Sygefraværet på skolerne har formentligt ikke været højere tidligere. Det store mandefald sætter et stort pres på driften, fordi undervisningen skal gennemføres som var alt normalt. KLF efterlyser flere muligheder til skolerne, så de kan tilrettelægge skoledagen anderledes, mens smittetrykket raser.

De høje corona-smittetal buldrer derudaf, og den københavnske folkeskole går naturligt nok ikke fri af virussen.

Ifølge den seneste opgørelse over sygefraværet i Børne- og Ungdomsforvaltningen var der i perioden 19. til 25. januar 1801 medarbejdere, der var smittet med corona, heraf er lidt over 600 ansatte fra skolerne inklusive KKFO.

Det kan mærkes på den daglige drift, hvor mange klasser har brug for vikardækning eller tilsyn, for at skoledagen kan gennemføres efter reglerne. På Tingbjerg Skole har man i de sidste par uger oplevet, at der dagligt har været over 30 sygmeldte ansatte om dagen og op mod 90 børn, der har været fraværende i relation til corona.

”Det er en uholdbar situation, der ikke kan fortsætte en måned mere,” siger skoleleder Marco Damgaard. Men som tingene er nu, så klarer man sig, fortæller han.

Når det alligevel kan fungere trods et stort antal fraværende blandt personalet, så skyldes det ifølge Marco Damgaard, at alle er med på, at det er en ekstraordinær situation, der kræver en del velvilje fra alle parter:

"Vi har sagt åbent og ærligt: Det her er en uholdbar situation i længden. Alle arbejdsfælleskaber ville knække nakken på det her, hvis det skal fortsætte en måned mere. Det kan vi ikke. Så der er også en eller anden kontrakt om, at lige nu er situationen helt særlig,” siger Marco Damgaard.

Han håber, at man med det høje smitteniveau snart kan være kommet igennem det værste, og at man derfor kan komme tilbage til noget, der minder om normalen.

Men lige nu er presset der på de kolleger, der skal forsøge at holde sammen på det hele.

Tillidsrepræsentant Jørn Husum fortæller, at hans kolleger er gode til at dække ind for hinanden med den vikarpulje, som alle lærere på skolen har. Selv har Jørn Husum fem timer, som han kan bruge på at være vikar i klasserne.

”Skemalæggere sender en meddelelse ud, hvor de skriver og efterlyser hjælp til vikardækning. Vi ved jo, at det er en ekstraordinær situation, og så byder man ind for at løse udfordringerne," siger Jørn Husum og uddyber:

”Det her er jo ikke et lokalt skoleproblem. Det er et samfundsproblem, og det ved man godt, og derfor sidder man ikke og tæller timer. Det er slet ikke den mentalitet, der er lige nu."

Skoleleder Marco Damgaard er enig. Han roser sine ansatte for deres tilgang til hele situationen og erkender, at der er trukket store veksler på alle. Også dem der sidder hjemme og gerne vil på arbejde, men som ikke har måttet, fordi de skulle være i isolation, selvom de var symptomfri.

”Jeg er glad for, at man har ændret retningslinjerne omkring, hvornår man kan komme tilbage, efter at man har været smittet.”

Ikke en holdbar situation

På Tingbjerg Skole har man efter Jørn Husums og Marco Damgaards opfattelse fundet gode lokale løsninger undervejs i coronaforløbet, for at holde skolen kørende. Derfor står der heller ikke konkrete forslag til tiltag på ønskesedlen, der kan gøre situationen lettere at håndtere på skolen.

”Der er selvfølgelig frustrationer over, at man ikke kan udføre sit arbejde på normal vis, men det er omstændighederne. Det er mit indtryk, at man har accepteret, dels hvordan man fra kommunen har udmøntet ting til skolerne, og så den måde vi ligesom fortolker det på her hos os. Det har folk virkelig accepteret.”

Begge er dog enig om, at situationen ikke er holdbar meget længere.

KLFnet har været i kontakt med flere tillidsrepræsentanter på de københavnske folkeskoler for at høre, hvordan situationen er på deres arbejdspladser. De fleste steder melder man om høje smittetal, men det er forskelligt, hvor meget det påvirker undervisningen og lærerne. De seneste tal fra Børne- og Ungdomsforvaltningen viser, at 69 ud af 72 skoler er ramt af coronasmitte i større eller mindre grad.

På Ellebjerg Skole er 12 ud af 40 lærere fraværende på grund af corona. Samtidigt er et tilsvarende antal pædagoger syge, og det udfordrer skolen, fortæller tillidsrepræsentant Ann-Louise Hoskins.

”Vi prøver at finde løsninger på situationen, men vi er ramt af omstillingstræthed. Vi orker ikke flere ændringer.”

Ann-Louise Hoskins har optalt, at Ellebjerg Skole siden november har haft 300 lærere, pædagoger, ledere og elever, der har været smittet med corona.

På Oehlenschlægersgades Skole er ni ansatte syge med corona, men selv om tallet er mindre end på Ellebjerg Skole, er stemningen stort set den samme. Det fortæller tillidsrepræsentant Line Vesth.

”Vi får tingene til at fungere og hænge sammen. Flere kan grine af denne her absurde arbejdssituation, men der er generelt en træthed og afmatning hos kollegerne. Det er svært at sætte en finger på, hvad der konkret er galt,” siger Line Vesth og uddyber selv med nogle bud på, hvor skoen trykker:

”Måske er det den konstante forandring, mangel på kontinuitet, ingen kontrol, en snigende ligegyldighed … intet fællesskab om at skabe skole. Det er benhårdt!”

Line Vesth oplever også, at det ikke kun er blandt lærere, at oplevelsen er sådan:

”Det virker til, at det er en generel afmatning, der ikke kun er hos lærerne. Når jeg har spurgt rundt i min bekendtskabskreds, så er det ved at være en grundstemning. En gennemsyrende træthed og modløshed. Som om vi alle sammen er i limbo og afventer næste forandring.”

Bekymret for psykisk efterslæb

Med det seneste pressemøde i går fra Statsministeriet ser det ud til, at langt de fleste restriktioner om få dage er væk, og corona ikke længere skal opfattes som en samfundskritisk sygdom. Det får dog ikke smitten til at forsvinde, men meget tyder på, at med den intensitet, smitten breder sig med, vil de fleste blive smittet i den kommende tid. Og hvad så når det hele begynder at ligne en normal hverdag igen?

”Jeg er bekymret over, hvordan vi skal vende tilbage til ’normalen’, når det her er overstået. Om denne her kollektive tilstand kan vendes hurtigt med foråret - eller om der bliver et psykisk efterslæb,” lyder det fra Line Vesth.

Brug den sunde fornuft

I Københavns Lærerforening følger både sekretariatet og foreningens bestyrelse udviklingen på skolerne tæt. Næstformand Inge Thomsen er bekymret for lærerne ude på skolerne, der lige nu er maksimalt presset. Hun efterlyser blandt andet klare retningslinjer fra både undervisningsministeren og ministeriet, så skolerne ved, hvordan de kan gribe kravene til undervisningen an.

”Det her er en situation, vi skal igennem. Det er derfor også vigtigt, at skolelederne husker at inddrage TRIO og medarbejderne,” siger Inge Thomsen. Hun opfordrer samtidigt skolerne til at bruge den sunde fornuft, når der skal findes løsninger lokalt på skolerne.

Inge Thomsen så gerne, at skolerne fik flere muligheder for at lempe kravene til undervisningen i denne situation.

”Der er fx brug for, at man kan sende klasser hjem til onlineundervisning, når der er pres på vikardækningen, eller hvis der er få elever, der møder op fysisk, uden at det betyder at undervisningen skal erstattes senere. Det kræver en tydelig udmelding fra ministeren og ministeriet nu,” lyder opfordringen fra næstformand Inge Thomsen.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.