Mange var mødt frem foran Undervisernes Telt, da Anders Bondo Christensen i dag holdt sin 1. maj-tale i Fælledparken. Ikke uventet var emnet OK18 og fagbevægelsens sammenhold.

Til trods for den kolde, silende regn var mange tusinde mennesker mødt frem i Fælledparken i København til markeringen af arbejdernes internationale kampdag. I den seneste tid har de moderne arbejdere kæmpet side om side i en hård, faglig kamp for bedre løn- og arbejdsvilkår. I det lys var der mange, som trodsede vejrgudernes tåreregn og mødte frem i Fælledparken. 

I modsætning til tidligere år, var der i år opsat en høj scene, hvorfra mange af dagens talere kunne overskue forsamlingen fra første parket.

Først på eftermiddagen kom dagens hovedtaler Anders Bondo Christensen på scenen, hvor pressens snurrende kameraer stod linet op sammen med flere hundrede tilhørere.

Forventeligt var DLF-formandens tale rammet ind af lærernes overenskomstaftale, der som bekendt ikke indeholder den arbejdstidsaftale, som alle havde forventet skulle indgås ved forhandlingerne omkring forligsmandens aflange bord. 

”Jeg er helt klar over, at rigtig mange af Danmarks Lærerforenings medlemmer er skuffede, er frustrerede – det er helt naturligt – fordi endnu engang måtte vi forlade forhandlingsbordet uden en aftale,” sagde Anders Bondo Christensen og fortsatte:

”Men når der er 22 ud af 23 hovedstyrelsesmedlemmer, som siger, at vi anbefaler den løsning, vi har fået, så er det af en eneste grund: Det er fordi, vi tror på, vi er overbeviste om, at den løsning giver bedre forudsætninger for at ændre de vilkår, vores medlemmer arbejder under i dagligdagen. Det er den eneste grund, det kan jeg love jer for.”

Bondo: "Jeg kunne godt have sagt nej ..."

Mange af de lærere, KLFnet.dk talte med i ly for regnen i Undervisernes Telt, var tydeligt mærkede af den ikke-aftale, som DLF’s medlemmer skal stemme om i slutningen af maj. I små, tætte klumper af småfrysende lærere gik snakken om ’ja’ eller ’nej’. Fra scenen havde Anders Bondo Christensen også medtaget overvejelserne om, hvad en forkastelse af en aftale kunne have betydet:

”Jeg kunne godt have sagt nej, og så kunne jeg have taget landet rundt og stået på blokvognene og endnu engang fået rockstjernestatus, som jeg fik i 2013 – det gør jeg ikke, for jeg tror ikke, det er den bedste løsning for lærerne,” sagde han.

I teltet var der flere, som var enige i den tankegang, men lysten til at markere den dybe frustration sidder dybt i mange. Det gælder også for Lars Bechager, der er lærer og tillidsrepræsentant på Skolen på Islands Brygge. Han har fra start været klar til at stemme nej, men de københavnske tillidsrepræsentanters møde med Anders Bondo Christensen mandag eftermiddag har givet Lars Bechager noget at tænke over:

”Mødet har givet en vis indsigt. Så jeg er i tvivl. Hvis man kunne stemme blankt, ville jeg overveje det. Mit hjerte ligger helt klart til et nej, men fornuften hælder til et ja.”

Lars Bechager forstår godt, at mange af kollegerne på skolen er frustrerede over igen at stå uden en aftale. Han husker godt, at DLF’s formand i 2015 lovede, at OK15 ville føre bedre arbejdsforhold med sig, men det er ikke sket, oplever Lars Bechager.

”Vi fik måske et plaster på såret ved overenskomstforhandlingerne i 2015, og vi har fået et plaster mere nu her i 2018, men blødningen er sgu ikke stoppet,” siger Lars Bechager. 

”Vi skal have en ordentlig debat om OK18”

Selvom mange lærere er splittede i deres holdning til overenskomstspørgsmålet, gik samtalerne på kryds og på tværs inde i det store undervisertelt. Det sammenhold, som opstod i de kritiske uger i april, holder fortsat helt konkret – også blandt lærerne i de forskellige faglige organisationer, der samarbejder om det store telt for undervisere i Fælledparken.

Fra scenen gav Anders Bondo Christensen sin opfordring til at lade snakken gå frit mellem medlemmerne, inden alle skal stemme senere på måneden:

”Vi kan være uenige, vi kan lytte til hinanden, vi kan prøve at blive klogere i fællesskab. Vi skal have en ordentlig debat omkring den overenskomst, som er indgået. Vi skal give os tid til at snakke sammen ude på lærerværelserne. Vi skal sørge for at have en høj stemmeprocent, når vi kommer dertil – og så er det medlemmerne, der afgør, hvordan det skal gå med den aftale, vi har lavet.”

For lærer og tillidsrepræsentant Claus Brandt Jakobsen fra Nørrebro Park Skole har de mange samtaler i teltet været værdifulde. Selv er han overbevist om, at aftalen er det bedst mulige resultat i en umulig situation:

”Jeg ser faktisk mange positive aspekter i aftalen. Vi ville jo aldrig komme til at snakke forberedelsestid omkring et forhandlingsbord, men en kommission kunne godt sætte det på dagsordenen,” mener Claus Brandt Jakobsen.

Han har talt med mange skuffede lærere i teltet i dag, som han vurderer har flyttet sig i retning af et ja, når han har luftet sine argumenter. Derfor ser han det som noget positivt, at der stadigvæk er god tid til at medlemmerne af DLF skal stemme, så samtalerne kan fortsætte.

"I udgangspunktet reagerer de fleste af os nok med skuffelse og med følelserne. Vi havde jo forventet en arbejdstidsaftale. Så kommer trods-reaktionen, men jeg tror, mange vil se, hvad der egentlig ligger på bordet foran os, og hvad vi blev stillet i udsigt, inden forhandlingerne gik i gang," forklarer Claus Brandt Jakobsen. Han minder om, at der ikke blev lovet noget konkret til medlemsmøderne først på året, da Anders Bondo Christensen var rundt i landet.

Se fotoserie fra Undervisernes Telt i Fælledparken:

 

 

 

Løhde fik ikke sin vilje

Foran den store forsamling kom DLF’s formand med sin ikke overraskende anbefaling til de fremmødte medlemmer:

”Det er klart, at jeg anbefaler et ja, for jeg kunne aldrig drømme om at indgå en aftale, hvis jeg ikke kan stå ved det og tro på, at det er det, der giver lærerne de bedste vilkår.”

Inden han gik ned fra scenen, fremhævede Anders Bondo Christensen en af de stille sejre, som det massive sammenhold var med til at sikre i fagbevægelsens kamp mod arbejdsgiverne:

”Vi fik brudt moderniseringsstyrelsens meget, meget stramme styring af hele overenskomstforløbet,” sagde han, og gav et konkret eksempel, der udløste stor jubel foran scenen i den regnvåde Fælledparken: Sophie Løhdes krav om individuelle lønforhandlinger blev ikke mødt med en eneste krone!

Se hele Anders Bondo Christensens tale i videoen herunder:

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.