Det hænger ikke sammen, når kommunen med den ene hånd sparer på velfærd og med den anden hånd giver de kommunalt ansatte flere opgaver. Sådan lød det til demon-stration i København torsdag, hvor politikerne på Rådhuset fik en klar opfordring: Sig fra over for Christiansborg og prioritér velfærden.

Mens flere hundrede mennesker torsdag eftermiddag var forsamlet til demonstration på Rådhuspladsen i København, trak mørke skyer langsomt sammen over Rådhuset, hvor byrådet i disse dage lægger sidste hånd på en aftale om kommunens budget for 2019.

”Jeg håber ikke, de mørke skyer er et varsel om, at de er ved at indgå et grimt budgetforlig lige bag mig”, lød det fra Københavns Lærerforenings formand Lars Sørensen fra talerstolen.

På pladsen var medlemmer fra fagforbundene for alle kommunalt ansatte forsamlet, mens formændene på skift gik på scenen og talte dunder mod de ventede velfærdsbesparelser.

Alle startede de dog med at pege fingeren om bag rådhuset til Christiansborg, der ifølge fagforeningsrepræsentanterne holder kommunernes økonomi i en spændetrøje. De 1,7 milliarder kroner, der er afsat til kommunerne i regeringens finanslovsforslag, forslår ifølge Charlotte von Mehren, faglig sekretær i FOA SOSU, ”… som en skrædder i helvede”.

”De må tro, vi er snotdumme. Vi ved godt, at der snart er folketingsvalg, og så drysses der velfærdsgaver ud, der overhovedet ikke står mål med de penge, man har fjernet gennem en årrække”, lød det fra Karla Kirkegaard, næstformand i HK Kommunal København.

Opsang til kommunalpolitikerne

Byrødderne bag de mørke vinduer på Københavns Rådhus gik heller ikke fri af kritik. De har ansvar for, at sige fra over for Christiansborg samt at de penge, der er til rådighed, bruges på velfærdssamfundets kerneydelser, lød det fra Lars Sørensen.

”Pengene skal ikke bruges på at sænke afgifterne for erhvervslivet og at lette kommuneskatten, som Venstre lægger op til, mens Enhedslisten og Alternativet bekymrende nok er sat uden for døren. Begge dele er sket nogle gange de seneste år”, sagde han fra talerstolen.

Demonstrationens største bifald tilfaldt KLF-formanden, da han understregede, at det ligeledes er kommunalbestyrelsens opgave at få mængden af arbejde til at flugte med ressourcerne:

”Stop den evindelige snak om effektiviseringer, hvor der reelt er tale om besparelser, og sørg for, at der sammen med besparelser også fjernes opgaver”, lød det fra Lars Sørensen til forsamlingen på Rådhuspladsen.

Ifølge Lars Sørensen er arbejdspresset nu så stort, at kommunen har svært ved at tiltrække og fastholde ansatte af enhver art. Det var konklusionen på et stort TR-møde i august, hvor over 500 tillidsvalgte fra alle faggrupper i kommunen mødtes og udvekslede erfaringer, sagde han. For nylig viste en undersøgelse fra Undervisningsministeriet, at Region Hovedstaden har den største andel af ikke-læreruddannede i folkeskolen med godt 20 procent.

”Kommunen har dybt engagerede medarbejdere, der i den grad brænder for deres arbejde, men er så presset på opgaven, at de også er tæt på at brænde ud. Det slider helt tydeligt ikke at kunne lykkes med opgaven og at være nødt til at levere løsninger, der langt fra er tilstrækkelige, og gang på gang være nødt til at gå på kompromis med indsatsen over for de svageste”, sagde Lars Sørensen.

Ti skoler sparet væk

Repræsentanter for forældre til både institutions- og skolebørn gav også deres besyv med. Julie Kyndesgaard fra Københavns Forældreorganisation konstaterede kort og godt: ”Det er rammerne og ikke børnene, der er noget galt med. Med budgetforliget vil vi have: Flere hænder, flere hænder og flere hænder”.

Jens Thorsen, formand for Skole & Forældre København, talte på vegne af skolebestyrelserne på de københavnske folkeskoler. Efter lidt hurtig hovedregning satte han to streger under, at der de seneste ti år er fjernet et beløb svarende til 5-10 folkeskoler fra kommunens børn- og ungebudget.

”Det er sket ved at hæve klassekvotienten – altså ved at spare lærere væk”, sagde han og tilføjede, at byrådet trods alt skal have ros for at have brugt en god bid penge på at bygge og renovere skoler de seneste år.

”Det trængte der i den grad til. Men nu er det på tide at bruge penge på andet end mursten. Vi vil have skoler med de menneskelige ressourcer til, at alle børn kan blive dygtige – også dem fra ikke-ressourcestærke hjem”, lød det fra Jens Thorsen.

Der er plads i budgettet til at allokere flere penge til velfærd, sagde formand for Socialrådgiverforeningen Region Øst Rasmus Balslev i sin tale. Han fortsatte hovedregningen og nåede frem til, at kommunen i løbet af de sidste syv år har brugt 3,5 milliarder kroner mindre, end der har været til rådighed.

”Ingen meningsmåling har nogensinde vist, at danskerne ønsker velfærdsstaten afviklet. Det sker i øjeblikket under overskriften effektivisering og kan blandt andet ses ved, at flere og flere forældre fravælger folkeskolen. Intet er nogensinde blevet mere effektivt af nedskæringer”, sagde han.

KL advarede for nylig samtlige kommuner om, at budgetloven kan have som konsekvens, at der skal skæres yderligere mellem en halv og halvanden milliard kroner i de budgetter, som skal vedtages senest 15. oktober.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.