Kære læser!
Det er nu så lækkert at starte på en frisk. Farveller til det gamle; nu tager vi hul på det nye. Og det er ikke kun omgivelserne, der er nye – det er også mig! Jeg har nemlig bestemt mig for at bruge overgangen til det nye år som et springbræt til at blive en bedre udgave af mig selv. Klogere, slankere, sundere. Altid et skridt foran. Hvorfor udsætte til i morgen, hvad du kan gøre i dag? Derfor har jeg valgt en række enkle, overskuelige nytårsforsætter, der med få og ukomplicerede ændringer af gamle vaner kommer til at udrette mirakler for mit 2018. Vil du være med? Det bliver skidegodt, det her!
Nytårsforsæt nr. 1: Snooze-frit 2018
Dagen starter normalt med, at du som en savlende zombie ligger og dribler snooze-knappen på din iPhone. De uduelige ni-minutters intervaller af pseudosøvn gør dig mere og mere sur, og du bobler af had til den dag, der knap nok er begyndt, mens tanken om to idrætstimer fra morgenstunden i 3.b sender dig ud i det sædvanlige mandagsmorgendilemma: Melde sig syg eller ikke melde sig syg?
Sådan behøver det ikke at være! Når du hører de første toner af dit vækkeurs sprøde klang, svinger du resolut benene ud over sengekanten, strækker dig velbehageligt og står op med det samme. De knap 40 minutter, du normalt tilbringer i snooze-funktionens klamme gabestok, er bedre brugt på en løbetur, et højintensivt yogaprogram og et koldt brusebad. Snooze-frit 2018 – du hørte det her først!
Nytårsforsæt nr. 2: Min krop er mit tempel
Jeg var ligesom dig før; oppustet, gustenbleg og underskudsagtig, men nu stråler jeg af sundhed og energi. Hvordan, spørger du? Du kender svaret på forhånd: et ordentligt morgenfoder er nøglen! Jeg ved godt, at du plejer at sluge en croissant fra 7-Eleven i S-toget, hvis du da ikke sidder og hænger med Coco Pops, Nescafé og en Blå King’s foran Go’ Morgen Danmark, som gør dig målbart dummere for hvert minut, der går. Men hvem har sagt, at morgenmad skal smage godt? Fra nu af hedder det raw-grød og smoothies. Om fredagen synder vi med usødede, veganske, glutenfri rødbedepandekager – men sig det ikke til nogen!
Nytårsforsæt nr. 3: Møde til tiden
Der er ikke noget værre end at komme for sent, og nu skal det være slut. Afsted i ordentlig tid – og vi tager cyklen i stedet for bilen! Man bliver tyk og dum af at køre bil, sædevarmen giver dig rektal kløe og P3’s overstadige, selvglade radioværter antænder et brændende had til andre mennesker. Man får røde kinder af en tur ude i blæsevejret, og din cykel vil elske dig for det! Tag dig god tid på cykelstierne. Køen af medtrafikanter bag dig vil inderst inde være taknemmelige for din zen-inspirerede indstilling til myldretid, og de mange tilråb og ringende cykelklokker kan ikke ødelægge fornemmelsen af ren, uforfalsket mindfulness.
Nytårsforsæt nr. 4: Du er jo ikke på café!
Hvorfor skulle eleverne møde til tiden, hvis lærerne ikke gør det? Fra nu af vil du være i klassen mindst 10 minutter, inden det ringer ind. Her ønsker du alle elever en god morgen – og mener det! Klar med dagens program på tavlen, når klokken slår 8. Men har du så en kop kaffe stående på katederet? Nej, gufanden har du da ej en kop kaffe stående på katederet. Du er på arbejde. Du er seriøs. Du er professionel, og så står man ikke der og fylder sig med kaffe som en anden militærnægter på et børneteater. Den kop kaffe fortæller andre, at du er ligeglad med dit arbejde. Den siger ”jeg giver op”. Kaffe signalerer pause, afslapning, slendrian, sløvhed, slaphed og en slatten holdning til arbejdet. Du kan få en gulerod og en kop vand.
Nytårsforsæt nr. 5: Tale pænt til kolleger
Ind i mellem ryger der jo en finke af panden. Det er sundt for kommunikationen, at man ikke går og putter med tingene, men det koster ikke noget at sige det på en ordentlig måde. Et af vores vigtigste nytårsforsætter er at tale pænt til kolleger. Det er ikke konstruktivt at sige lige, hvad der falder dig ind, bare fordi du er træt. Bare fordi kollegaen var sidste mand ved den efter et banalt papirstop nu uhjælpeligt adskilte kopimaskine, fordi kollegaen tog den sidste rene kaffekop, fordi kollegaens åndelige formåen får dig til at tvivle på selve evolutionsteorien, eller fordi kollegaen lægger beslag på et udmærket skelet, der kunne have været brugt bedre på et andet menneske. Bare smil og sig godmorgen.
Nytårsforsæt nr. 6: Tage mine gårdvagter
Den flove fornemmelse, når du bliver afsløret i at have ”glemt” din gårdvagt, fordi der var kage på lærerværelset samt de sølle bortforklaringer, du kan mønstre i et presset øjeblik, kommer du ikke til at savne, når nytårsforsættet om at huske dine gårdvagter slår igennem! Elevernes gode frikvarterer er en forudsætning for læring, og her spiller gårdvagterne en vigtig rolle. Synlige, deltagende og dialogfremmende. Salomoniske i konfliktløsning og overbærende i snevejr. Husk din gårdvagt og sørg for at være der til tiden. Lad dig ikke stresse af, at du på én gang skal være i klassen, til klokken ringer, og i samme nu stå i overtøj og refleksvest ovre på den anden side af drengenes gymnastiksal. Find pyt-knappen! Det kan du godt!
Nytårsforsæt nr. 7: De tre f’er - forberedelse, forberedelse og forberedelse
Du kender godt den der følelse. Den paniske angst for at blive afsløret i af være uforberedt. Du står foran klassen. Din krop er tilsyneladende rolig, men din hjerne kører på højtryk for at finde på noget, der måske ikke er decideret genialt, men som i det mindste ligner undervisning lidt, i hvert fald på afstand, og hvis man kniber øjnene lidt sammen. Men kan man i det hele taget nå at være velforberedt til ALLE lektioner? Ja, det kan man da sagtens! Igen er det det langsigtede, systematiske arbejde, der kommer dig til gode. Det konstruktive, velovervejede, lange, seje træk.
Du er færdig med årsplanen i god tid. Du er færdig med elevplanen i god tid. Du laver dine ugeplaner i god tid. Der er individuelle færdigheds- og vidensmål for alle elever til samtlige lektioner, der er planlagt bevægelse i undervisningen med 18-minutters mellemrum, flipped classroom, walk and talk, Cooperative Learning, UgeskemaRevolutionen, elevfremlæggelser, Kahoot, evalueringer, aktionslæring, ordstafet og relationskompetenceudviklingsindsatsområder. Nemt nok. Det står i ugeplanen.
Forberedelse. Den moderne lærers helle. En ø af fordybelse i et ocean af frådende kaos. Her er der rum til eftertanke. Efter seks intense lektioner i indskolingen falder visse kolleger for fristelsen til at tilbringe et par minutter på Facebook eller med at kigge på afbudsrejser, men ikke dig! Sådan et menneske er en skamplet på lærerstanden. I dine 45 minutters forberedelse får du rettet blækregning, så dine elever kan få deres detaljerede, skriftlige respons i god tid, inden de skal i gang med den næste. Du kan også lige nå at lave ”planken”, mens du holder dig opdateret i de nyeste pædagogiske trends via diverse fagblade og dine højtelskede diskussionskonferencer på det evigt unge og tidløse SkoleKom, inden du smilende træder ind i 3.a til en inspireret billedkunsttime i god tid, inden klokken ringer.
Nytårsforsæt nr. 8: Ingen kage i 2018
Til mødet om eftermiddagen er du desperat af sult. Du kunne kravle nøgen over knust glas for en riskiks med chokoladeovertræk på den ene side. Da en stakkels, uvidende sukkerslave af en kollega åbenbarer en masseproduceret, langtidsholdbar skærekage, kan du mærke glædestårerne presse sig på. Men vi spiser ikke kage eller andre søde sager om eftermiddagen længere! Gå hellere sammen med en kollega eller to om et abonnement på Den Lille Grøntkasse fra Aarstiderne. En halv kålrabi og et par skiver af stokken fra en rå broccoli er bedre for dig og smager faktisk rigtig dejligt!
Nytårsforsæt nr. 9: Gå tidligere i seng
Gode nætter er lig med gode dage, og forudsætningen for det gode lærerliv er en god nattesøvn. Gå tidligt i seng, så du ikke sidder og nikker med hovedet til eftermiddagsmøderne. Ikke noget med at falde i søvn med din bærbare på maven og Netflix, der klyngebomber dig med Stranger Things i et væk, mens du uregelmæssigt og halvsovende spoler tilbage på må og få, og den korte nat forsvinder som sand mellem dine fingre. Soveværelset er skærmfri zone! På dit natbord ligger der nu kun en biografi om Churchill og et udvalg af Dostojevskij og Kafka som lidt let underholdning, inden du skal sove.
Og der kan du se – så er det altså heller ikke sværere! Det er egentlig åndssvagt, at flere ikke gør det, for hvem har nogensinde hørt om nytårsforsæt, der ikke har ført til de ønskede resultater? Godt nytår!
Bloggen er skrevet af folkeskolelærer Klaus Møller. Foto og gifs: Jan Klint Poulsen, digital redaktør
Denne artikel udtrykker ikke nødvendigvis KLF's synspunkter. Læs mere.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere