”Man kan ikke effektivisere omsorg. Man kan ikke effektivisere relationer, nærvær og tryghed. Man kan ikke spare i den offentlige sektor!”
Jan Hoby, næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS), indledte fra scenen, da tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter fra Københavns Kommunes syv forvaltninger var inviteret til stormøde i Amager Bio torsdag eftermiddag. Omprioriteringsbidraget, der kan risikere at koste hver 10. offentligt ansatte jobbet, var hovedemnet på stormødet.
Som oplæg til paneldebat opsummerede Jan Hoby, hvilke konsekvenser omprioriteringsbidraget får for de offentlig ansatte i Københavns Kommune. Og ikke mindst hvordan han mener, man skal forholde sig til det.
TROJABORGS BLOG: Sort snak eller svesken på disken
”Stress breder sig som en epidemi, og det er alle de her effektiviseringer – hvad end de så får af fine navne – der er skyld i den epidemi. Vores faglige stolthed er noget af det, der er allermest truet. Vi går hjem fra arbejde med følelsen af at være utilstrækkelige,” sagde Jan Hoby.
Hvis der er råd til kampfly
Han roste det store fremmøde og sagde, at sociale bevægelser er det, der har allerstørst mulighed for at rokke politiske beslutninger. Han opfordrede blandt andet alle til at deltage i demonstrationen foran KL-huset den 9. marts – ligesom han bad alle bruge deres netværk til at skabe en stor, landsdækkende demonstration den 12. maj. Demonstrationerne skal nemlig helst brede sig ud over hovedstaden, pointerede han.
”Og vi skal huske, at det er en politisk beslutning – om der er penge eller ej. Hvorfor er der råd til at bruge 35 milliarder kroner på kampfly, når der ikke er råd til kærlighed?” spurgte LFS-næstformanden.
Et enigt panel
Debat blev der ikke så meget af. Ikke i klassiske forstand i hvert fald. I panelet sad en række repræsentanter fra den røde del af borgerrepræsentationen, der alle var modstandere af regeringens omprioriteringsbidrag. Den anden halvdel af panelet bestod af bestyrelsesmedlemmer og formænd fra forskellige foreninger, der naturligvis heller ikke var tilhængere af at spare penge i den offentlige sektor.
Panelet kunne også hurtigt blive enige om, at det store fremmøde var meget positivt. Klaus Mygind fra SF, som var en af paneldeltagerne, sagde, at han følte sig ”meget optimistisk om den bevægelse, der er ved at komme mod omprioriteringsbidraget”.
En anden paneldeltager, Britt Petersen, der er formand for LFS, understregede vigtigheden af, at den samme stemning breder sig i hele landet.
”Vi ved godt, at København ikke er den mest udsatte kommune i landet. Der er andre, der har sparet mere end os. Men det er næsten det mest skræmmende – at vi er skåret helt ind til benet, mens andre har skullet spare endnu mere. Derfor skal vi hjælpes ad med at løfte vores kollegaer og rulle den her diskussion ud over hele landet,” sagde hun.
Sammen om demonstrationer
Vibeke West, formand for Dansk Sygeplejeråd i København, mente, at det var selve den faglige stolthed, der stod på spil.
”Det her er også en politisk proces for os selv. Vi skal spørge os selv, hvad det er for en vare, vi gerne vil levere. Hver og én i dette lokale er en vigtig brik. Vi ved, med vores faglighed, hvor meget der kan gøres anderledes. Det er der altså ikke nogle politikere udefra, der skal komme og kloge sig på,” sagde hun.
LÆS OGSÅ: Debatmøde "Omprioriteringsbidraget er tyveri"
Flere gange blev der refereret til det positive i, at Københavns Kommune med Frank Jensen i spidsen har sagt nej til at finde ud af, hvor pengene til omprioriteringsbidraget skal komme fra. Ligesom flere i panelet var glade for, at modstanden mod yderligere effektiviseringer også har vist sig at komme fra uventede kanter – blandt andet fra Michael Ziegler, bestyrelsesmedlem i KL og konservativ borgmester i Høje-Taastrup Kommune.
Kjell Nilsson, bestyrelsesmedlem i Københavns Lærerforening, udtrykte også begejstring ved, at paneldeltager Lars Aslan fra Socialdemokraterne var modstander af omprioriteringsbidraget.
”Når du kommer ind på Christiansborg, så jeg håber, du er lige så klar i mælet overfor dine kolleger derinde. Du og dit parti var jo med til at stemme det her forslag igennem i første omgang,” sagde Kjell Nilsson og tilføjede:
”Det er smukt at sætte forskellige faggrupper sammen, som vi gør i dag. Lad os bruge vores fantasi og kreativitet, så vi kan få en rigtig god demonstration den 9. marts.
Efterfølgende delte hele salen sig op i grupper på baggrund af grafisk tilknytningsområde for at udveksle mail-oplysninger og forslag til demonstrationerne.
Demonstrationen foran KL-huset den 9. marts foregår klokken 17. 00. Der er desuden lagt op til demonstration ved KL’s topmøde i Aalborg den 10. marts, og den 12. maj er der varslet landsdækkende demonstrationer.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere