I en proppet festsal på Rådhuset 23. februar handlede det om de unge. Dem der klarer sig fantastisk og nyder godt af uddannelsessystemet som fx borgmester Anne Vang på 28 år, og dem der har tabt gnisten allerede inden, de er 20 og føler sig helt uden for. 

For at finde nye veje især for de 15-17 %, der aldrig får en ungdomsuddannelse, har en Ungdomskommission nedsat af Anne Vang nu barslet med en rapport, der kommer med en række konstruktive forslag til at få alle med. Det handler om, at folkeskolen sammen med UU bliver bedre til at hjælpe de unge over i ungdomsuddannelsessystemet, og det drejer sig om at få dette til at være mere ungeparat. 

Noemi Katznelson, der er leder af Center for Ungdomsforskning (CEFU) ved DPU, gav en beskrivelse af ungdomslivet i Danmark. Voksende uddannelseskrav, manglende praktikpladser, tidligt valg af uddannelse/erhverv og motivationskrise præger billedet. Der er derfor ingen nemme løsninger. Men vi har for meget fokus på det negative, dét der går galt, siger hun. Bøtten skal vendes, og nu skal CEFU forske i skoleglæde, hvordan den skabes og vedligeholdes.

Anne Vang gennemgik derefter kommissionens anbefalinger, der også har været en tur rundt om praktikere og organisationer, herunder KLF. Folkeskolens ældste elever skal have timer til at besøge ungdomsuddannelserne. Uge 47 skal være uddannelsesuge med Uddannelsesmessen som højdepunkt. 8. klasses lærerne skal indvies i mylderet af uddannelsestilbud for både at kunne rådgive og for at hente inspiration til den daglige undervisning. Der skal oprettes alternative, midlertidige undervisningstilbud og endelig foreslås det, at der skal oprettes virksomhedsforløb for udskolingseleverne. Udover disse initiativer i folkeskoleregi skal der ske ting i ungdomsuddannelserne i overgangene fra skole til uddannelse, og der skal satses på et langt bedre fritidsliv, der både omfatter klubber og de frivillige organisationer.
Hele rapporten kan findes på www.kk.dk/buf

Ministeren fuld af lovord

”Jeg er begejstret for jeres konstruktive og konkrete arbejde, og jeg vil stjæle ideerne med arme og ben”, fortalte en veloplagt børne- og undervisningsminister Christine Antorini de flere hundrede tilhørere fra hele børne- og ungesektoren. Hun inviterede til et partnerskab, fordi regeringen allerede er i gang med at udarbejde forslag på feltet. Christine Antorini anbefalede også København til at gå i front og med sit store volumen være et experimentarium med den mangfoldighed af unge, som kommunen rummer.

Hun slog til lyd for, at København arrangerer Skills danmarksmesterskabet, der er en konkurrence for unge i håndværkene. De er vildt dygtige, og de skolelever, der både overværer og selv får lov at prøve opgaverne, bliver meget inspirerede. Det har ført til, at langt flere unge i Odense har søgt erhvervsuddannelserne efter, at mesterskaberne er afholdt dér i to år.

Hun sluttede sit engagerede indlæg af med at proklamere, at vi ikke skal nøjes med 95% af en årgang, der får en uddannelse, men at det bliver 100%? Fint i tråd med overskriften på kommissionens anbefalinger.

Det næste halve år skal der tværkommunalt diskuteres og skabes enighed om en massiv, målrettet indsats på ungeområdet, hvor ambitionerne skal kæmpe med kronerne. Det bliver afgjort i budgetforhandlingerne i september. Lad os håbe at det lykkes, for der er alt for mange unge, der tabes og kommer på kontanthjælp, inden de er fyldt 20 år.

Jan Trojaborg

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.