Stadig flere københavnske forældre vælger folkeskolen frem for en privatskole. Det er en succes, men det betyder også, at der skal følge penge med til de mange nye elever, lyder det fra Socialdemokratiet i København.

I denne uge har over 4.000 børn deres allerførste skoledag på en af de 70 københavnske folkeskoler. Og de københavnske forældre vælger i stigende grad folkeskolen frem for en privatskole. 

Derfor har partierne bag det seneste budget på Københavns Rådhus besluttet, at der til budgettet for 2020 skal udvikles en ny model, der sikrer, at der følger penge med til de mange nye elever, så skolerne ikke straffes økonomisk for at være en succes. Budgetmodellen skal tage højde for, at antallet af elever i folkeskolen stiger mere end befolkningstilvæksten i København tilsiger.

“Vi er lykkelige for, at flere københavnske forældre vælger folkeskolen til. Det har været et langt, sejt træk at løfte den københavnske folkeskole. Derfor vil vi nu sikre, at pengene følger med eleverne, så folkeskolerne får flere penge, når de får flere elever. De to ting bør selvfølgelig følges ad,” siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse. Han vil derfor arbejde for en bred politisk opbakning til forslaget til efterårets budgetforhandlinger.

Ifølge de foreløbige beregninger kan folkeskolerne med den nye budgetmodel se frem til 28 millioner kroner ekstra til næste år. Det endelige beløb falder dog først på plads i forbindelse med forhandlingerne i slutningen af september. 

Folkeskolen skal være det naturlige førstevalg 

København har dog stadig en høj andel af skoleelever i privatskoler i forhold til landsgennemsnittet, men forskellen er mindsket over de senere år. I 2015 gik 72 procent af de københavnske skolebørn i folkeskolen, og i 2018 var det tal vokset til 74 procent. Det svarer til en stigning på cirka 1.000 flere københavnske børn i folkeskolen – oven i de 2.000 børn, der er kommet til de sidste tre år, fordi Københavns befolkningstal vokser. På landsplan er udviklingen dog gået privatskolernes vej, hvor andelen af børn i folkeskolen er faldet fra 87 procent til 82 procent.

Ifølge børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) har en styrket faglighed og store investeringer i skolernes fysiske rammer været med til at vende udviklingen og populariteten for den københavnske folkeskole.

”Det styrker sammenhængskræften blandt alle københavnere, når flere forældre vælger vores fælles folkeskole. Høj som lav, rig som fattig, kristen, muslim eller hindu. Det har mange gode kræfter arbejdet hårdt for. Vores lærere og pædagoger på skolerne kan være stolte af deres indsats,” siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S). 

I KLF glæder formand Lars Sørensen sig også over at flere vælger folkeskolen til i København, men han understreger også, at flere elever nødvendigvis også betyder flere penge.

”Hvis København skal fastholde og udbygge sin styrkeposition med en folkeskole som det naturlige førstevalg for de københavnske forældre og elever, er det helt centralt, at lærerne har gode rammer for at kunne lykkes med opgaverne. Her er det et skridt i den rigtige retning, at vi i København med virkning fra dette skoleår har fået en arbejdstidsaftale, der prioriterer forberedelsen af elevernes undervisning,” siger han. 

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.