Der blev både grinet, nikket genkendende og reflekteret over arbejdet i det offentlige, da KLF inviterede til særforestilling af showet Djøf med løgn II. ”Virkeligheden virker næsten som science fiction”, kommenterede en lærer.

Latteren bragede ud i det store, åbne lokale midt i Skolen i Sydhavnen, da KLF i torsdags havde inviteret lærere fra kommunens skoler til en særforestilling af Djøf med løgn II.

Showet er skrevet og opført af Per Helge, som tidligere har været ansat som djøf’er i et ministerium, og han fik i dén grad skabt genkendelse blandt lærerne med sine fortællinger om det absurde arbejdsliv i en kommune. Her hedder det for eksempel naturligvis ikke besparelser! Næh, det er innovative omprioriteringer, som ikke gør, at man skal løbe hurtigere – bare smartere, som Per Helge forklarede til salens morskab og nikken. 

Stor genkendelse blandt publikum

Scenen i showet er sat i en kommune udenfor København, hvor Per Helge er ansat som strategikonsulent for børnehaverne. Det er december – eller som Per Helge formulerer det; måneden for det mest psykopatiske magtspil, en arbejdsplads har at byde på – nissevenner!

Gennem sine fortællinger om overnissen Susanne, kommunens ’idiotprojekter’, djøfifisering af rapporterne, varmlufts-strategier, forsvundne pejlemærker, en holistisk coach og trivselsseminarer – naturligvis mens medarbejderne har allermest travlt – holdt han lærerpublikummets opmærksomhed og gode humør i sin hule hånd, så der blev grinet og sukket genkendende på de helt rette steder. Der var nemlig ingen tvivl om, at lærerne selv havde oplevet flere af de situationer, Per Helge karikerede.

”Jeg synes, det er helt fantastisk! Han rammer lige på kornet og fanger virkelig den måde, det rent faktisk er på. Meget illustrativt!” lød det fra Grete Addington i showets pause, hvor KLF’s bestyrelse bød på bobler og snacks. Hun er tale-høre-lærer og genkendte derfor i særlig stor grad den virkelighed fra børnehaveområdet, Per Helge havde som afsæt for sit show. Hendes kollega, Hanne Bødker, tilføjede:

”Han må have været meget rundt i kommunen og have været opmærksom på alt det absurde, alting er virkelig sådan, som han beskriver det. Især djøf’ificeringen med lange skriverier”.

Når virkeligheden er som science fiction

Showet har undertitlen ’Medarbejderne slår tilbage’, og det greb Inge Thomsen fra KLFs bestyrelse, da hun skulle byde velkommen til publikum og præsentere Per Helge:

”Måske kan vi så også få fif til at slå tilbage – det lyder til, at det kan være nødvendigt på nogle af skolerne,” sagde hun.

To lærere fra Skolen på Islands Brygge, Jørgen Groth og Thomas Diechmann, talte i pausen om, at de nok var et lidt taknemmeligt publikum, fordi de havde nemt ved at grine af Per Helges fortælling, netop fordi de kunne genkende mange af situationerne.

”Man går lidt rundt med en mistanke om, at der ikke er helt styr på det for eksempel ved kommunen. Og nu kommer der så en insider og fortæller, at det rent faktisk er så absurd derinde! At det ikke er ren fantasi, at det foregår sådan. På den måde kommer virkeligheden helt til at minde om science fiction!”, sagde Jørgen Groth.

Andre lærere fortalte efter showet, at de især havde genkendt hans måde at beskrive kommunens topstyring.

”Det var et drøngodt show – og selvom det var karikeret, ramte han det absurde perfekt. For eksempel når vi bliver indkaldt til en sygefraværssamtale, som nærmest kan føles som et rollespil, fordi mødet af forskellige årsager er blevet skubbet, så det slet ikke er aktuelt længere, men alligevel skal afholdes,” sagde Johan Elkjær fra Blågård Skole og tilføjede: 

”Jeg tror, lederne kan genkende Per Helges situationer endnu mere end os, fordi det er dem, der går til de mange møder med kommunen.”

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.