Sent onsdag nat faldt konstitueringsaftalen på plads på Københavns Rådhus, hvor borgmesterposterne blev fordelt mellem partierne. Det Konservative Folkeparti med Jakob Næsager i spidsen overtager børne- og ungdomsborgmesterposten efter socialdemokraten Jesper Christensen i det nye år.

Partierne på Københavns Rådhus har i nat forhandlet sig frem til, hvilke partier der skal have de eftertragtede borgmesterposter i landets hovedstad. Selvom Socialdemokratiet går en del tilbage ved dette kommunalvalg, fastholder partiet grebet om overborgmesterposten i nattens konstitueringsaftale. Til gengæld betyder tilbagegangen for socialdemokraterne, at de ikke længere får to borgmesterposter i København. Dermed må børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) afgive sin stol til en anden politiker på Københavns Rådhus.

Københavns nu tredje største parti, Det Konservative Folkeparti, har valgt at pege på Børne- og Ungdomsforvaltningen som deres resortområde de næste fire år, skriver Politiken.dk. Det bliver partiets politiske leder i København, Jakob Næsager, der fra årskiftet kan sætte sig i borgmesterstolen. Jakob Næsager har siddet i Borgerrepræsentationen siden 2010 og har været medlem af både Økonomiudvalget og Miljø- og Teknikudvalget. Den kommende børne- og ungdomsborgmester er uddannet jurist fra Københavns Universitet.

"Et af de vigtigste områder"

”Børne- og ungeområdet er et af de vigtigste områder, fordi det er afgørende for byens fremtid, hvordan børnene har det," siger Jakob Næsager, da KLFnet fanger ham på en dagen-derpå telefonforbindelse.

”Vi er jo så betroet ansvaret for alle børnene fra 0 til 16 år og kontakten til alle forældrene og alle medarbejderne, der skal skabe en dagligdag, hvor børnene de trives og bliver dygtigere. Det kan ikke være mere fantastisk, så jeg er pavestolt.”

At valget faldt på netop Børne- og Ungdomsforvaltningen skyldes ifølge Jakob Næsager, at det er et område, der har stor betydning for den kommende borgmester.

”Børns trivsel betyder meget for mig. Jeg ved, at der er mange børn, der har psykiske udfordringer. Vi tror på, at god trivsel er en forudsætning for, at vi får dygtige børn. Så det har vi fokus på”.

”Vi har en ambition om, at den københavnske folkeskole bliver landets bedste.”

Når Jakob Næsager sætter sig i borgmesterstolen i det nye år, vil lærerne i København opleve en lyttende og deltagende konservativ borgmester, lover han.

”Jeg vil prioritere at være en meget lydhør borgmester, og jeg vil bruge så meget tid, jeg overhovedet kan ude på skolerne og daginstitutionerne. Jeg vil forsøge at tage en dag om ugen uden for rådhuset, hvor jeg er ude i virkeligheden blandt de københavnske børn,” fortæller Jakob Næsager.

Med en blå borgmester for bordenden i et primært rødt-grønt udvalg, får Jakob Næsager brug for at kunne samarbejde hen over midten, hvis han ikke skal sidde som kransekagefigur for udvalgets flertal, der tegnes af blandt andet Enhedslisten, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti. Det melder han sig da også klar til.

”Jeg vil forsøge at skabe et godt samarbejde, for vi har en fælles interesse i, at de københavnske børn har det godt og bliver dygtige,” siger han.

Bøjer sig ikke for hvad som helst til budgetforhandlingerne

Ved to af de seneste fire budgetforhandlinger på Københavns Rådhus valgte Det Konservative Folkeparti at forlade forhandlingerne. På spørgsmålet om det samme vil kunne ske, nu hvor partiet har en vigtig borgmesterpost på børne- og ungeområdet, svarer Jakob Næsager bekræftende.

”Hvis man lader sig bøje for hvad som helst, så bliver ens stemme ligegyldig. Så man er nødt til at møde op med nogle krav, som man virkelig mener.  Man er nødt til at tage konsekvensen, hvis der ikke bliver lyttet til os,” siger han.

Som eksempel nævner Jakob Næsager partiets kamp for minumumsnomeringer ved forhandlingerne i 2020:

”Vi trak os faktisk fra budgetforliget for 2020, fordi de andre partier ikke ville indføre minimumsnormeringer for børn. Vores stemme kan man ikke regne med automatisk til hvad som helst. Vi er nødt til at se på, om det her en budgetaftale, der gør det bedre for byens børn, eller om det går det den modsatte vej".

I Københavns Lærerforening byder formand Lars Sørensen velkommen til den nyslåede borgmester, der sætter sig i spidsen for Børne- og Ungdomsforvaltningen 1. januar 2022. 

"Det er jo både en ny borgmester og en ny partifarve, vi skal til at samarbejde med," konstaterer Lars Sørensen, der ønsker Jakob Næsager tillykke med valget. 

Lars Sørensen har noteret sig, at den konservative spidskandidat, på linje med KLF, ønsker uddannede lærere i folkeskolen, og så er han glad for, at partiet ikke kun engagerer sig i de dygtigste elever, men "også har blik for de svageste elever og deres muligheder for at lykkes i skolen".

Samtidigt er KLF-formanden opmærksom på, at Jakob Næsager og Det Konservative Folkeparti tidligere er sprunget i målet under flere budgetforhandlinger på Københavns Rådhus, og det bekymrer Lars Sørensen. For folkeskolen har brug for en borgmester, der er klar til at kæmpe for flere midler til området, mener han.

”Vi får helt sikkert en opgave i at skubbe Jakob Næsager ind og tage et ansvar for børne- og ungeområdet, så det også bliver prioriteret i et budgetforlig," siger Lars Sørensen.

KLF vil snarest muligt tage kontakt til Jakob Næsager for at indlede samtaler om den københavnske folkeskole og de problemer, som foreningen har fokus på.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.