Det kan nemt føles som ’Sænke slagskibe’ at gå på arbejde i en coronatid. Risikoen for at blive ramt af coronasmitte lurer alle vegne og skaber stor utryghed hos mine kolleger og mig. Kun sammen kan vi gøre noget for at sikre de bedste betingelser for et ordentligt arbejdsmiljø.

 Af:  Janne Riise Hansen

'Synspunkt' er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk. 

”Mies forældre har haft Corona de sidste par dage, men Mie er negativ og uden symptomer. Må hun komme i skole?”

”Blot til info. Søren fik desværre konstateret Corona lige inden nytår, og havde høj feber nogle dage. Nu er han symptomfri. Han kommer derfor i skole i dag.”

Det er den type beskeder, som jeg kunne læse på Aula, da min skole åbnede efter nytår. Lægger man her til en kollega, der blev ringet op af en hjemmeboende søn, som lige havde modtaget et positivt testresultat, og de elever der på trods af snot og nys alligevel var mødt op i skole, ja så har man altså opskriften på en utryg opstart på arbejdet efter juleferien.

Denne utryghed lægger selvsagt et kæmpe pres på mit og mine kollegers arbejdsmiljø. Som en kollega udtrykte forleden:

”Det er som om vores arbejdsgiver kun tænker på at køre ”business as usual”. Børn bliver sendt i skole med snot og andre symptomer, og vi kan på ingen måder sikre os, at de er testet, når de møder frem. Og dem, der sidder og udarbejder de her vilkår for vores arbejde, sidder trygt ved deres hjemmearbejdspladser. Vi, som personale på skolerne, har åbenbart ingen rettigheder til et trygt arbejdsliv – det er dybt provokerende og respektløst.”

Ovenstående udsagn bekræfter, at vi som fagforening fortsat skal have et skarpt fokus på arbejdsmiljøet. Vi skal være i tæt dialog med vores forvaltning og presse maksimalt på, så arbejdsmiljøet bliver medtænkt i hver eneste beslutning, retningslinje og tiltag, der kommer.

Men vi har brug for alle mand på dæk, hvis vi skal have forvaltningen til at medtænke vores arbejdsmiljø. Derfor opfordrer jeg alle til at bruge det faglige fællesskab på skolerne og i vores fagforening. Vi skal med fælles stemme formulere de behov, vi har, i forhold til at vores arbejdsgiver skal sikre os alle et sundt og sikkert arbejdsmiljø.

De kolleger jeg har talt med, har brug for:

  • at Københavns Kommune følger Undervisningsministerens opfordring til at aflyse valgfag, der går på tværs af klasser
  • at vi kan undervise fysisk i så få klasser/grupper som muligt
  • at vi følger SSTs anbefaling om hjemmearbejde, så alle møder og fælles planlægning foregår online
  • at Corona-relateret fravær ikke fører til sygefraværssamtaler
  • at rengøring og hygiejne bliver højt prioriteret
  • at vores arbejdsgiver er endnu tydeligere overfor forældrene i forhold til, at netop de har et stort ansvar for, at vi kan holde skolerne åbne

Hvad har I brug for på jeres arbejdsplads?

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.