Der skal fortsat spares mange millioner kroner i Københavns Kommune i de kommende år. Det rammer også børne- og ungdomsområdet. I Københavns Lærerforening frygter man for et yderligere fald i antallet af lærerstillinger til det stigende antal børn i byen. Blandt andet derfor mødes foreningen med de politiske partier forud for drøftelserne om kommunens budget for 2021.

Måske sidder politikerne på Københavns Rådhus med kuglerammerne fremme og skuer nervøst ind i fremtiden. Det er nemlig i disse uger, at drøftelserne om budgettet for København i 2021 indledes. Og der er nok af tunge beslutninger, der skal træffes. I Københavns Lærerforening afholder man af samme grund budgetmøder med partierne på rådhuset sammen med Skole og Forældre København. Det gør de to foreninger for at ruste politikerne til at deltage i forhandlingerne med deres perspektiver på de varslede effektiviseringer og besparelser. En dialog som næstformanden i Københavns Lærerforening beskriver som ”meget værdifuld”. 

Effektiviseringer i millionklassen

Igennem det seneste årti har Københavns Kommune haft en effektiviseringspolitik, der skal sikre, at der i det milliardstore budget er penge til den stigende befolkningstilvækst i København, til kernevelfærden, statens effektiviseringskrav og ikke mindst nye politiske initiativer.

Effektiviseringerne har stor betydning i Børne- og Ungdomsforvaltningen, BUF, der som det største område skal aflevere en markant bid af kagen til puljen. Henover de kommende år skal BUF finde 466 millioner kroner i budgettet.

I 2021 skal der effektiviseres for ca. 35 millioner kroner. I de foreløbige forslag fra forvaltningen tænkes en stor del af besparelserne at kunne hentes på undervisningsområdet – blandet andet ved en ny budgetfordelingsmodel, som alene i 2021 ville kunne trække op mod 20,8 millioner kroner hjem ifølge forvaltningens beregninger, der er fremlagt i HovedMed. Der er også lagt op til at spare på skolemadsordningerne, og forvaltningen ser samtidigt på skolestrukturen forskellige steder i byen som et muligt sted at hente penge.

Godt af få udfordret holdningerne

En af de politikere, der har lagt vejen forbi foreningens hus på Frydendalsvej, er Venstres børne- og ungdomsordfører i København, Jens-Kristian Lütken. Han er glad for at få mulighed for at høre, hvad lærerne og forældrene mener er væsentligt, når der skal prioriteres i budgetterne:

”Skolerne er et kæmpestort område, så jeg har brug for at få så mange inputs som muligt. Jeg har selvfølgelig mine egne politiske holdninger i forhold til, hvad der er vigtigt, men jeg synes, det er godt at få dem udfordret fra dem, der sidder med det til dagligt. Så man lige får påpeget, hvor man kunne gøre det anderledes.”

KLF’s næstformand Inge Thomsen vurderer møderne med de politiske partier som værdifuld for begge parter. Både når foreningerne får mulighed for at give deres besyv med, men også når politikerne løfter sløret for deres tanker og visioner.

”Vi får en god dialog om vores område, og samtidigt hører vi, hvilke prioriteter politikerne har. Det er jo deltidspolitikere mange af dem, så de kender ikke skoleområdet særligt godt. Så jeg tror, det har meget at sige, at vi har dialogen,” fortæller Inge Thomsen, som samtidigt understreger, at KLF ikke går ind og peger på steder, hvor man bør spare:

”Vi peger ikke på konkrete besparelser, men vi går ind og problematiserer nogle af de ting, politikerne og forvaltningen arbejder med. Det gør vi ud fra dataark og tal fra 6-bysamarbejdet – hvor vi fx ser, hvordan det ser ud med lærerbemandingen på skolerne i de store byer.”

Inge Thomsen peger på, at København henover de seneste år er blevet 5,5 lærere færre på hver skole i forhold til gennemsnittet i de store byer. Et tal, der vækker bekymringen i lærerforeningen. Derfor er særligt ét budskab givet videre til de forskellige politikere.

”Det, vi siger til politikerne, er, læg nu mærke til når der kommer en nedskæring, der hedder ny budgetudmeldingsmodel. Der ligger besparelsen i form af færre lærere.”

”Vi vil se på skolestrukturen”

Hos Venstre på Københavns Rådhus vil man ikke umiddelbart skære i antallet af lærerstillinger, men partiet er med Jens-Kristian Lütkens egne ord ikke så berøringsangste, når det kommer til at effektivisere i det offentlige:

”En central del af venstres politik er, at den offentlige sektor skal køre længere på literen, så vi har nok ikke så meget berøringsangst for det, men samtidigt er det vigtigt for os at kernevelfærden fungerer. At folkeskolen har en god kvalitet.”

Jens-Kristian Lütken mener dog, at effektiviseringsmillionerne på børne- og ungdomsområdet skal hentes mere målrettet frem for blot at lave generelle nedskæringer på hele området. 

”Vi har i første omgang sagt, at vi gerne vil se på det med skolestrukturen. Der ligger jo nogle penge der. Vi mener, hvis man skal finde nogle penge, så skal vi gøre det målrettet i stedet for bare at lave en grønthøster ud over antallet af lærerstillinger.”

”Vi går ind til forhandlingerne med et åbent sind og lytter til de ting, der bliver sagt. Det har jo også meget med følelser at gøre i forhold til den lokale skole – skal der ske noget der. Hver gang man ændrer på et skoledistrikt, så er folk på barrikaderne – jeg synes, vi skal tage den debat, for alternativet er, at man bevidstløs skærer ned.” 

Følgende partier har deltaget i budgetmøder med Københavns Lærerforening og Skole & Forældre København:

Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Venstre, Konservative, Alternativet

 

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.