Svaret: Det arbejde og den kamp kommer os alle ved.

 Af:  Pernille Gaarde Bendix

'Synspunkt' er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk. 

Nu strejker sygeplejerskerne. Og hvad så?

Med en historisk høj stemmedeltagelse har et flertal af sygeplejerskerne stemt nej til mæglingsforslaget for OK21. Deres hovedstyrelse anbefalede ja, men flertallet af medlemmerne stemte nej. Sygeplejerskerne har fået nok. Urimelige arbejdsvilkår og uligeløn i det kvindedominerede fag har fået nej´er i stemmeurnerne. Godt for det!

I fagbevægelsen diskuterer man, om det er fornuftigt. Ad hvilken vej opnår man de bedste resultater? Vi kender diskussionen alt for godt blandt lærere, og svaret er ikke let endsige entydigt. Enig eller uenig om vejen, så er jeg helt enig i målet. Sygeplejerskerne skal have bedre løn og bedre arbejdsvilkår. Den kamp skal de kæmpe, og den kamp skal jeg og vi andre i de faglige organisationer støtte. Når vi står sammen i de faglige organisationer, så har vi flertallets magt til at ændre - eller i hvert fald påvirke.

Der er stadig mange faglige kampe at kæmpe. Mange tages dagligt på enkelte arbejdspladser af medarbejdere, mellem TR og ledelser, mellem lokalkreds og forvaltning eller som her på de store nagler, ved en regulær strejke. Det er den mulighed, der er i vores aftalesystem. Hvis ikke vi bruger den ret, sygner muligheden hen. Måske fører det ikke til direkte ændring, men jeg håber, mener og tror alligevel på, at det ryster positionerne, at det forstærker blikket på de urimelige vilkår og dermed påvirker de politikere, der skal beslutte strukturelle ændringer af tjenestemandsreformen fra 1969; men samtidig kan det også påvirke de krav og beslutninger, der vokser frem i de næste Overenskomstforhandlinger.

Vi bliver nødt til at indse, at sygeplejerskernes problem også er vores problem. En offentlig arbejdsplads hvor vilkårene bliver ringere. Det er også vores problem. Derfor er deres kamp også vores kamp.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke. Tilmeld dig her.