Det er forår, og der er momentum for fællesskab, og vi går til 1. maj 2022.

Debatindlægget er udtryk for skribenternes egen holdninger. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.

Corona har endelig sluppet taget, og vi kan igen samles, også i vores fagforening. En af de første og største muligheder er at tage til 1. maj i Undervisernes Telt. Der er musik og taler, fadøl og politik og mulighed for at møde kollegaer og venner. 

En festdag, men også en kampdag. En dag, hvor vi viser vores solidaritet med fagbevægelsen og viser, at vi er mange. KLF har deltaget i 1. maj siden 2013. 

Dengang blev det tydeligt for os, at vi var nødt til at åbne os ud mod resten af fagbevægelsen.  

Vi var netop kommet ud af en konflikt, hvor lov 409 blev presset ned over hovedet på os. Der skulle gennemføres en folkeskolereform med lange skoledage, flere undervisningstimer til både elever og lærere, med mindre end halvt så meget tid til at forberede undervisningen.

En konflikt, vi ikke selv ønskede, og hvis resultat var, at lærernes arbejdsforhold blev smadret. Dét sammen med en hverdag med øget, ufinansieret inklusion af sårbare elever, og besparelser på specialområdet og stadigt voksende klassestørrelser udsatte vores lærergerning for et urimeligt pres.

Inden lockouten i 2013, havde vi ikke tradition for at vise vores solidaritet, når andre faggrupper røg i konflikt.

Der stod vi så på gaden, og ærlig talt kunne vi ikke forvente meget support. Så meget mere glædeligt var det, at vi faktisk havde flere venner, end vi havde forventet.

Tromlet blev vi nu alligevel. Groggy, men klogere! 

På den baggrund ændrede vi vores samarbejdsstrategi. Fra at være os selv nok, åbnede vi os mod de andre og rakte ud. Overenskomstforhandlinger vindes ikke kun i forhandlingslokalet, men også gennem det politiske pres, der skabes udenfor lokalet sammen med den øvrige fagbevægelse.

KLF og DLF har siden været gode til at styrke det fagpolitiske samarbejde.

Vi har styrket vores samarbejde gennem fælles initiativer som: ”Skulder ved skulder”, ”Skrot budgetloven” og ”Faneborgen” ved OK18.

På samme måde har vi været der, når f.eks 3F har aktioneret for overenskomster i Tivoli Foodhall og Nemlig.com. Vi har for fremtiden brug for solidaritet mellem faggrupperne, også selvom det ikke hver gang giver positive resultater for alle. Vi skal ikke stirre os blinde på ”samarbejdssporet” og lukke os om os selv igen. Vi lønmodtagere må stå sammen i de kampe, der skal kæmpes.

Derfor står vi denne 1. maj i Fælledparken sammen med mange andre faggrupper. Du kan finde os i Undervisernes Telt. På plænen kan du også finde Socialarbejderne, FOA, HK, 3F, Magisterforeningen og mange andres telte.  God 1. Maj. Vi ses!

 

 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.