”Sandsgård reddede mit liv,” fortalte en af de fremmødte gæster ved 100 års jubilæet, som blev en bevægende fejring af to gamle, men moderne kolonier. Koloniernes personale havde rullet den helt store hyggepalet frem, da lokale beboere og gæster langvejs fra kiggede forbi til reception på Sandsgård i Blokhus.

 

En bankdirektørs drøm om et eksklusivt sommerhus ved Vesterhavet i første række blev en realitet i 1916, men glæden var kortvarig, for med bankens krak i 1922 kom sommerhuset i Blokhus på andre hænder. I 1942 købte Københavns Lærerforening Sandsgården. Foreningen havde i 1937 købt Klitstuen, som ikke ligger lagt derfra. Siden har feriehungrende københavnerbørn kunne tage den lange rejse til Nordjylland for at bruge sommerugerne i den friske jyske natur ved Vesterhavet.

LÆS OGSÅ: På sommerkoloni 

I slutningen af april kunne Københavns Lærerforenings Kolonier fejre Sandsgårdens og Klitstuens 100 års jubilæum. Højtideligheden blev samtidig en promovering af de to kolonier. Mange gæster fra lokalsamfundet og flere nordjyske medier kiggede forbi til festlagkage, boller og kaffe.

Retro over festlighederne

Koloniernes personale havde fundet udklædningen frem, så gæsterne kunne fornemme stemningen på Sandsgård for 100 år siden. Foran den smukke træbygning med det nytækkede tag var en flot, gammel veteranbil med ladet fyldt med mælkejunger og andre fornødenheder. I køkkenet blev der på gammeldags manér bagt boller og brygget rigelige mængder af kaffe til de mange fremmødte. Som en del af den musikalske underholdning spillede Christian Mohr Levisen, søn af koloniens tilsynsførende, på sin drejelire. De messende toner fra det specielle instrument skabte en helt særlig stemning. Senere kunne selskabet overvære Blokhus Kanonlaug fyre en salut af fra den over 100 kilo tunge kanon, mens Christian Mohr Levisen havde skiftet drejeliren ud med en sækkepibe, der sendte tonerne ud over Blokhus.

Se video: Drejelire

Koloniernes leder, Søren Freiesleben var begejstret for det store fremmøde og de positive tilkendegivelser fra både lokalområdet og tilrejsende gæster.

”Vi har forsøgt at sætte de nordjyske kolonier på landkortet. Der er mange heroppe, der ikke ved, at vi eksisterer og derfor ikke kender de muligheder, der er for at leje en koloni,” fortæller Søren Freiesleben. Han håber, at mange får øjnene op for kolonierne, der ligger i nogle af de smukkeste og mest naturskønne områder i Danmark.

Kolonierne bliver foruden de traditionelle feriekolonier i juli og august også lejet ud til private formål. Ifølge Søren Freiesleben bruger mange kolonierne i weekenderne til private familiesammenkomster, men han håber også, at de nordjyske skoler kan se mulighederne for lejrskoleophold i hverdagene på en af Københavns Lærerforenings kolonier.

Mere end bare en badeby

Til daglig er det Sandsgårdens og Klitstuens tilsynsførende, Birgit Mohr Levisen, der sammen med sin mand Henrich passer kolonierne og hjælper gæsterne til rette. Også hun er glad for den opmærksomhed, der kommer omkring kolonierne og Blokhus: 

”Blokhus har jo naturen. Sandsgård og Klitstuen ligger i første klitrække – der er nul meter til stranden. Uanset vejret, så er der masser af oplevelser på stranden og i klitterne, fortæller Birgit, der også peger på den forandring, som Blokhus har gennemgået de seneste år:

”Byen har mange ildsjæle, der har gjort meget for området. I plantagen er der lavet stier, hvor man kan køre mountain-bike, og tæt på kolonierne kan man ride på islandske heste, så der er rig mulighed for en adventure-lejrskole for skoleeleverne.”

FOTOSERIE: Sandsgård 100 år

Sandsgård reddede mit liv!

Efter et velbesøgt åbent hus på de to kolonier blev Sandsgård for en stund forvandlet til rammen om en udsøgt middag for Koloniernes medarbejdere og repræsentanter fra KLF. Også tidligere tilsynsførende på kolonierne og Lars Fabricius, der i mange år var Koloniernes leder, deltog. Sidstnævnte stod for den første gennemgribende renovering af Sandsgården og Klitstuen.

To tidligere ’Sandsgårds-drenge’, Kent Kjærsgård Jacobsen og Jan Bjørkholm, der i 1970erne var på koloni i deres folkeskoleår, gæstede også festlighederne og blev inviteret med til middagen. De to mænd, der i dag er 50+ har begge en dybtfølt tilknytning til stedet og undlod ikke at nævne ’Sandsgård’ i hver anden sætning. Begejstret fortalte de om stedets betydning for deres opvækst. De havde tilmed medbragt et sanghæfte med sange fra deres koloniophold i skoletiden. Hele hæftet blev lystigt sunget af selskabet, og mellem sangene blev historier fra Sandsgård levende udrullet af de to begejstrede herre til stor morskab for de tilhørende.

For Jan Bjørkholm og Kent Kjærsgård Jacobsen har årene på Sandsgård gjort et stort indtryk, som de har taget med sig videre i livet. Særligt for Kent blev sommerugerne på kolonien til en redning fra hverdagen i Tingbjerg.

”Jeg boede ude i Tingbjerg, og der skete mange kedelige ting. Jeg var meget alene. Skolen sagde mig ikke noget, så faktisk tror jeg ikke, at jeg havde andet end ugerne på Sandsgård, som jeg synes var hyggelige,” fortæller Kent. Selv mener han, at kolonien blev hans redning.

”Sandsgård reddede mig liv. Her lærte jeg at tage vare på mig selv, binde mine snørebånd, rede min seng. Jeg lærte også at passe på dem, der var mindre end mig selv og give dem en mening med livet. Så glemte man sine egne problemer, når man pludselig var noget for andre.”

De to gamle Sandsgårds-drenge tilsatte en helt særlig stemning for fejringen af kolonierne, som ikke havde været helt det samme uden deres deltagelse.

Næste år er det Kolonien Egilsholm på Bornholm, der runder 100 år.

Fotoserie: Se de smukke værelser på Sandsgård

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.