I sidste uge snakkede jeg igen med en folkeskolelærer fra København, der var på vej til et jobskifte – det kan såmænd være både sundt og udviklende at skifte arbejde, men tendensen og begrundelsen bekymrer mig.
Årsagen var alt for mange opgaver og for lidt tid, en oplevelse af ikke længere at kunne stå inde for kvaliteten af undervisningen og så et generelt presset arbejdsmiljø, hvor der ikke længere var tid til kollegialt samvær.
Der er brug for, at vores arbejdspladser bliver meget bedre til at foretage fælles prioriteringer af den sparsomme tid, og det er ikke ok, at denne opgave overlades til den enkelte. Et stigende antal af vores arbejdspladser heldigvis er opmærksomme på dette, og det viser sig hurtigt, at det både har positiv betydning for arbejdsmiljøet og for kvaliteten i arbejdet med eleverne.
På den store klinge vil jeg komme med ét eksempel, som jeg mener, er perspektivrigt for fremtiden.
I sidste uge var vi mange tusinde fra hovedstadsområdet samlet til demonstrationen foran Christiansborg til ’Velfærdens Dag’ arrangeret af Danmark for Velfærd. Danmark for Velfærd består at LO, FTF og en lang række faglige organisationer – heriblandt Danmarks Lærerforening. Målet er, at vi sammen får stoppet de mangeårige besparelser på den offentlige velfærd, og at pengene i statens kasse ikke soldes væk til skatte- og afgiftslettelser.
Vi lykkedes for lidt mere end et år siden med at få fjernet regeringens omprioriteringsbidrag – en besparelse, der ville have haft helt katastrofal betydning for Københavns mulighed for at løfte de mange vigtige velfærdsopgaver på forsvarlig vis. Med Danmark for Velfærd har vi mulighed for at sætte en dagsorden, hvor minimalstaten ikke er løsningen, men hvor et løft af velfærd i stat, kommuner og regioner ses som den helt fornuftige investering, det er.
Samarbejde, fællesskab og alliancer er vejen frem.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.