Mere i løn? Nye arbejdstidskrav? Bedre arbejdsmiljø? Uanset, om du er lærer i den københavnske folkeskole eller har en anden stilling eller en anden offentlig arbejdsgiver, er der nu for alle KLF-medlemmer mulighed for at deltage i debatten om, hvilke krav Danmarks Lærerforening skal have med til forhandlingsbordet, når der skal indgås nye overenskomster i 2026. Forhandlingerne med de offentlige arbejdsgivere starter traditionen tro umiddelbart efter nytår, og det forventes, at de bliver afsluttet i løbet af foråret.
Diskussionerne om, hvilke krav der skal prioriteres, forgår over hele landet og altså også blandt medlemmerne af Københavns Lærerforening. Danmarks Lærerforening har udsendt materiale til alle foreningens tillidsrepræsentanter, som kan danne oplæg for diskussionerne på den enkelte arbejdsplads.
”Hvis man har input til, hvad vores repræsentanter skal prioritere i forhandlingerne, så er det nu, der er mulighed for at give sin mening til kende. Det kan være i diskussionerne på arbejdspladserne, når vi holder medlemsmøde i KLF om OK26 eller andre OK-aktiviteter og møder. Det er en stor hjælp og et godt rygstød til vores forhandlere, at de har et klart billede af medlemmernes ønsker og prioriteter – og dermed et klarere mandat i forhandlingerne,” siger Katrine Fylking, formand for KLF.
KLF holder møde for alle tillidsrepræsentanter den 15. maj, hvor de har mulighed for at give tilbagemeldinger fra arbejdspladserne om medlemmernes ønsker. Og allerede den 30. april er der medlemsmøde i KLF på Frydendalsvej om de kommende overenskomstforhandlinger, hvor alle kan komme med input. Den 17. maj skal alle kredse i Danmarks Lærerforening melde tilbage til foreningen om, hvad der er kommet ud af medlemsdebatten.
Katrine Fylking siger: ”Blandt andet på baggrund af alle tilbagemeldingerne fra hele landet vil vi på Danmarks Lærerforenings kongres i september beslutte en endelig fælles opstilling af de krav, der skal vi vores udgangspunkt i forhandlingerne. Jeg mener, det er vigtigt, at vi giver vores forhandlere et stærkt mandat, og jeg vil opfordre alle til at deltage debatten de kommende uger.”
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Kommentarer :
Det som pt ligger mig mest på sinde, er det nye tiltag om børnemangfoldigheder. Det skræmmer mig, at man tænker at dette er en god ide. Det er et overgreb på både voksne og i særdeleshed på de børn som har det svært. Det så jeg gerne at vi satte en stopper for.
Plads til alle, også de voksne. Jeg har adhd og er 51. Min adhd har aldrig været et problem i mit arbejde, men det er det nu, da vi løber rigtig stærkt og der ikke tænkes i pauser og pauserum til de ansatte. Pt må jeg benytte mig af en§56, hvilket på ingen måde falder i god jord hos min ledelse. Hvis de havde vist at jeg havde adhd, var jeg ikke blevet ansat, lyder det oppefra. Men der skal være plads og jeg kan noget andre ikke kan, men har brug for mere flexibilitet og pauser. Lige som "i gamle dage". Tilstedeværelsestiden SKAL ned. Vi arbejder under andre forudsætninger end de fleste, og stress er desværre blevet en følgesvend i jobbet. Dette skyldes de meget faste rammer vi er blevet sat i og fortsat sidder i. Det skal der gøres noget ved.
Plads i livet. Jeg er bevæget mig ind i fasen hvor overgangsalderen fylder rigtig meget. Og den skal der være plads til. Det betyder at energien er helt i bund og kroppen gør ondt de underligste steder. Der skal være plads til at man kan stemple lidt ud i denne periode. At presset kan lettes lidt. Det er for nogle af en en voldsom periode, som vi aldrig har været i før, og den kræver at vi kan få lidt mere "luft" som kvinder.
Barn syg: Er ens barn syg, så skal man kunne blive hjemme. Jeg har ikke selv "egne" børn hjemme, men jeg har små børn i netværkspleje 7/7. Jeg kan ikke tage barn syg, da det ikke er mig der har født børnene. Dette skal laves om. Selvfølgelig skal jeg kunne ringe barn syg, når jeg har ansvaret for børn hjemme. Det skal der rykkes på.
De seneste år er ledelserne rundt omkring blevet "magtliderlige" Ja det kalder jeg det, for det er den følelse man står med. I mit daglige virke er det pålagt mig så mange møder, at jeg nogle uger slet ikke når at forberede, men må foretage min undervisning på rygraden. Jeg oplever sjældent at have kontrol over min egen tid og det er voldsomt begrænsende. I mit klasserum er der 28 elever, sammenbragt, men jeg har et fuldt skema til trods for denne ekstra opgave det er. Skemaer skal lægges så det giver mening. Ligesom at man ikke skal pådyttes at undervise i fag man ikke har kompetencer i. Det er vejen til fiasko og på sigt stres.
Og til sidst, vi skal IKKE arbejde os selv ihjel, eller til vi er 70 eller 80 år. Pensions alderen skal NED,
Med håb for fremtiden og god kamp.