De nye, grønne KLF-flag fyldte godt foran scenen, da 4700 personer i går demonstrerede imod regeringens omprioriteringsbidrag på Rådhuspladsen i København. Kampstemningen var i top blandt både lærerne og de mange andre fremmødte, der klappede og buh’ede på de helt rette tidspunkter under talerne.
Demonstrationen, som var én ud af 74 landet over, var arrangeret af Velfærdsalliance-DK – en aktivistisk bevægelse på tværs af fag- og interesseforeninger, som alle er imod den besparelse på 7,4 milliarder på den danske velfærd, regeringens omprioriteringsbidrag vil føre til. På Rådhuspladsen i København var KLF-formand Jan Trojaborg første taler på scenen.
”Kan I huske 1963 i England – altså udover, at det var året, hvor Beatles udgav ’She loves you’? Der skete et spektakulært togrøveri, som var fantastisk udført og aldrig blev opklaret. Det er noget helt andet, vi ser i dag med omprioriteringstyveriet. Det er ved højlys dag – og ikke millioner som i England, men milliarder!”, indledte han og undrede sig fra scenen over, at et så fantastisk land med en oplyst og klog befolkning kan vælge blå blok, når alle også gerne vil have velfærd.
”Vi er samlet i dag for at stoppe de tåbelige og skammelige nedskæringer. Fordi vores regering er på vej mod en demokratisk nedsmeltning,” sagde han og fortsatte:
”De kalder det ’Moderniseringsstyrelse’, ’Flygtningeservice’, ’kvalitetsreform’, ’omprioriteringsbidrag’. Det er humbug med sproget – forklædte nedskæringer. Politikere siger ét, men gør noget andet. Det er undergravende for vores politiske system!”
Otte færre lærere på hver skole
Der var ingen tvivl om, at de fremmødte lærere var helt enige i hans konklusioner, og der blev råbt ”hørt, hørt” til talen flere gange. Jan Trojaborg fortalte videre, hvordan omprioriteringsbidraget vil betyde otte færre lærere på hver københavnsk folkeskole om tre år.
”Det kan ikke undgå at betyde noget for kvaliteten, for vores børn og for vores arbejdsmiljø. Vi skal holde gryden i kog, mens kommunerne forhandler med regeringen om økonomiaftalen og under finanslovsforhandlingerne til efteråret, så vi kan stoppe tyveriet, før det er for sent.”
Stå fast, KL!
Herefter fulgte en stribe andre talere fra københavnske faglige organisationer. ”Dette er ikke bare et tyveri. Det er en leflen for dem, der er stærkest og som har økonomien til at kunne klare sig selv – og så må resten bare sejle i sin egen sø!” lød det blandt andet fra formanden for Dansk Sygepleje Råds Kreds Hovedstaden, Vibeke Westh. Mens formanden for BUPL Hovedstaden, Henriette Brockdorff, blandt andet fik stor opbakning fra publikum, da hun sagde: ”Det er symbolsk, at der i dag tales mere om køb af kampfly end om velfærd!”.
Flere af talerne slog hårdt på, at KL må stå fast overfor regeringen, når de skal forhandle næste økonomiaftale. Mari-Ann Petersen, formand for FOA Sosu, sagde blandt andet: ”Det er kommunerne, ikke regeringen, som skal prioritere, hvad kommunernes penge skal bruges til. Jeg opfordrer KL til at stå fast! Ingen økonomiaftale, medmindre omprioriteringsbidraget er helt væk. Den danske velfærd skal udvikles, ikke afvikles.”
Forældre: Katastrofekurs
Fra Københavns Forældre Organisations formand, Julie Kyndesgaard, var der ingen tvivl: ”Med omprioriteringsbidraget er kursen sat mod katastrofe.”
”Vi er meget bekymrede. Vi ser pædagogerne, som løber hurtigere og hurtigere – mens vi forældre får at vide, at vi endelig ikke må gå på deltid, for vi skal skabe vækst. Men hvad er væksten værd, hvis det koster vores velfærd?” sagde hun og fortsatte:
”Pædagoger bliver ofte beskyldt for at være forkælede, men sådan en pædagog har jeg endnu aldrig set. Jeg kan til gengæld se, at de løber så stærkt, at benene er ved at falde af! Børnene er vores fremtid – og hvis vi ikke investerer i dem nu, bliver de dyrere senere, så vi har ikke råd til at lade være.”
6. klasse-elever satte gang i scenen
Udover Esben Just Trio, som spillede både før og under demonstrationen, blev de mange tilhørere på Rådhuspladsen imellem to af talerne godt underholdt af bandet ’Golden Boys’ – fem 6. klasse-elever fra Oehlenschlægergades Skole. Forsangeren opvarmede publikum, mens instrumenterne kom på plads:
”Vi går i 6. klasse, og med folkeskolereformen er det blevet meget hårdt. Om onsdagen går vi for eksempel i skole til klokken 16.15. Mange skifter skole og gider ikke vores skole mere.”
Drengene startede med sangen ”Hvorfor er det sådan her”, som blandt andet lød ”Det’ de voksne, der bestemmer, men børnene fornemmer, hvad det hele det er værd – hvorfor er det sådan her? Bare vi bestemte mer’!”. Skarpt efterfulgt af sangen ”Fuck det hele”, om hvor træt og skør man bliver af skole, lektier, far og mor og pligter derhjemme.
Tilhørerne udtrykte stor begejstring, og der blev både klappet og hujet af det modige band. Da tilhørerne råbte på ekstranummer, var drengene straks klar – dog med en knap så ’protestagtig’ sang, som de sagde – og spillede så en sang om mobning, og hvordan man ikke behøver at være ond, bare fordi nogen er anerledes.
Senere i programmet var der fælles aktivistsang fra Velfærdsalliance-DK, som fik hele Rådhuspladsen til at skråle med på melodien til Mester Jakob – blandt andet med et vers om skolen:
Skolereformer, nye normer
I skal vid’, det’ vanvid
Vi vil inkludere, ikke prioritere
Flere kampfly, flere kampfly
Indigneret tale afsluttede
Næstformanden for LFS Jan Hoby afsluttede demonstrationen på Rådhuspladsen med en indigneret tale, som virkelig fik tilhørerne til at udtrykke deres utilfredshed med omprioriteringsbidraget. Han lagde ud med at kalde det historisk, at så mange kommuner demonstrerer samtidig om en fælles sag.
”Vi har været tavse alt for længe! Siden 2009 er der blevet 30.000 færre offentligt ansatte. Nu er det nok!”
Han mener, regeringen med omprioriteringsbidraget sender et tydeligt signal om, at de er ligeglade med landets børn, unge, ældre, syge og udsatte borgere.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere