Kennedy og Krustjov på Københavns Befæstning:

Rollespil er et godt supplement til den almindelige klasseundervisning. I Ejbybunkeren i Rødovre kan eleverne dykke ned i Cuba-krisen med dem selv som hovedpersoner.

 

Mørket i bugen af Ejbybunkeren kaster sig over de besøgende. Trykker sig ned. Og ind. Midt i mørket lyser et kort over København op. Omkring lyset står en bunke børn – klædt ud som russiske bønder, amerikanske soldater, hippier… I overført betydning skal børnene fortrænge mørket, få lyset til at sprede sig – og forhindre 3. Verdenskrig.

Ejbybunkeren i Rødovre danner ramme om et af Skoletjenesten Københavns Befæstnings rollespilsforløb – Mission Kold Krig. Spillet understøtter historie og samfundsfag for eleverne i 7. til 10. klasse.

I rollespillet gennemlever eleverne dagene omkring Cubakrisen i oktober 1962. Gennem forløbet oplever eleverne ideologier, magtbalancer og politiske beslutninger på egen krop, mens de gennem forhandlinger skal forsøge at forhindre 3. Verdenskrig. For at komme helt tæt på historien spiller eleverne forløbet som politikere, militær og befolkning – fra både USA og Sovjetunionen.

»Eleverne bliver klædt som den rolle, de skal være. Det er vores erfaring, at eleverne på den måde identificerer sig med deres roller, hvilket øger indlæringen,« siger Ane Riis Svendsen, undervisnings- og udviklingsansvarlig ved Skoletjenesten Københavns Befæstning.

At rollespillet finder sted i Ejbybunkeren, der under Den Kolde Krig styrede luftforsvaret af København, øger blot indlæringen.

Afbræk fra skolebænken

Skoletjenesten Københavns Befæstning mener, at de bedste rammer for læring bliver skabt, når eleverne får mulighed for at bruge rum og krop aktivt i undervisningen, og når de er i dialog med de historiske genstande og hinanden.

»Ved den almindelige klasseundervisning glemmer eleverne ofte, hvad de lige har lært. Kombinerer man den almindelige undervisning med rollespil, hvor eleverne er aktive og tager initiativ, bliver deres hukommelse styrket,« siger Pernille Haugaard Jensen, der som sin kollega Ane Riis Svendsen, er undervisnings- og udviklingsansvarlig ved Skoletjenesten Københavns Befæstning.

Lyst til at lære

Rollespil fungerer i mange tilfælde som et afbræk fra elevernes hverdag på skolebænken. Det kan give eleverne mere lyst til at lære. Lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet, Hans Henrik Knoop, har i magasinet Asteriks, der bliver udgivet af Aarhus Universitet, fortalt om sammenhængen mellem lyst og læring:

“Vores krop og psyke er rettet mod nydelsesfuld og meningsfuld handling. Som mennesker vil vi gerne finde løsninger, som styrker vores evne til at begå os i verden. Det betyder, at arbejder man med en opgave i skolen eller på arbejdet, som man opfatter som meningsfuld, så skaber det nydelse, og man arbejder effektivt. Lysten driver os, indtil vi er tilfredse med løsningen.”

God kombination

Trods sammenhængen mellem lyst og læring er det vigtigt at kombinere rollespillet med traditionel klasseundervisning. Inden spillet skal eleverne have viden om historien, der ligger til grund for spillet. Efterfølgende bør elever og lærer reflektere over forløbet og sætte læringen fra spillet ind i den rette kontekst.

Undervisningsforløbene på Københavns Befæstning er gratis for alle skoleklasser fra Københavns Kommune. Derfor håber Ane Riis Svendsen, at skolerne i kommunen vil benytte sig af Skoletjenestens Københavns Befæstnings tilbud. Ikke mindst rollespillene:

»Information får sjældent mennesker til at ændre holdning, men det gør personlige erfaringer ofte. I det bedste tilfælde ændrer rollespillet indholdet af undervisningen fra information til erfaring.«

 

Fakta om rollespil:

Forståelse: Når elever spiller rollespil, identificerer de sig med deres roller. Det giver en bedre forståelse for faget.

Sanser: Motion påvirker følelserne, hvilket gør det lettere for eleverne at leve sig ind i rollerne.

Hukommelse: Eleverne husker bedre, når rollespil og klasseundervisning bliver kombineret.

Tænkning: I rollespillet bliver elevernes evne til at tænke taktik og strategisk styrket.

Kilde: Lektor Hans Henrik Knoop

 

Fakta om Skoletjenesten Københavns Befæstningen

· Skoletjenesten Københavns Befæstning har undervisningstilbud i Ejbybunkeren i Rødovre, på Vestvolden i Hvidovre, Søfortet Trekroner, Kastrup Fort og Garderhøjfortet i Gentofte.

· Undervisningen er gratis for skoler i Rødovre -, København -, og Gentofte kommuner, da de tre kommuner finansierer Skoletjenesten Københavns Befæstning.

· Årligt underviser Skoletjenesten Københavns Befæstning 6.000 elever.

· Københavns Befæstning er en tværfaglig skoletjeneste – hvor historie, dansk, matematik og natur /teknik bliver inddraget i undervisningen.

· Du kan læse mere på Befæstningen.dk/skoletjenesten

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.