Aflyste brobygningsforløb og lukkede uddannelsesmesser har ikke gjort det nemt for de ældste elever i folkeskolen at få et overblik over deres fremtidige uddannelsesmuligheder. Men nu er der hjælp på vej i form af ekstraordinær vejledning til alle afgangselever, der har behov for det, inden eleverne skal træffe deres uddannelsesvalg 1. marts.

Til marts skal landets 9. og 10. klasseselever beslutte, hvilken ungdomsuddannelse de skal videre på efter folkeskolen. Men det store uddannelsesvalg er ikke blevet nemmere for eleverne i de ældste klasser det seneste skoleår, fordi de fleste uddannelsesmesser og brobygningsforløb har været aflyst.

Derfor ønsker de københavnske uddannelsesvejledere at rydde kalenderen for mindre presserende opgaver for i stedet at kunne tilbyde ekstraordinær vejledning til alle afgangselever, der har behov for hjælp. Det ønske ser nu ud til at blive opfyldt af politikerne på Københavns Rådhus, hvor flere af partierne i Børne- og Ungdomsudvalget melder sig klar til at imødekomme UU-vejledernes forslag til udvidet vejledning for de ældste elever.

Travlhed foran computerskærmene i UU

Der er masser af aktivitet hos ungdoms- og uddannelsesvejlederne i København. De har travlt med online, kollektiv vejledning til byens 8. klasser og individuel vejledning over Teams til de ca. 30 procent af afgangseleverne i 9. og 10. klasse, der er erklærede ikke-parate ved seneste uddannelsesparathedsvurdering (UPV) i december sidste år.

Men behovet for vejledning er større end kun de elever, der ifølge lovgivningen skal tilbydes individuel hjælp, mener Sussie Johansen, der er UU-vejleder og tillidsrepræsentant.

Hun har sammen med sin kollega og TR-suppleant, Morten Petersen, skrevet et debatindlæg på KLFnet.dk, hvor de opfordrer politikerne til at lukke op for vejledningen, så alle elever, der har behov for det, kan få individuel vejledning.

”Der er mange elever i den store gruppe, som er erklærede uddannelsesparate, men som sidder med tvivlsspørgsmål og et behov for hjælp til at træffe den rigtige beslutning. Det vil vi gerne hjælpe dem med, men som det er nu, er det ikke realistisk, medmindre man højere oppe i systemet, giver os lov til at skubbe alle andre aktiviteter til side for en periode,” siger Sussie Johansen.

Politikerne på rådhuset bakker op

UU-vejledernes debatindlæg kom på KLFnet.dk 11. januar, og der har siden været flere tilkendegivelser fra politikerne på Københavns Rådhus om, at man vil se nærmere på sagen. I denne uge kontaktede Dansk Folkepartis Henrik Svendsen Børne- og Ungdomsudvalget for at få sagen drøftet på et Corona-orienteringsmøde i udvalget torsdag morgen.

KLFnet har talt med flere politikere i Børne- og Ungdomsudvalget, og de fleste partier har tilkendegivet, at de støtter op om UU-vejledernes ønske om, at der skal gøres noget ekstraordinært for afgangseleverne i København.

”Jeg synes, det lyder både fornuftigt og nødvendigt at foretage den foreslåede prioritering af ressourcerne i uddannelsesvejledningen, så vi gør alt, hvad vi kan for at understøtte afgangseleverne i at kunne træffe kvalificerede og oplyste valg i forhold til deres videre vej i ungdoms- og erhvervsuddannelserne”, siger Jes Vissing Tiedemann fra Radikale Venstre.

Venstres Jens-Kristian Lütken kalder ligeledes forslaget fra UU-vejlederne fornuftigt. Han har opfordret til, at man hurtigt finder en løsning på problemet.

”Det handler lige nu om dem, der snart skal tage et uddannelsesvalg, så må de elever, der ikke har samme behov vente. Alle disponible resurser bør fokuseres der, hvor der er det største behov lige nu. Hvis det kræver politiske beslutninger, kan man for vores skyld godt sende en beslutning i skriftlig vortering (i Børne- og Ungdomsudvalget red.), således at det ikke er nødvendigt at afvente et ordinært udvalgsmøde.”

Både SF, Enhedslisten og Frie Grønne har meldt sig klar til at finde en løsning på det ekstra store vejledningsbehov.

Borgmester Jesper Christensen (S) har tidligere på ugen sammen med forvaltningen bedt om en redegørelse fra UU-vejledningen for at få indblik i de forskellige muligheder, som vejlederne ser for at kunne udvide vejledningen for de ældste elever.

Nu er der givet grønt lys fra både borgmester og direktionen i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune til, at Ungdoms og Uddannelsesvejledningen kan gå i gang med at tilrettelægge aktiviteter, der kan give afgangseleverne den fornødne vejledning. Det betyder også, at hvis der er uddannelsesvejledere, der for en periode har mulighed for at gå op i arbejdstid, så der fx kan gennemføres virtuelle vejledningsarrangementer, vil der være økonomi til det.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.