Det er netop nu i den kolde tid, at forældrene til københavnske skoleelever kan ansøge om plads på sommerkoloni til deres barn/børn i de varme uger fra slutningen af juni til første uge af august. Kolonikontoret håber, at lærerne trods fysisk corona-afstand vil være opmærksomme på, om elever, der har brug for en sommerkoloni, nu også får tilmeldt sig.

Kolonikontoret har sendt årets udgave af den velkendte folder ud til skolerne, hvor de forskellige kolonimuligheder er beskrevet. Kolonikontoret har også sendt en digital udgave af folderen til skolerne, der opfordres til at lægge den på Aula eller sørge for et link, så forældre og elever nemt kan finde frem til den. I denne tid, hvor eleverne ikke er fysisk til stede på skolerne, er det nødvendigt at tjekke den digitale vej til sommerens glæder.

På Koloniernes hjemmeside, kolonierne.dk ligger et ansøgningsskema til koloniophold, der skal udfyldes og afleveres senest 21. februar. På hjemmesiden findes også en vejledning i, hvordan ansøgningen skal udfyldes, hvis den volder besvær, eller man kan eventuelt kontakte elevens kontaktlærer.

Grundig smitteforebyggelse

I sommerferien sidste år lykkedes det at sende 3.200 københavnske skoleelever på sommerkoloni, selv om coronaen på det tidspunkt allerede havde domineret vores opmærksomhed i tre måneder. Det skyldtes blandt andet, at Kolonikontoret havde taget alle mulige forholdsregler og udarbejdet smitteforebyggende vejledninger til kolonilederne. Søren Freiesleben, leder af kolonikontoret, fortæller:

”Vi vurderede, hvordan vi kunne sikre forsvarlig afstand mellem eleverne på hver enkelt koloni, og det medførte, at antallet af deltagere blev begrænset og sat væsentligt ned på nogle kolonier. Desuden modtog alle kolonier masser af sæbe, håndsprit og papirruller, så den personlige hygiejne kunne være høj.”

Kreative løsninger

På kolonierne gjorde kolonilederne en stor indsats for at forebygge smitte, og de kreative løsninger foldede sig ud mange steder. Måske var det også en sjov udfordring for børnene, der både stillede krav om at tage ansvar, og som blev et vigtigt emne for snak og idéudvikling.

For eksempel var kolonibørnene et sted inddelt i grupper med hver sin farve, og de skulle så i det store hele koncentrere deres kontakter med den farve, der var deres. På sidste års sommerkolonier var der kun en enkelt elev, der var smittet med covid19, og han blev hurtigt isoleret og sendt hjem, synd for ham, men ingen andre på hans stue var blevet smittet.

Forhåbentlig vil snarlige vaccinationer af de voksne omkring børnene også ændre billedet i de kommende måneder. Men altså, erfaringerne fra sidste år var i den grad gode.

Gerne flere på koloni i år

”Jeg håber meget, at det bliver muligt at sende lige så mange elever på koloni i år og gerne flere, fordi et koloniophold på en uge eller to har stor betydning for eleverne ikke kun i den tid, de er på kolonien, men langt ind i det efterfølgende skoleår. Eleverne opbygger relationer og venskaber, som de har glæde af længe efter,” understreger Søren Freiesleben.

I år tilbyder Kolonikontoret som sædvanlig de eftertragtede skolekolonier, hvor alle deltagere kommer fra samme skole. Forældre kan også tilmelde deres barn/børn en almindelig feriekoloni i enten én eller to uger.

Desuden tilbydes emnekolonier på én uge med temaerne idræt, teater, natur, billedekunst, rugby og dyr. For alle kolonierne gælder det, at de ligger i naturskønne omgivelser tæt ved skov og strand. Forældrene modtager 23. april svar på ansøgningen om koloniophold og yderligere informationer.

Sommerkolonierne gennemføres med et stort økonomisk tilskud fra Københavns Kommune. Desværre er tilskuddet i år reduceret, så forældrebetalingen er steget i takt med husstandsindtægten.

Søren Freiesleben henviser til kolonierne.dk

Her er der beskrivelser af kolonierne og information til forældre, om ansøgning, priser, betaling, friplads, ja, om alt det, der er godt at vide om et koloniophold.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.