Solen gjorde sit til at skabe den perfekte ramme om 1. maj arrangementet i Fælledparken, men den gode stemning skabte alle de fremmødte undervisere i fællesskab med veloplagte talere fra fagbevægelsen. Se billedserie fra Fælleden.

Arbejdernes Internationale kampdag har over hundrede års historie, men for lærernes fagforening er det stadigvæk en nyere begivenhed, der vinder terræn. For tredje år i træk deltager KLF sammen med Uddannelsesforbundet, Frie Skolers Lærerforening og DLF Hovedstaden Øst i Undervisernes Telt i Faglige Zone, der ligger i Fælledparkens østlige hjørne. 

Rigtig mange mennesker havde fundet forårshumøret frem og var samlet omkring det store telt, der indledningsvis stod mennesketomt. Solens varme stråler lokkede nemlig alle ud til de opstillede borde og bænke. Derfor stod mikrofonen ikke på scenen, men midt på græsset foran teltets indgang. Herfra talte KLF's formand Jan Trojaborg til forsamlingen. 

"Lockouten mindede os om, at tingene ikke går af sig selv, at rettigheder, inddragelse, medindflydelse og aftaler ikke er naturgivne. De kræver kamp. Det er jo også derfor, vi er i Fælledparken i dag. Her har fagbevægelsen altid kæmpet og sikret, at vi har udviklet et velfærdssamfund." 

I sin tale rettede Jan Trojaborg en kritik af professor Ove Kaj Petersen, som i et interview til Politiken fredag sagde, at lærerne kastede sig ud i en kamp i 2013. 

"Intet kunne være mere forkert," lød det fra lærerformanden. "Vi prøvede alt, men blev sat uden for døren eller i skammekrogen". Også Ove Kaj Petersens opfattelse af de offentligt ansattes manglende respekt for politiske prioriteringer er et fejlskud ifølge Jan Trojaborg. 

"Det er politikerne, der lider under en eklatant mangel på tillid til de offentligt ansatte", lød det fra formanden. Han mener, at almindelig sund fornuft, ærlig snak og inddragelse af offentligt ansatte er en mangelvare. 

SE FOTOSERIEN FRA 1. MAJ I FÆLLEDPARKEN HERUNDER. (Artiklen fortsætter under fotoserien.)

Bekymring for folkeskolens fremtid

"Jeg oplever desværre, at et af de helt store problemer i forholdet mellem de frie skoler og folkeskolen i øjeblikket er, at politikerne i kommunerne enten er dødtrætte af folkeskolen eller næsten endnu værre, at de har mistet enhver vision for, hvorfor de holder skole derude i kommunerne," lød den dystre prognose fra Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening.

"En helt bærende idé bag de frie skoler er, at det er ideen bag skolerne, som skal gennemsyre hele skolesynet i skolen. Hvis en fri skole udelukkende tænker i bundlinje og overskud, så forsvinder grundlaget for skolen rigtig hurtigt – det er der ganske enkelt ingen forældre, som vil lægge børn til. Det er der heller ikke i folkeskolen," forklarede Uffe Rostrup. Han mener, det er afgørende, at kommunerne genopfinder trangen og lysten til at holde skole.

"Sæt det på dagsordenen og investér de midler i projektet, som er nødvendige, for ellers vil forældrene ganske enkelt holde op med at anvende folkeskolen.” 

Udmeldingerne fra Uffe Rostrup modtog anerkendende klapsalver og tilkendegivelser fra tilhørerne.

Band og bragende sort humor

I den mere opløftende ende skabte bandet ’Lektor og Robotten’ en musikalsk fest, da de spillede fra scenen i Undervisernes Telt. Det lykkedes faktisk det yderst velspillende band at konkurrere med den blå himmel og solens varme. Teltet var fyldt med gyngende publikum, der klappede og smilede i takt med rytmerne fra scenekanten. 

Stemningen faldt ikke det mindste nyk, da en sprudlende og veloplagt Anne Marie Helger trådte op på scenen som arrangementets muntre indslag. I 30 minutter greb hun publikum om hjertet og hjernen og spyede om sig med bramfri svadaer efterfulgt af mange flere, mod politikerne, embedsværket og djøf'erne. Der blev grinet fra de nederste maveregioner og helt ud foran teltpladsen, så flere stimlede til.  

Lærerne og de øvrige undervisere har efterhånden fundet deres rette plads i Fælledparken blandt de øvrige repræsentanter i fagbevægelsen.

Rart at have et sted at mødes

Klfnet talte med flere af de deltagende lærere, der alle gav udtryk for glæde ved at mødes med kolleger i frie rammer under åben himmel.

"Jeg er her fordi min fagforening er her. Vi har en interessant kamp, hvor vi fortsat forsøger at forbedre vores arbejdsmiljø efter lockouten 2013," siger Claus Brandt Jakobsen, der er lærer og TR på Nørrebro Park Skole. Han er også kommet for at mødes med kolleger og nyde stemningen og musikken.

Det gælder også Kira Schlifer, der er lærer på Randersgades Skole. Hun er glad for, at der endelig er et sted at gå hen og mødes med andre undervisere. For Kira er det naturligt, at lærerne også har sin plads i Fælledparken, når arbejderne fejrer kampdagen.

"På trods af professionsidealet så er vi jo arbejdere i en eller anden forstand", forklarer Kira Schlifer. Hun kommer i Fælledparken for at mødes med gamle kolleger i KLF-regi og kolleger fra hendes skole - men, jeg kommer også for at høre de politiske taler og nyde vejret".

Det samme gælder Vita Ditzel, lærer og TR på Sankt Annæ Gymnasium.

”I vores familie har vi en lang tradition for at deltage i 1. maj, så når det kan lade sig gøre, kommer jeg gerne herind,” fortæller Vita. Hun er glad for, at Underviserne er sammen om at have et telt, hvor lærerne kan samles og hygge sig.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.