Debatindlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.
Af Peter Bugge, lærer og tillidsrepræsentant, Heibergskolen
Et af valgets temaer har handlet om foreningens synlighed. Jeg har selv bragt emnet på banen, men jeg er langt fra den eneste, der har budt ind med konstruktive forslag. Jeg kan fornemme en stigende interesse blandt tillidsfolk og almindelige medlemmer for en mere åben og inkluderende fagforening. En fagforening, der målrettet arbejder på at få alle medlemmer med i foreningens virke.
I valgkampens sidste dage indsendte jeg et debatindlæg med den lidt drilske titel ”Hulubulu – KLF, hvor er du henne?”. Her fremlagde jeg en række forslag til foreningens kommende arbejde. Jeg lovede også, at hvis jeg blev valgt, så ville jeg tage samtlige forslag med til bestyrelsesbordet og insistere på, at vi i samarbejde handlede. Jeg blev ikke valgt, men det betyder ikke, at forslagene ikke skal nå frem til bordet.
Jeg har undervejs fået positive tilkendegivelser fra flere bestyrelsesmedlemmer, der enten i kommentarsporene på mine facebookopslag eller i debatter og samtaler har erklæret sig enige eller meget enige i mine synspunkter. Det virker til, at der faktisk er nogen, der gerne vil arbejde for tydelige forandringer.
Uden for bestyrelsen er interessen også til stede. Jeg har i valgkampen talt og skrevet med en del medlemmer. Både tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og menige medlemmer. Jeg har kun mødt enkelte, der er uenige med mig, eller som mener, det er mindre væsentligt, hvordan medlemmerne forholder sig til KLF – bare de er medlem af foreningen! Til gengæld er det for mig blevet tydeligt, at der er mange, der mener, at Københavns Lærerforening bør arbejde målrettet med medlemsinddragelsen, med kommunikationen ud til medlemmerne, med åbenheden omkring det politiske arbejde, med gennemsigtigheden i bestyrelses- og udvalgsarbejdet, med synligheden på det, der betyder noget i København.
Alle de forslag, jeg fremsatte i mit debatindlæg, er fremkommet med inspiration fra bestyrelsesmedlemmer, fra tillidsrepræsentanter og fra helt almindelige medlemmer for hvem fagforeningen er en ukendt størrelse og i mange tilfælde uvedkommende. Så det er ikke tanker, der alene er groet i mit hoved. Men lad os at erkende det åbenlyse: Hvis der skal ske forandringer, sker det nemmest og hurtigst på Frydendalsvej. Derfor spørger jeg også lige ud:
Hvem i bestyrelsen vil samle handsken op?
Jeg efterlyser helt konkret nogen, der vil bringe forslagene med til bordet, og som vil arbejde for, at der igangsættes en proces. Essensen af forslagene er synlighed og medlemsinddragelse. Derfor opfordrer jeg også bestyrelsen til at være åbne om processen. Hvis man reelt beslutter sig for at arbejde for forslagene så spil med åbne kort, så vi alle kan følge med i jeres arbejde.
For god ordens skyld genindsætter jeg forslagene her:
- Vi skal igangsætte en større medlemsundersøgelse, hvor en erfaren analysevirksomhed undersøger medlemsgrundlaget: ”Hvordan ser medlemmerne på KLF?”, ”Hvad forventer de af fagforeningen?”, og ”Hvordan ønsker de at blive inddraget?”, er nogle af overskrifterne. Det er dyrt at lave en sådan undersøgelse, men jeg tror på, at hver en krone er godt givet ud her.
- Der skal systematik i kommunikationen. På hjemmesiden og i nyhedsmails. Der skal indføres et fast, månedligt nyhedsbrev fra foreningen. Det skal give et større indblik i foreningens arbejde. Jeg hører det tit efterspurgt af de tillidsrepræsentanter, jeg taler med.
- Der skal arbejdes med form og indhold i referaterne fra bestyrelsens møder, så der kommer mere gennemsigtighed i bestyrelsens arbejde. Hvert enkelt bestyrelsesmøde skal have sit eget referat.
- Der skal mere politisk indhold på hjemmesiden. Hvad mener KLF om inklusion, vold og trusler, skolelederuddannelsen mv. Hvor langt er foreningen i arbejdet med resolutioner vedtaget på generalforsamlingen mv.
- Der skal være tydelige strategier for foreningens arbejde, som medlemmerne kan læse, se og diskutere. Hvis man ved, hvad foreningen målrettet arbejder med, er det nemmere at engagere sig. Forslag til strategier: ”Medlemmernes fagforening”, ”et godt og sundt arbejdsliv”, ”færre test, mindre kontrol og styring” mv.
- Der skal være en bedre inddragelse af tillidsrepræsentanter og AMR – sidstnævnte bør fx være med på alle områdemøder. Man kunne også etablere høringsmøder, hvor de tillidsvalgte fra arbejdspladserne blev inddraget i politikudviklingen og retningen for foreningens arbejde. Gerne hvor TR/AMR har hørt deres kolleger forinden, så meget mere politik kommer nedefra.
- Flere og konsekvente skolebesøg. Foreningens bestyrelse må finde en model for skolebesøg, hvor opgaven bliver overkommelig, og hvor besøgene giver mening for begge parter. Bestyrelsen skal ikke vente på invitationen fra skolen eller arbejdspladsen, men skal planlægge efter at komme så meget ud som muligt, hvor det giver mening. Alle arbejdspladser bør få besøg af repræsentanter fra bestyrelsen i løbet af en toårig periode.
- Der skal være flere åbent hus-arrangementer for menige medlemmer, så medlemmerne kan møde foreningen, men ikke mindst hinanden.
- Lad os arbejde med en grundigere og mere inddragende optakt til foreningens generalforsamlinger, så flere kan se meningen og vigtigheden i at deltage. En forening med 5.500 medlemmer skal kunne få mere end 300 mennesker til at deltage i den øverste myndighed i foreningen.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere