ere. Datoerne for de første fire møder ligger på hjemmesiden. (Kommer snart!)

Det er særdeles vigtigt, at især TR´erne sætter sig grundigt ind i papiret og i særdeleshed i overenskomstens Bilag 1.1, hvor megen af argumentationen i forhandlingerne skal hentes.

Det er imidlertid også vigtigt, at alle lærere og børnehaveklasseledere sætter sig ind i Forståelsespapiret for kende deres rettigheder og muligheder. 

Vi vil på Frydendalsvej prøve at finde måder at støtte TR´erne i de kommende drøftelser, hvor de skal være kontante forhandlere, men tidspresset er en hindring. Der vil som sædvanlig være hjælp at hente i huset i form af rådgivning og støtte.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.