Eleverne i 3. klasse på Peder Lykke Skolen var spændte til bristepunktet, for de skulle tale via Skype med en 5. klasse i hovedbyen La Palma på Mallorca med engelsk som fælles sprog.

Emnet var arkitektur, og de københavnske elever har arbejdet med de nye bygninger i deres nærområde, Ørestad, mens de spanske elever har studeret deres mere klassiske bygninger.

Eleverne har derefter udvekslet hinandens billeder, så de kan fordybe sig i byggestil og funktion på to så forskellige lokaliteter.

3. klasse på Peder Lykke Skolen har haft engelsk i otte måneder med deres klasselærer Anne Fuglsang, og i dag skal deres talefærdighed stå sin prøve. Elevsammensætningen strækker sig over elleve nationaliteter, og et fælles andetsprog kan måske være en løsning på eventuelle kommunikationsproblemer.

I projektarbejdet, der strækker sig over to uger, deltager også arkitekt og formidler Julie Dufour Wiese, der holder workshops for børn om arkitektur.

”Jeg synes det er vigtigt at give børn et bevidst forhold til arkitektur, så de forstår, hvor vigtig den er. Og arkitektur kan inddrages i alle fag – tænkt bare på dansk, historie, religion, matematik og billedkunst”, understreger Julie Wiese.

Endnu en gæst er med i projektet med arkitekt Ana Merino, der er uddannet i Spanien, men særdeles dansktalende med tegnestueerfaring i København.

Hun beskæftiger sig også med formidling af arkitektur for børn og voksne, og hun er sprogligt sikkerhedsnet under den spansk-danske snak på Skype.

Bygninger og byplan

På smartboardet viser lærerne nu de bygninger på Amager, som eleverne har arbejdet med og videresendt som digitale foto til Mallorca: blandt andre Bella Sky, 8-tallet, Bjerget, DR-byen, Koncerthuset og Vor Frelsers Kirke.

Eleverne fortæller om de enkelte bygninger, og kendskabet til deres lokalområde fejler bestemt ikke noget. Hvorfor hedder den 8-tallet? Og hvorfor Bjerget? Der er en god forklaring på de fleste navne.

Også billederne af bygningerne i La Palma bliver vist, og karakteristika bliver fremhævet. Eleverne beskriver også byplanen ud fra kortskitser, og beliggenheden ud til vand bliver diskuteret.

Der bliver talt om, hvornår byerne er opstået, hvad der er af historiske mindesmærker, hvordan de omliggende landskaber så ud, og hvordan folk gik klædt dengang for mange år siden. Faktisk var der byagtig beboelse i La Palma før vor tidsregning.

”Are there many old buildings in your city?”

Nu nærmer den aftalte tid for mødet på Skype sig. Teknikken bliver lige tjekket en ekstra gang, og så toner klassen i La Palma frem på skærmen.

”Hallo, how are you? Nu kommer eleverne på skift op og sidde på stolen foran kameraet, og de på forhånd forberedte spørgsmål bliver stillet. Udfordringen ligger i også at kunne besvare de spørgsmål, som de spanske elever stiller, men det går godt.

Der bliver grinet, og der bliver vinket, for nu kan alle jo se hinanden. Det var sjovt det her.

Efter mødet på Skype skal eleverne lave masker af de foto, de har printet af de spanske bygninger. For eksempel kan man jo åbne et par vinduer til øjnene og hovedindgangen til Grand Hotel kan måske åbnes til munden.

Den kreative udfordring modtages med inspiration og virketrang, måske pirret af de indbydende formningsmaterialer, som Dansk Arkitektur Center har givet til formålet.

Ud over arkitekturen, engelsk som fællessprog og billedkunstarbejdet er eleverne også blevet klædt på it-mæssigt, for blandt andet Google Maps har været inddraget i øvelserne.

En tilfreds Anne Fuglsang kunne efter timerne sammen med gæstearkitekterne Julie Wiese og Ana Merino konstatere, at både interessen for bygningerne og arkitekturen og færdighederne i den sproglige kommunikation fungerede flot

pg

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.