Af Peter Høstved
Skolebogsmessen i Roskilde Hallerne og Uddannelsesforum er i foråret 2014 slået sammen til ét arrangement, Danmarks Læringsfestival i Bella Centeret.
Driftsleder Lisbeth Kjær fra CFU (Center for Undervisning) forklarer, at de mere end 200 udstillere kun ønsker én messe i hovedstadsområdet og én i Århus området.
Fremmødet har været fint i hovedstadsområdet med 5.700 deltagere, og set i forhold til i alt 4.200 deltagere ved de foregående års to arrangementer, har der været en fremgang på 35 %, fortæller Lisbeth Kjær.
Digital dominans
Bibliotekarer, der trisser rundt med deres trolley fyldt med indkøbte materialer, ses stadig på Danmarks Læringsfestival i Bella Centeret, men det fremgår tydeligt, at de mange digitale løsninger til elevernes læring fylder meget i udstillerområdet.
Etablerede forlag og digitale iværksættere tilbyder alskens løsninger til lærernes undervisning, og en af de stærke spillere på dette område er CFU, der har indgået aftaler om at distribuere e-bøger og spillefilm.
Desuden har CFU et stærkt hjælpemiddel til planlægningen for lærerteam, idet Vurdigi er et webbaseret dialogværktøj, som bedømmer kvaliteten af digitale læremidler på markedet.
CFU chef Bjørn Ilsøe forklarer, at det er vigtigt, skolerne ved indkøb af materialer kontrollerer, om det pågældende læremiddel er godkendt som tilskudsberettiget af Undervisningsministeriet.
På læremiddel.dk fremgår det tydeligt, hvilke læremidler, der har opnået godkendelse. Samtidig understreger Bjørn Ilsøe, at CFU stiller digitale læremidler gratis til rådighed for skolerne.
Nordisk Film og CFU har indgået aftale om at udlåne 100 nyere spillefilm til undervisning, foreløbig dog kun med lærerens uni-login, så filmene kan endnu ikke streames til elevernes uni-login. Derudover er der 150 titler, som er til rådighed plus TV udsendelser og selvfølgelig analogt materiale som bøger.
Man skal ikke slæbe på e-bøger
Med den øgede indsats med tablets til eleverne, har CFU lavet en aftale med forlaget Rosinante, så 100 e-bøger er til rådighed for skolerne.
Konsulent Marcus Dietrich forklarer, at fordelen ved e-bogs udlån er, at læreren i god tid kan bestille bøgerne som hidtil, og bogen dukker op på elevens tablet den valgte dato, når de logger på mitcfu.dk/mm.
Udlånstiden er som hidtil 30 dage, men lærer og skolebibliotekar slipper for at slæbe på de mange klassesæt.
Københavns Skolevæsen er ikke repræsenteret på Danmarks Lærings Festival dette forår, og læremiddel konsulent Kristine Herning fra PIT (Pædagogisk IT) forklarer, at det er for dyrt at deltage. De to foregående år har PIT været medarrangør af Uddannelsesforum, men står over i år.
Kvadratmeterprisen for en stand koster 1.800 kroner, oplyser Lisbeth Kjær fra CFU. En enkelt udstiller har en stand på netop én kvadratmeter, og i forhold til udgiften giver det megen opmærksomhed, fortæller Marianne Kølle fra forlaget Mindspace.
Virkelyst det nye sort?
Undervisningsminister Christine Antorini åbnede Danmarks Læringsfestival 2014, ved bl.a. at genoplive ordet “virkelyst”, som sprogprofessor Jørn Lund nævner i morgenens indlæg på konferencen. Om “virkelyst” vil være en del af skolens hverdag, når skolereformen træder i kraft, ved vi om et års tid.T
Fakta
Powerpoints og indlæg fra læringsfestival: http://danmarkslaeringsfestival.dk/
CFU udlån og læremidler: http://cfu.web-arting.dk/udlaan-og-laeremidler.aspx
Digitalt vurderings værktøj for team: http://vurdigi.dk/
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere