Kan du heller ikke finde hoved og hale i de senest udmeldte coronaretningslinjer i kommunen?

 Af:  Thomas Roy Larsen

'Synspunkt' er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk. 

Det er altid en stor fornøjelse at læse coronamails fra forvaltningen. Det har siden marts 2020 været god og underholdende læsning på næsten daglig basis.

Nu er jeg jo ikke epidemilog, men folkeskolelærer og jeg gør selvfølgelig, som der bliver sagt. Jeg har flere gange været hjemsendt, undervist via Teams og i det hele taget gået alvorligt på kompromis med min faglighed og ikke mindst tæret voldsomt på min arbejdsglæde. Ja, tro det eller ej, jeg blev ikke lærer for at sidde bag en skærm og nødundervise online. Nuvel, jeg er godt klar over alvoren, og jeg anerkender til fulde, at vi har været nødt til at gøre, som vi har gjort.

Nu er vi så tilbage næsten som ”normalt”. Og tidligere onsdag læser jeg så, at hele klasser ikke længere skal hjemsendes ved smitte, men at ledelsen i samarbejde med medarbejderne skal vurdere, hvilke elever der er at betegne som nære kontakter. Altså hvem har opholdt sig tæt på den smittede i 15+ minutter. Det lyder jo alt sammen meget godt, men hvordan skal den kage lige skæres? Lad os sige 2/3 af klassen bliver på skolen, alt imens 1/3 hjemsendes. Har I selv overvejet det regnestykke? Hvis det skulle komme som en overraskelse for beslutningstagerne i kommunen, så er vi fortsat 1 lærer/voksen pr. klasse i langt størstedelen af en skoleuge. Bemærk venligst, at jeg skriver ”voksen”, da det jo er kendt viden, at over hver fjerde ”lærer” i Københavns Kommune ikke har en læreruddannelse. Dette betyder dog ikke det store – ifølge vores borgmester – så længe de har lysten og hjertet på det rette sted … (den lader vi lige stå).

Udfordringen bliver altså, hvem gør hvad. Selvom de københavnske lærere er ekstremt dedikerede, så har de svært ved at være to steder på én gang.

Jeg vil også lige komme med en bemærkning til den fortsatte testning på skolerne. Det er jo fint, at man fortsætter, men måske man skulle overveje at opgradere lidt på kommunikationssiden.

I får lige en historie fra det virkelige liv. Jeg er påbegyndt et nyt analogt lærerliv på 5. årgang, og det startede en anelse akavet. Tilfældigvis er skolens eneste fungerende kopimaskine placeret i samme lokale som der coronatestes. Så da jeg uskyldigt skulle kopiere i går, blev jeg mødt af en noget pågående ”tester”. Jeg fortalte ham pænt, at jeg var færdigvaccineret og derfor selv kan bestemme, om jeg vil testes – altså så længe jeg ikke har symptomer. Dette tog han meget personligt og undrede sig over udmeldingen (som er i overensstemmelse med København Kommunes seneste udmelding). Måske den skulle kommunikeres ud til de til lejligheden ansatte ”testteams”?

Jeg er ikke coronaekspert, men det til trods ser jeg en række åbenlyse huller i de netop udmeldte ”retningslinjer”.

God skolestart og håber I alle er kommet godt i gang og at skolen igen bliver ”normal”, hvad end det betyder.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke. Tilmeld dig her.