Se video fra Folkemødet

Artikel: Læreren – bare en fiks ide?

Af Torben Kloster, journalist

Kan læreren erstattes af en kok i madkundskab? Hvor mange konsulenter skal inviteres med i klasserummet, og hvad kræver det at være lærer? Københavns og Bornholms Lærerforeninger inviterede til debat under folkemødet. Du kan se hele debatten herover.

Er læreren bare en fiks ide, som kan erstattes af noget andet? Det spurgte Københavns og Bornholms Lærerforeninger om, da de inviterede til debat på Folkemødet i midten af juni.

Lærer Mette Frederiksen, som var en af debattørerne, startede med at komme med et eksempel fra sin egen undervisning. Hun er mellemtrinslærer på Syvstjerneskolen i Værløse, hvor hun for nylig har gennemgået et forløb om guldalderen med sine elever.

”Jeg skal have en viden om guldalderen, og jeg skal have en didaktisk viden om motivation og læringsprocesser. Jeg skal desuden have en nysgerrighed for emnet selv, for at kunne give den nysgerrighed videre. Vi har analyseret billeder, hvilket kræver viden om billedanalyse. Vi har været på ekskursion til Den Hirschsprungske Samling, hvor jeg skulle lede samværet, samt hvordan vi taler sammen og agerer i det offentlige rum. Desuden kræver det også en specialpædagogisk viden fra mig at involvere de ordblinde i sådan et forløb,” lød det fra Mette Frederiksen på scenen.

At være som sin yndlingslærer
Med det var debatten skudt i gang. Ordstyrer Kjell Nilsson, der også er medlem af Bestyrelsen i Københavns Lærerforening, gav mikrofonen videre til Nana Vaaben. Hun er underviser og forsker på Københavns Professionshøjskole.

”Som I også kunne høre på Mettes gennemgang, er den fagfaglige viden ikke nok, når man er lærer. Der findes mange fikse ideer i skolen, men læreren er ikke en af dem,” indledte hun, inden hun bevægede sig videre over i, hvad hun møder af svar i sin forskning.

”Når jeg spørger de unge studerende, hvorfor de vil være lærere, fortæller de ofte om en yndlingslærer de selv havde, som de gerne vil være. Eller hvilken lærer, de ville ønske, de havde haft. De har en ret klar ide om, hvad en god lærer er. Det er en, der kan finde ud af at sætte nogle aftryk i børn og unge mennesker og åbne en verden indenfor de forskellige fag,” lød det fra forskeren.

Hun fortalte desuden, at når man spørger lærere, der er på skolen, så fylder det med aftrykket også meget. Det med at betyde noget for sine elever og gøre en forskel for nogle unge mennesker, det er vigtigt for lærerne, også selv om de har været lærere i mange år.

Hvem bestemmer?
Med som debattør var også Morten Riis, som er viceborgmester i Bornholms Kommune og forperson for Børne- og Skoleudvalget på øen. Han talte blandt andet om de ekstra opgaver, som læreren bliver tvunget til at udføre.

”Det er jo ikke kun kommunalpolitikere, der har travlt med at trække ting ned over hovedet på folkeskolelærere. Der er også et par fra Folketinget, der har haft ret travlt med det de sidste mange år. At vi skal måle og veje børnene og holde dem op i forhold til internationale tests. Ikke at man ikke skal teste, men den blinde tilgang til det har jeg aldrig forstået. Jeg har det som Marianne Jelved, der sagde, at ”grise bliver jo ikke tykkere af, at man vejer dem hele tiden”. Det er jo den enkelte lærer, der kan vurdere, hvornår det er formålsgivende at lave en test,” lød det fra viceborgmesteren.

Det førte til en diskussion af, hvem der egentlig bestemmer i klasseværelset. Nana Vaaben sagde, at det er læreren, der skal have tøjlerne. Det støttede Gorm Anker Gunnarsen op om. Han er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune.

”Hvis læreren får en masse at vide om, hvad vedkommende SKAL gøre, så forkrøbles det, så kan man ikke skabe fælles nysgerrighed og omsorg. Vi bliver bestormet fra politisk hold af folk, der gerne vil have konsulentmidler og komme nemmere ind i klasselokalet. Men det er læreren, der skal bestemme. Sådan er det bare ikke i Danmark, der er alt for mange kommunalpolitikere der bestemmer, hvem der skal leve af de her initiativer, og hvem der er venner med hvem. Det er ikke sundt,” lød det fra Enhedslisten-politikeren.

Der var undervejs flere input fra tilskuerne, lærerne blev for eksempel kaldt ”selvfede”, hvorefter de selvfølgelig også blev kaldt det modsatte. Desuden blev der diskuteret ”rigtige” og ”forkerte” opgaver for læreren, skolepsykologuddannelse, skammen over ”bare at være lærer” samt en lang række andre ting. Du kan se hele debatten i klippet øverst.