De senere dages store øjenåbner har været en beslutning, der blev taget i BUF, nemlig at tre medarbejdere i forvaltningen, en TR, en fælles-TR og en AMR, skulle fyres på grund af besparelser. De tre tillidsfolk er organiseret i HK og DJØF, og som bekendt er det imod alle aftaler at fyre tillidsfolk – det skal i givet fald være af helt ualmindeligt tungtvejende grunde, og det var ikke tilfældet her. Tillidsfolk nyder en særlig ansættelsesmæssig beskyttelse, fordi deres hverv blandt andet omfatter at viderebringe synspunkter fra medarbejderne, som ikke falder i ledelsens smag.
I den aktuelle sag har de københavnske fagforeninger herunder KLF i samlet flok protesteret på det kraftigste over for BUFs administrerende direktør Tobias Stax, der konfronteret med protesterne imod dette alvorlige fejltrin har trukket de varslede afskedigelser tilbage. På TR-mødet vakte det betydelig undren, at situationen overhovedet kunne opstå, og flere tillidsfolk overvejede, hvad der kunne være motiverne bag.
Ingen julegaver
Nu hvor julen nærmer sig, kunne KLF-formand Lars Sørensen fortælle om en ny regnskabsinstruks fra BUF, der medfører, at julegaver til de ansatte er sløjfet på grund af det store pres, der er på budgettet. Der er dog en begrænset frihed for lederne til at tage egne beslutninger desangående. Det samme gælder forplejningen på møder.
Skolelederuddannelsen
Thomas Roy Larsen, bestyrelsen, gav et rids af den øjeblikkelige situation omkring skolelederuddannelsen, hvor KLF er med i en følgegruppe. Skoleledelserne har udvalgt nogle fokuspunkter på deres skoler. Det har medarbejderne ikke været involveret i, det er ledelsernes ansvar. Nu skal de arbejde med dem, og i den forbindelse skal medarbejderne orienteres og inddrages, men punkterne på den enkelte skole må ikke offentliggøres. KLF vil tjekke, om medarbejderne bliver inddraget. Det er hensigten, at den faglige ledelse skal opprioriteres. Der kommer mere om emnet senere.
Hovedstyrelsesvalg i DLF
Lars Sørensen omtalte det kommende valg til DLFs hovedstyrelse, hvor tre medlemmer af KLFs bestyrelse er kandidater: Inge Thomsen, Katrine Fylking og Kjell Nilsson. Det har ifølge formanden stor betydning for KLF, at alle tre vælges ind. Det kræver, at mindst halvdelen af KLFs medlemmer stemmer på dem, og opfordringen lyder derfor på, at så mange KLF-medlemmer som muligt afgiver stemme og gerne på de tre kandidater. Lars Sørensen sagde, at i den indeværende periode har KLF-medlemmerne i hovedstyrelsen haft stor indflydelse på især arbejdsmiljømæssige og pædagogiske områder.
KLF inviterer til valg-bar mandag 18. november, hvor medlemmerne under afslappede former kan møde kandidaterne. Formanden varslede endda, at KLF-afdelinger, der får en stemmeprocent på over 80, kan være heldige at få tildelt en pengepræmie, der kan omsættes til glæde for kollegernes psykiske arbejdsmiljø.
Generalforsamlingen forleden dag
Bestyrelsen var godt tilfreds med de politiske diskussioner på generalforsamlingen forrige fredag, og formanden omtalte de vigtigste beslutninger:
- Tillidsrepræsentanter skal inddrages i skolens budgetproces.
- Styrk lærernes professionelle råderum.
- Troværdig politik over for vold, trusler og mistillid.
- Københavns Kommune bør opsige samarbejdet med Sputnik.
- Forslag til kvalitetssikring af den københavnske folkeskole.
Bestyrelsen ville desuden undersøge, om det er muligt at undgå udsættelse af varslede bygningsmæssige renoveringer, da det virker demotiverende på skolens ansatte.
Hvordan fange flere medlemmers interesse
En udløber af generalforsamlingspunktet var et gruppearbejde senere på eftermiddagen om, hvordan der kan skabes et større engagement og større interesse for foreningens arbejde. Baggrunden for punktet var blandt andet, at fremmødet til generalforsamlingen var noget mindre end de tidligere år. Flere mødedeltagere havde kommentarer:
TR Ceren Boran, Rådmandsgades Skole, savnede et fagblad fra KLF, der kunne ligge fremme på lærerværelset og skabe kontakt mellem medarbejdere og forening. Formanden svarede, at foreningens blad KK blev lukket for et par år siden, da man i den forbindelse kunne spare en mio. kroner. TR Jacob Pedersen, Christianshavns Skole, havde ved ihærdig indsats fået 27 kolleger til at melde sig til generalforsamlingen. Lars Sørensen pegede på, at bestyrelsen har et stort ansvar for tillidsfolkenes arbejdsbetingelser, og at bestyrelsen meget gerne modtager ideer og tilbagemeldinger fra TR-/AMR-repræsentanter og andre medlemmer.
TR Casper Neistrup, Vibenshus Skole, ville gerne have besøg af bestyrelsesmedlemmer, så man kunne drøfte nære praksis-emner. Han fandt foreningens sociale arrangementer positive fx grill-festen i haven på Frydendalsvej. ’Djøf med løgn’ blev også nævnt, og andre tillidsfolk foreslog, at der blev udsendt et nyhedsbrev eventuelt med debatoplæg, eller at man laver en temaaften med naboskolerne om virkelighedsnære problematikker.
Endelig understregede Lars Sørensen, ”at Københavns Lærerforening meget gerne skal være lærernes førstevalg, også for dem der er ansat i midlertidige stillinger. De nyder jo godt af de resultater, foreningen har opnået gennem tiderne.”
Ændret skolestruktur under forberedelse
Årsagen til en ændret skolestruktur er, at der nogle steder er meget små klasser helt ned til 17 elever, mens der andre steder er mere end 25. Gennemsnittet er pt. 23,2 og 642 elever pr. skole. Der er også nogle steder en skæv socioøkonomisk elevfordeling mellem skoler, der ligger tæt ved hinanden. Man sigter også på en bedre udnyttelse af medarbejderne, der i København er karakteriseret ved få lærere, meget ledelse og meget administration set i 6-by-sammenhæng.
Strukturændringen bliver formodentlig mindre omfattende end først planlagt, da den også har omkostninger: den tager tid, den har betydning for faglighed og trivsel, den kræver ressourcer, og sårbare elever kan have svært ved et større skolemiljø – 'Skift er gift', som en skolepsykolog plejer at sige. Tankerne går i retning af enheder med et stort fælles skoledistrikt med fødeskoler og en overbygningsskole. Lokaludvalgene vil blive inddraget.
Specialundervisning
Næstformand Inge Thomsen beskrev situationen for specialundervisning, inklusion og BUF-Flex. Budgettet for 2020 har reddet de eksisterende tilbud, men skal der mere til, må BUF selv finde pengene. Hvad angår BUF-Flex, skal den fungere på flere skoler, pengene skal følge eleverne og ikke udfylde andre huller, og hjælpen skal helt ud i klasserne i form af kvalificerede lærere og ikke uuddannede løst-ansatte. KLF ønsker, at ordningen evalueres efter to år.
Johan Vinde, AMR Rådmandsgades Skole, kommenterede, at vi asfalterer, mens vi kører, vi modtager specialelever, hvis behov vi ikke har kendskab til, ”jeg har fx ikke forstand på autisme”, sagde han. Det blev også bemærket, at hvis skolelederen holder kortene tæt ind til kroppen, er det svært at følge, om pengene følger eleven.
Birgitte Winding, TR-sup Dyvekeskolen, var frustreret over at se børn blive inkluderet i en folkeskoleklasse, hvor de aldrig skulle have været. ”Det er synd for de stakkels børn.”
Helle Nattestad, AMR Frejaskolen og medlem af HovedMED, sagde, at begrebet arbejdsmiljø må indgå i alle snakke om det her emne, for vi ved, at ude på skolerne er der ikke megen viden om arbejdsskader og vold. ”Hvis den problematik skal løses, er vi nødt til at fokusere på arbejdsmiljø.”
Endelig beklagede en tillidsrepræsentant, at på hendes skole følger pengene i hvert fald ikke eleven, og står de med en udadreagerende elev, så nytter det ikke at gå ned på kontoret, for der er ingen hjemme, de er til møder ude i byen. Hun mente, at BUF-Flex er et stort problem, som man forsøger at klare med uuddannede medarbejdere, så fagligt sker der ikke noget fornuftigt.
Den kommende tid bliver spændende
TR + AMR-mødet blev afrundet ved at gentage glæden over de mange millioner, der reddede specialundervisningen. Muligheden for det kom via kommuneaftalen, der sikrede 200 mio. kr. mere til København. Og nævnes skal også, at der er afsat 800 mio. kr. til en ny skole og svømmehal i Ørestad.
I den kommende tid følger valget til DLFs hovedstyrelse. 16. december offentliggøres kommissionsrapporten. 17. december er der landsdækkende TR-møde i Odense – KLF arrangerer fælles transport. 5. februar er der ekstraordinær kongres i DLF, og i marts-april er der valg til KLFs bestyrelse. Hen mod foråret kommer så det store slag til at stå med forhandlinger om lærernes arbejdstid.
Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere