”Nogle gange kan det godt være lidt svært at sidde stille, når det er den andens tur. Men så kan man læse i tegneserier imens.” Sådan siger Bela Stengert, elev i 1. klasse på Utterslev Skole. Han sidder på skolebiblioteket med tre andre elever og en skolepædagog for at tale om, hvorfor de spiller skak, og hvad det fører med sig.
Mød de fire elever og hør dem fortælle, hvad de synes om at spille skak. Klik på videoen herunder.
De fire elever er vant til at møde skakken i KKFO’en, hvor der hver fredag er mulighed for at spille skak i et rum for sig med plads til koncentration og fordybelse – ofte med klassisk musik. I et samarbejde mellem skolen og KKFO’en kommer skakken nu også ind i skolen, fortæller leder af læringsmiljøet Pia Mølholm.
”Vi tror på, at eleverne bliver bedre til at koncentrere sig om ting, og at det udvikler deres kapacitet til at fordybe sig. Og vi håber, det kan blive en del af det det fysiske matematik, som giver børnene en dybere forståelse af nogle ting på en måde, de måske synes, det er sjovere at lære på. En kombination af noget sjovt og noget seriøst,” forklarer hun.
Pia Mølholm mener, det er en stor bonus, at skakken bliver et samarbejde med KKFO’en, så eleverne kan spille i både skole- og fritid og dermed opleve en god sammenhæng. Lige nu spiller cirka 50 elever i KKFO’en, men ved at tage det ind i skolen bliver det obligatorisk for alle elever.
Skakken giver ro i en verden med knald på
Kim Kronborg er skolepædagog og en af dem, der spiller skak i KKFO’en om fredagen. Han mener, skak giver børnene et vigtigt afbræk fra en verden, hvor der altid er knald på.
”Børnene er vant til en hektisk hverdag med fart på – både på legepladsen, boldbanen og i skolen. Igennem skak får de en god mulighed for at fordybe sig og slappe af, både fysisk og mentalt. Samtidig er der en rar stemning og plads til gode snakke med dem,” siger Kim Kronborg.
Han er ikke i tvivl om, at skak lærer børnene meget, som også kan bruges i andre sammenhænge.
”Det giver en god koncentrationsevne, og det er især godt til de lidt mere vilde drenge. De lærer at have overblik og overskue flere ting på en gang. Og særligt også at tænke fremad til det næste træk og trækket bagefter – og det kan man overføre til meget andet, for eksempel både i skolen og på fodboldbanen,” forklarer han.

Forskning bakker op om skak
Utterslev Skoles interesse for skakken bygger også på ny forskning fra professor Michael Rosholm ved Aarhus Universitet. I forsøget blev én matematiktime om ugen erstattet af skak for ca. 500 elever fra fem skoler, og det viste sig, at de børn, som lærte at spille skak i skolen, klarede sig markant bedre i matematik end andre børn.
Om Utterslev Skole også vil lade skak fylde en matematiktime ugentligt, vil leder af læringsmiljøet Pia Mølholm ikke love. Skak-projektet er stadig i opstartsfasen og skal nu til finde ud af, præcis hvordan skakken kan passe ind ved dem.
”Vi forestiller os, at vi vil tilbyde nogle lærere et kursus i, hvordan man inddrager skak i skolen, for eksempel i matematikundervisningen. Samtidig kan det måske indgå i den del af den understøttende undervisning, der varetages af de skolepædagoger, som er vant til at spille med eleverne,” siger Pia Mølholm. Hun fastslår samtidig, at der skal sættes god tid af til at få skak-projektet løbet ordentligt i gang på skolen.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere