OECD har for lang tid siden fastslået det, påpegede formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg i sin tale ved en demonstration torsdag foran KL-huset i København. At et velfungerende og velstående samfund som det danske bygger på en stærk offentlig sektor. Og på en samarbejdsduelig fagbevægelse. Og på den unikke danske model.
Men KL og Finansministeriet har åbenbart ikke fattet det endnu, tordnede Jan Trojaborg.
De flere hundrede demonstranter klappede og råbte ”hørt” og ”ja!”.
De havde trodset den isnende østenvind og var mødt frem foran KL-huset klokken 17 for at sparke gang i overenskomstforhandlingerne mellem de 760.000 offentligt ansatte og deres arbejdsgivere, som har låst sig fast i spørgsmålet om lærernes arbejdstidsregler.
For dumt
”Det er snart påske og tid for gækkebreve fra børn, børnebørn og måske oldebørn. Det er dejligt, opmuntrende og skaber samhørighed”, sagde Jan Trojaborg. Han stod på en betonklods på pladsen foran KL-bygningen og talte i en megafon.
”Men den måde arbejdsgiverne driver gæk med organisationerne på, er det stik modsatte - nederdrægtig, deprimerende og helt igennem dum”, tilføjede han og fortsatte:
”Man siger, at man kæmper forgæves mod dumhed. Gu´ gør vi ej, vi går i struben på den. Vi affinder os ikke med den. Derfor står vi her i dag - for arbejdsgivernes ufattelige dumhed finder vi os ikke i. At de også er ufattelig ubehøvlede og nedladende gør bare situationen endnu værre”.
Danmark er et forbillede
”Danmark er blevet et velfærdssamfund, der bygger på - og er bygget af – fællesskaber. Vi har bondebevægelsen, andelsbevægelsen, de politiske partier, og vi har fagbevægelsen”, sagde Jan Trojaborg. Og videre:
”Det, vi har skabt, er et forbillede for andre lande - tænk på Bernie Sanders i USA og Jeremy Corbin i England”.
”Vores modparter i Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen og KL er slet ikke på omgangshøjde med deres udenlandske neoliberalistiske kammerater i OECD og folkene, der lige har været samlet i Davos”.
”De erkender nemlig samstemmende, at manglende lighed er en trussel mod sammenhængskraften og ødelæggende for økonomien, og at statsformer som vores i Skandinavien er rollemodeller for bekæmpelse af ulighed”.
”Så er det da utrolig, at både vores statslige og kommunale arbejdsgivere er så imbecile. Arbejdsgiverne lider jo af den vrangforestilling, at den offentlige sektor er en belastning for samfundet, og at dens ansatte derfor skal behandles derefter”.
De fatter det ikke
”De fatter ikke, at en stærk og velfungerende offentlig sektor er forudsætningen for, at den private sektor kan tjene penge til landet og os alle sammen. Den viden vil - eller kan man ikke – erkende”, fastslog Jan Trojaborg.
”Vi véd det, og derfor kræver vi lønstigninger på niveau med de privatansatte. Selvfølgelig gør vi det”.
”På lærerområdet har vi ikke en gang en arbejdstidsaftale, som alle andre faggrupper har. Dét kæmper vi for, vi vil ikke have vores arbejde reguleret af en lov. Alle I gode kammerater, der har aflagt musketereden, skal have en stor tak for jeres flotte opbakning og den solidaritet, I har vist os”.
”Lige nu er det måske ikke nok, men årtiers kamp har lært os at stå sammen og bruge vores forargelse og vrede til at bekæmpe dumheden og arrogancen ved at mobilisere og skabe sammenhold. Derfor står vi her i dag, og derfor vil vi være på gaden mange gange i den næste tid og råbe: Gæk, gæk, gæk – åbn nu den sæk”, sagde Jan Trojaborg.
Og demonstranterne råbte ”Gæk, gæk, gæk – åben nu den sæk”. Og: ”Gok, gok, gok – nu er det nok”.
”Musketereden er ubrydelig”
Landsforeningen for Socialpædagoger (LSF) havde taget initiativet til demonstrationen, der blev annonceret på Facebook for en uge siden, og som er blevet delt mere end 94.100 gange. En lang række københavnske fagforeninger bakkede op om demonstrationen.
”Vi vil vise arbejdsgiverne, at musketereden er ubrydelig”, sagde næstformand i LFS Jan Hoby i sin tale.
Flere andre fagforeningsledere holdt også tale. Og lærer Stina Bodin, Vigerslev Allés Skole, gik op på betonklodsen og takkede de andre faggrupper for deres opbakning.
”Vi beder ikke om mere i løn, vi beder bare om en overenskomst. Det kan ikke passe, at vi skal være de eneste, der ikke har en overenskomst”, sagde Stina Bodin. ”Tak for opbakningen”.
Ny demonstration på mandag
På mandag vil der være en lignende demonstration foran Moderniseringsstyrelsen.Læs mere her.
Efter planen skal forhandlingerne om nye offentlige overenskomster være afsluttet den 28. februar.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere