Sagen med en tillidsrepræsentant, der er blevet fritaget for tjeneste, blev det store debatemne på KLF’s generalforsamling, der endte med at vedtage en udtalelse om spørgsmålet.

I sin mundtlige beretning til generalforsamlingen sagde KLF’s formand, Katrine Fylking bl.a.:

” Vi oplever desværre, at der er flere og flere medlemmer, som føler sig presset til ikke at ytre sig kritisk i relation til deres arbejde eller ikke ytre sig om deres oplevelser. Det er et kæmpestort problem, som vi er nødt til at tage alvorligt og handle på.”

”At stille sig til rådighed som tillidsrepræsentant for medlemmerne på sin arbejdsplads er at stille sig til rådighed for fællesskabet. Funktionen som tillidsrepræsentant er et ædelt hverv, man står op for sine kolleger, man sørger for, at rettigheder og aftaler overholdes, man beskytter både den enkelte og fællesskabet.”

” Vi står lige nu i en situation, hvor en af vores tillidsrepræsentanter er blevet fritaget for tjeneste. Det har betydning for den pågældende tillidsrepræsentant, som er i en ulidelig situation. Det har betydning for den skole og det lærerkollegie, som nu mangler deres valgte tillidsrepræsentant. Og så har det rigtig stor betydning for os alle sammen her i salen. I sidste ende kan det have betydning for hele Danmarks Lærerforening og for hele fagbevægelsen i Danmark.”

Efter en debat med mange støtteindlæg til den pågældende tillidsrepræsentant endte generalforsamlingen med at vedtage en udtalelse, som opfordrer til, at Københavns Kommune lever op til sit ansvar for en særlig beskyttelse af de tillidsvalgte på kommunens arbejdspladser.

I sin motivering af udtalelsen, sagde KLF’s næstformand, Janne Riise Hansen,  bl.a.: ”De tillidsvalgte er kimen i vores forening – ja, for hele fagbevægelsen og de er afgørende for alle medarbejdernes arbejdsvilkår og arbejdsmiljø på alle arbejdspladser.”

”Vores tillidsvalgte skal derfor være helt trygge, når de løfter den opgave, som de er valgt til. Og derfor må vi ikke forholde os passive i forhold til vores tillidsvalgtes vilkår og vi skal sikre, at de aftaler, der er indgået mellem arbejdsmarkedets parter overholdes alle steder og på alle niveauer.”

Udtalelsen lyder således:

Udtalelse vedrørende tillidsvalgtes muligheder for og beskyttelse til at udføre deres tillidshverv.

Københavns Lærerforening forsamlet til ordinær generalforsamling den 4. oktober 2024 sender denne udtalelse til politikerne i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune.

Københavns Lærerforening har gennem den seneste tid konstateret, at det på flere arbejdspladser i Københavns Kommune har haft negative personlige konsekvenser for en tillidsvalgt at have fremlagt arbejdsmiljøproblematikker for ledelsen.

At være tillidsvalgt på en arbejdsplads kræver ifølge Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse, at man skal fungere som talsperson for medarbejderne, og at man i kraft af sit tillidshverv overfor ledelsen kan forelægge forslag, henstillinger og klager fra medarbejderne.

De tillidsvalgte har altså en særlig pligt til at tage affære, når f.eks. arbejdsmiljøet halter.

Det er en klar del af Hovedaftalen mellem arbejdsmarkedets parter og den danske model, at en tillidsvalgt nyder særlig beskyttelse i sit ansættelsesforhold.

Derfor er det dybt bekymrende, når en tillidsvalgt oplever sig truet på sin stilling som følge af at have passet sit tillidshverv.

De tillidsvalgte er valgt til at være medarbejdernes talerør, og er derfor en del af den danske model og det arbejdsretslige system. Derfor er denne stigende tendens i forhold til, at de tillidsvalgte i samarbejdet med ledelsen kan føle sig pressede på deres ansættelse som følge af at have passet deres tillidshverv, en trussel for hele systemet og den danske model.

Med denne udtalelse fra generalforsamlingen 2024 i Københavns Lærerforening vil vi derfor forvente – og kraftigt opfordre til - at de tillidsvalgte betrygges i, at de kan udføre den opgave, de er valgt til nemlig at sikre gode og sunde arbejdspladser ved også at være kritiske over for arbejdsmiljøet og de ansattes vilkår uden at skulle frygte konsekvenser for deres arbejdsforhold. Og at der i Københavns Kommune leves op til Hovedaftalen mellem arbejdsmarkedets parter.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.